Izvor: RTS, 26.Jun.2023, 20:18

Европска каријера Питера Олајинке – од Албаније до Лиге шампиона

Нигеријац Питер Олајинка, нападач Црвене звезде, европску каријеру почео је у Албанији и био надомак репрезентације ове земље. Упорност и истакнути наступи прво у Суперлиги Албаније одвели су га касније до игара у Лиги шампиона. Са Славијом из Прага 2019. године играо >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << је против Барселоне, Борусије из Дортмунда и Интера у елитном европском фудбалском такмичењу.
Црвена звезда је доласком Питера Олајинке добила изразитог нападача, префињеног осећаја за егзекуцију.

Међутим за његову ефикасност биће неопходна визија тренера Барака Бахара како би црвено-бели уистину добили стрелца каквог дуго нису имали.
Олајинка подједнако добро функционише на крилним позицијама, али и као истурени нападач тима.
Красе га брзина и сналажљивост у противничком шеснаестерцу, али и прецизан и снажан шут и оно што је Звезди неопходно, искуство играња у европским такмичењима - Лиги шампиона и Лиги Европе.
У дресу Славије, Олајинка је неретко покретао акције свог тима, што додатно уме да растерети крилне играче, али и везне фудбалере како би се нашли у отвореној позицији за шутевима ка противничком голу.
За пет година колико је Нигеријац провео у тиму Славије, на 183 меча постигао је 50 голова и имао 26 асистенција.
Олајинка је рођен 1995. године у Ибадану у Нигерији, а играо је за Билис, Јеницами, Скендербег, Дуклу, Варегем и прашку Славију.
Номадски пут Олајинке до релативно успешне европске каријере био је препун изазова, а почео је на сиромашним теренима у родном граду.
Нигеријац је имао прилику и да осети светлост велике позорнице какву нуде "Камп Ноу", "Сигнал Идуна парк" или "Ђузепе Меаца".
Са Славијом из Прага 2019. године играо је Лигу шампиона против Барселоне, Борусије из Дортмунда и Интера, када је и привукао значајнију пажњу фудбалске јавности. 
Нападачки инстикт успео је да покаже на елитној европској сцени када је у првом мечу групне фазе Лиге шампиона постигао гол против Интера.
Албанија - снови и проблеми Из родне Нигерије у Албанију стигао je са 17 година, потписавши први професионални уговор са Билисом, међутим због старости, није одмах наступао за први тим, већ је прикључен омладинском саставу.

"У Албанију сам дошао са копачкама, надама и сновима. Нисам знао ништа о Балканском полуострву, било је ледено хладно, осећао сам се усамљено. Било је веома тешко, али моја жеља да успем у Европи ме је одржавала, јер нисам желео да се вратим у Нигерију", навео је Олајинка у једном интервјуу.
Португалски великан Порто послао је на крају 2012/2013. сезоне понуду за нигеријског нападача од 500.000 евра, међутим његов тадашњи клуб Билис је то изричито одбио.
Олајинка је напустио тим у лето 2013. и затражио од управног тела Фифе да га ослободи уговора са клубом, али је Међународна фудбалска федерација на крају пресудила у корист Билиса пошто је Нигеријац још увек био под уговором.
То је значило да Олајинка није могао да игра за други клуб, без дозволе Билиса, али да би заобишли даља међусобна трвења, албанска екипа га је проследила севернокипарском Јеницамију. 
"У периоду када сам играо за омладински тим Билиса добијао сам око 100 долара месечно, али нередовно... Плаћања су каснила неколико месеци. Наставио сам да се трудим, јер сам знао да је Европа десетинација где желим да будем и био сам посвећен својој каријери. Породица и пријатељи су имали очекивања, али нисам могао да испуним њихове захтеве јер 100 долара је било све што сам имао до друге исплате", навео је Олајинка током боравка у Прагу у интервјуу за Би-Би-Си.
Нови почетак, нови снови, али и нови проблеми у Албанији Добри наступи у Јеницамију, где је постигао осам голова на 21 утакмицу, поново су му отворили фудбалска врата Албаније.

При повратку, Нигеријац је наводно договорио услове за долазак у тим Кукешија, али је крајем августа 2014. заправо потписао уговор са тадашњим шампионом Албаније Скендербегом.  
Његов прелазак у Скендербег није се догодио према плановима челника клуба, јер се Кукеши жалио Фудбалском савезу Албаније.
Међутим, на крају се Олајинка придружио шампиону државе уочи почетка сезоне 2014/2015, али је био под суспензијом због случаја са Кукешијем који није одмах решен.
Ипак, у дресу Скендербега Олајинка је постигао 19 голова на 44 утакмице, а 2016. године потписао је уговор вредан милион и сто хиљада евра са Генком који га је одмах проследио на позајмицу Дукли из Прага и затим Зулте Варегему.
Трајнију дестинацију Олајинка је пронашао у тиму Славије, а његове тада четворогодишње услуге прашки тим платио је три милиона евра Генку.
Фудбалски савез Албаније је више пута покушавао да Олајинка постане први афрички играч у репрезентацији Албаније.
Нигеријац је истицао да је вољан да игра за Албанију ако добије албанско држављанство.
Међутим, у септембру 2019. године уследио је његов први наступ за Нигерију против Бразила.
Бескомпромисно следећи снове, понекад бунтовнички, несташно и непринципијелно, Питер Олајинка ће поново бити у прилици да игра на великој европској сцени овога пута са београдском Звездом.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.