Izvor: RTS, 17.Jun.2023, 10:08

Неки нови "Дрим тим" - Шта могу НБА "клинци" на Мундобаскету?

Десеторица НБА играча обавезали су се Стиву Керу током лета у намери да у "колевку кошарке“ врате светско злато. Чекају се још два имена за копмплетан састав, али се при првом погледу види да се ради о младом тиму пуном потенцијала, уз мане који њихов узраст и статус >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << носе.
Крило Бруклин нетса Камерон Џонсон најновији је НБА играч са објавом да ће бити члан кошаркашке репрезентације САД на Мундбаскету у Јапану, Индонезији и Филипинима. Придружио се саиграчима Микелу Бриџису, Ентонију Едвардсу (Минесота), Џејлену Брансону (Њујорк никс), Бобију Портису (Милвоки бакс), Тајрису Халибуртону (Индијана пејсерс),  Џерену Џексону Џуниору (Мемфис гризлис), Вокеру Кеслеру (Јута џез), Остину Ривсу (Лос Анђелес лејкерс) и Брендону Инграму (Њу Орлеанс пеликанс).
Сви играчи су дебитанти на великим такмичењима. Неће бити ниједног имена са Олимпијских игара у Токију 2021, нити Мундобаскета у Кини 2019. Такође, без чланова идеалних НБА петорки. Ако се придодају на то и још нека звучна имена, која се просто својом вољом или жељом стручног штаба нису нашла на списку, увиђамо да неће бити Џејсона Тејтума, Џејлена Брауна, Маркуса Смарта, Треа Јанга, Деандреа Ејтона, Девина Букера, Зека Лавина, Џа Моранта, Диерона Фокса, Донована Мичела, Џулијуса Рендла, Џерета Алена, Даријуса Гарланда...Не рачунамо старију гарду попут Џејмса, Дурента, Дероузена, Пола, Карија, Грина, Томпсона, Ирвинга, Хардена, Лиларда, Џорџа и осталих. Они су своју доминацију показивали током претходне деценије.
Тек три момка са списка Стива Кера су учествовали  на овогодишњем ол-стара, уједно дебитанти – Едвардс, Џексон и Халибуртон. Многи кажу да је и Џејлен Брансон апсолутно на том нивоу. Инграм је имао искуство учешћа у мечу свих звезда. Дакле, ради се о тиму одличних играча у настајању.
Ол-стар имена Минесотино експлозивно крило Ентони Едвардс препун је самопоуздања, свестан свог талента и невероватне експлозивности. На моменте подсећа на Винса Картера и Трејсија Мекгрејдија због комбинације продора и игре споља. Ради се о првом пику драфта 2020. године са скоро 25 поена постигнутих у тек својој трећој НБА сезони. Чини се на први поглед да ће он бити главни поентер у екипи. Ове сезоне је први пут осетио драж плеј-офа, Минесоти је Денвер стао на пут.
Џерен Цексон Џуниор је добитник награде за најбољег дефанзивца године. Ас Мемфис гризлиса није специјалиста само за одбану, већ уме да пружи одличне нападачке партије, захваљујући шуту поља и сналажењу у рекету. Уме да брани и спољне и унутрашње позиције, има огорман распон руку, тако да бележи велики број блокада. Покрива обе унутрашње позиције у рекету. Биће право "сидро“ одбране САД.
Сем чудне механике шута, Тајрису Халибуртону не може много да се замери на кошаркашком терену. Плеј Индијане има "њух“ за исправан потез. Поседује комплетан нападачки арсенал, од шута споља до продора, а о прегледу игре и разигравању говоре 10.4 асистенције по мечу. Био је број један у тој категорији током већег дела сезоне, па га је Харден претекао. "Диригент“ на терену, ког жели свкаи тренер. Није био у центру пажње у Кингсима, репутацију је стекао у Пејсерсима.
Џејлен Брансон је несуђени ол-стар после феноменалне сезоне у Никсима, прве по одласку из Даласа, обављајући функцију стартног плејмејкера. Убацивао је 27.8 поена за тим који је стао у другој рунди плеј-офа, а кроз две сезоне са Луком Дончићем у Мавериксима, показао је умеће да се посвети тиму и постане друга или трећа опција у нападу.
Крило Пеликанса Брендон Инграм, бивши други пик, додатни је адут у нападу, захваљујући широком поентерскомрепертоару. Уме да искреира за себе, не толико за друге. Краси га огроман распон руку, мека рука и контрола лопте. Танане је грађе, што може у неким ситуацијама да буде слабост у одбрани.
Из сенке до пуног сјаја Долазимо до играча који су у другој половини сезоне неочекивано искочили у први план.
Бруклин има два представника, Микела Бриџиса и Камерона Џонсона. У Сансима су били играчи улоге, задужени за дефанзиву, скок, погађање отворених шутева и трчање контри. По преласку у Нетсе, приказали су додатне способности, нарочито Бриџис. Саиграч Џејлена Брансона из Виланове је постао од првог меча "ударна игла“ Жака Вона, бележећи преко 25 поена по мечу, спреман за битне шутеве у завршницама. Обзиром да им сећање на дане током који су престављали додатноо особље још свежи, неће им бити проблем да се опет прилагоде тој функцији.
Поред Леброна Џејмса и Ентонија Дејвиса, Остин Ривс је успео да се храбрим шутевима и креацијама истакне у Лос Анђелес лејкерсима, нарочито у доигравању. Прошао је пут од недрафтованог, преко двојног уговора са развоном лигом до стартне петорке Лејкерса. Инспиративна прича о особи која верује у себе и максимално користи свак прилику.
Рекет додатно попуњавају појединци са највише и најмање искуства у НБА лиги, Боби Портис и Вокер Кеслер.
Портис долази из тима Милвокија и доноси чврстину, енергију и шампионско исксутво. Са клупе је у јаком саставу Бакса бележио 14 поена и 9.8 скокова у регуларној сезони, те је уврштен међу три главна кандидата за најбољег „шестог играча“. Има 28 година, осам сезона и четири тима иза себе.
Кеслер је руки Јуте џеза, право изненађење са 22. пика, поклон добијен приликом трејда Рудија Гобера у Минесоту. Центар висок 213 центиметара блистао је у првој НБА сезони, захваљујући сјајној одбрани и заштити обруча. Сем 9.2 поена је хватао 8.4 скока и бележио 2.3 блокаде. Бројке које обећавају. Уврштен је у прву петорку рукија НБА лиге.
Тим ствара појединца Пореди се овај састав са претходним из Кине 2019. године, јер нема имена која одушевљавају и доводе да се у старту предаш. Главни адут је младост, полетност, енергија, атлетика и жеља за доказивањем. Стручни штаб репрезентације намерава очигледно иде на ту "карту“. Нема имена која би нарушила хемију, редовну бољку међу "дрим тимом“ у новом миленијуму.
Кер и његови сарадници морају да раде на уиграности екипе, подели улога и стварању духа заједништва. Колико год многи од њих намеравали да се пред светском публиком покажу у најбољем светлу, тај принцип не доноси победе. Добро је па млади умови брзо и лако упијају, а чим су се одазвали позиву, значи да су спремни да у новој заједници пронађу адекватну позицију. Има поентера, дефанзиваца, атлета и креатора. Фали класичан бек-шутер за изласке из блокова, па и неки стамени грмаљ у рекету. Лепо је то што су сви мишићави, жилави, међутим некад ваља под кошем имати громаду.
Наследник Грега Поповича, Стив Кер генерацијски је бижи и флексибилнији и истовремено четири прстена му дају на ауторитету. Мораће да се прилагоде правилима Фибе, да се навикну на другачији судијски критеријум и додатни мотив ривала који желе да се хвале како су парирали или победили САД. Колективна спознаја да ће им тимско злато донети само бенефите у личном напретку, те да до њега морају да дођу тимских функионисањем, кључно је по овај састав. Таленат је већ присутан.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.