Izvor: RTS, 11.Jun.2023, 23:23

Ђоковић ексклузивно за РТС: Доста је подела у нашем друштву, надам се да спорт може да помогне да се ујединимо

Најбољи српски тенисер Новак Ђоковић освојио је рекордну 23. гренд слем титулу у каријери, трећу на Ролан Гаросу. У разговору за РТС Новак је истакао да спорт као једна грана друштва може да охрабри људе да се уједине.
Подвигом у Паризу српски тенисер >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << постао је први играч који је сваки од четири велика трофеја освајао бар по три пута, као и то да је једини тенисер који има 23. гренд слем титуле. Рафаел Надал има једну мање, а Роџер Федере три трофеја мање од Ђоковића.

"Са мном је увек Бог и моја фамилија и сви блиски људи у мом животу и цео народ Србије и Балкана за кога знам да ме јако подржава и на томе сам веома захвалан. Тако да се не осећам толико усамљено. Можда статистички гледано. Мада остављам ту дебату ко је највећи, ко је најбољи, ко је најуспешнији неком другом. Знам да људи воле о томе да причају и ја сам почаствован што сам уопште део те дискусије. За мене је ово један од највећих успеха у животу. Дефинитивно. С обзиром на оно што је било на линији, на црти историје. Слаго бих када бих рекао да нисам размишљао о томе кад сам био на терену. Мада сам се трудио заједно са својим тимом да усмерим пажњу и своју енергију на добру припрему и да данашњи меч третирам као сваки други који морам да победим да би остварио успех", навео је Ђоковић у разговору за Радио-телевизију Србије.
Ђоковић је истакао и да је осетио олакшање када је видео да је последњи ударац Каспера Руда у финалу Ролан Гароса завршио у ауту. 
"Осетио велико олакшање и ослобођење свих емоција које су се скупљале и таложиле у последњих пар месеци, поготово последњих неколико недеља. Интензитет је јако висок на терену, поготово када се игра на шљаци која је веома захтевна физички, ментално, емотивно... подлога која није можда моја омиљена, имао сам и доста успона и падова у току своје каријере, али ето симболично сам освојио историјски 23. гренд слем баш овде у Паризу где сам се увек мучио и трудио, вероватно дупло више него на било којем другом да освојим титулу," рекао је најбољи тенисер света Новак Ђоковић.
Српски тенисер је навео да након освојеног Ролан Гароса жели да проведе квалитетно време са најближима и да нема много слободних дана за опуштање и славље. 
"Вимблдон је иза угла. Ја ћу наставити да се трудим да испишем нове странице историје овог спорта који заиста ми је много дао у животу у који сам заљубљен, од када сам почео први пут да играм тенис са четири године. Осећам љубав и велику подршку најближих људи у мени, али и целе нације која је уз мене, тако да се надам да ћу са тим ветром у мојим једрима постизати још оваквих успеха", казао је Новак.
Прву гренд слем титулу у каријери Ђоковић је освојио 2008. године - Аустралијан опен, а на Вимблдону је први пут тријумфовао три године касније. До сада Ђоковић је седам пута освојио турнир у Лондону.
У разговору за РТС Новак се осврнуо и на трагедије које су се догодиле у Основној школи "Владислав Рибникар" у Београду и Младеновцу.
"Мислим да се много родитеља и фамилија пита шта је следеће, шта је паметно урадити, како се поставити у свему овоме. Ја сам један од тих родитеља и ако се бавим послом који захтева да сам стално на путу. Ја сам у Србији већ неколико година са својом породицом и саосећам се са свим родитељима и свим људима који некако анализирају шта је добро, а шта није у друштву и како напредовати. Тако да не могу да кажем да сам ја једина инспирација иако ми годи и ласка када поготово млади људи мене гледају као некога на кога могу да се угледају, који ми шаље позитивне поруке, вредности, начела, животна. Трудим се, нисам ја перфектан и много грешим у животу, али се трудим да будем искрен, отворен, аутентичан и да шаљем поруку позитивну и кроз спорт и кроз родитељство, кроз нашу фондацију или како год, да ли то било на јавној сцени, јавној платформи или приватно", навео је Новак Ђоковић.
Тенисер је рекао да има много светлих примера у српском друштву из различитих области, али да људи често немају могућности да се њихове поруке чују.
"Мислим да људи морају да схвате да смо ми стварно богом дан народ. Не кажемо без везе да смо небески народ, стварно јесмо. Имамо генијалне људе, поготово младе људе. И треба сви колективно да се усредсредимо на мир, на заједништво, на подршку. Много има раздора, много има раздвајања од политике и чак и у спорту. Ја се некако надам да спорт као једна грана друштва може да охрабри људе да се уједине. Да више не гледамо које смо боје, које смо странке, који смо клубови, навијачи... Него, просто да смо део исте нације, истог народа и да заједничким снагама уредимо нешто за те младе људе, за нашу децу. Можда сам отишао далеко са овом анализом, али то сам осетио да поделим и шаљем подршку свим родитељима и свим људима у Србији", закључио је Ђоковић у разговору за РТС.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.