Izvor: RTS, 11.Jun.2023, 09:01

Кратка историја Новаковог пута ка трећој титули Ролан Гароса

Наш Новак Ђоковић је на само корак од историје тениса и тренутка када више нико не би могао да каже да није најбољи свих времена. На том путу остала је још само једна препрека, Норвежанин Каспер Руд, против кога ће Ноле данас играти у финалу Ролан Гароса. Подсећамо >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << се Новакових резултата на Ролан Гаросу.
Новак је први пут на Ролан Гаросу играо 2005. године и испао у другом колу од Аргентинца Гиљерма Корије. Следеће године испао је у четвртфиналу од Надала.

Први пут је у финале ушао 2012. када је изгубио од Надала са 3:1 у сетовима. Идентичан резултат је био и 2014, да би наредне године у финалу изгубио од Швајцарца Стена Вавринке.
И таман када је тениски свет почео да сумња да ће Новак икада освојити једини гренд слем који му недостаје, а имао је до тада већ 11 освојених, Ноле је 2016. коначно узео и Ролан Гарос: у финалу је победио Британца Ендија Марија са 3:1 у сетовима, и тако се уписао на вечну листу играча који су освајали сва четири гренд слема. На ново финале чекао је све до 2020. године, када је у финалу опет изгубио од Рафаела Надала, убедљиво са 3:0 у сетовима.
Други пут пехар у Паризу подигао је 2021, после великог преокрета против Грка Циципаса, који је водио са 2:0 у сетовима, али није успео да сломи нашег Новака… Та година остаће упамћена и по томе што је Новак имао шансу да, после 52 године, постане први играч после Рода Лејвера, који је успео да освоји календарски слем. Нажалост није успео, јер је поклекао у финалу Ју-Ес опена, када је од њега био бољи рус Медведев.
И, ево Новака поново близу титуле у Паризу. Данас игра своје 34. гренд слем финале, седмо на Ролан Гаросу, на коме је постао најстарији играч који је у томе успео. Има прилику да освоји своју 23. гренд слем титулу, и тако, и у том сегменту постане један једини и највећи у историји.
Такође, ако подигне пехар, биће први играч у историји који је сваки гренд слем освојио најмање три пута. Дакле, вечни задатак је дошао до краја. Уколико Ђоковић слави данас, поборницима Надала и Федерера би остало само да се теше неким фразама, јер и статистика више неће имати речи. Могу да причају и да су више вољени на Западу, и да су већа господа, шта год то значило, и да им је лепши стил игре, и тра-ла-ла-ла...
Дакле, остао је још само још један корак до... Па, најбоље је рећи: до свега!
Идемо, Ноле!

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.