Izvor: RTS, 08.Jun.2023, 13:20

Два трипл-дабла и три Јокићева рекорда у само једној утакмици НБА финала

Никола Јокић и Џамал Мари били су носиоци игре Денвер нагетса у победи над Мајами хитом 109:94 у трећем мечу финала НБА лиге. Српски центар меч је завршио са 32 поена, 21 скоком и 10 асистенција, док се Канађаниин у статистику уписао са 34 поена уз 10 скокова и исто толико >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << асистенција. Два трипл-дабла оборила су три рекорда НБА лиге.
Кошаркаши Денвер нагетса Никола Јокић и Џамал Мари први су саиграчи који су у историји забележили два трипл-дабла на једном мечу, а да обојица имају по 30 и више убачених поена.
Трипл-дабл је кошаркашко достигнуће у ком играч долази до двоцифрених бројева у три од могућих пет категорија које су поени, скокови, асистенције, украдене лопте и блокаде једног кошаркаша.
Да би одређени кошаркаш дошао до овог достигнућа мора да буде активан и у офанзивном и у дефанзивном делу игре.
Од старта сезоне 1984/85 у НБА лиги одиграно је више од 80.000 НБА утакмица током којих је остварено свега нешто више од 1400 трипл-даблова укупно, што даје 1,75 одсто.
Овај податак говори да ће неки кошаркаш тек на нешто мање од две утакмице утакмице од 100 одиграних остварити трипл-дабл.
Никола Јокић је својим играма из утакмице у утакмицу утицао на то да се епски "култ" овог достигнућа изгуби међу играчима, новинарима, али и кошаркашким фановима.
Престижно статистичко достигнуће на неки начин губи на значају јер српски кошаркаш из утакмице у утакмицу наизглед без имало муке ниже један за другим.
Јокић је у трећој утакмици финала против Мајамија коју је Денвер добио 109:94 поставио два рекорда својим трипл-даблом са 32 поена, 21 скока и 10 асистенција.
Усамљени финалиста Српски кошаркаш једини је у историји ко је утакмицу НБА финала завршио са најмање 30 поена, 20 скокова и 10 асистенција. Поред свега овога, Никола у плеј-офу води у лиги по броју постигнутих поена, ухваћених скокова и подељених асистенција.
Ниједан кошаркаш у историји није успео да у некој од утакмица директне борбе за трофеј стигне до трипл-дабла, али је било доста случајева у којима су пре свега центри имали више од 30 поена и више од 20 скокова на једном мечу.
Само десет кошаркаша у историји је стигло до ове бројке, а последњи је то био Шекил О'Нил пре 19 година када је у финалу против Детроит пистонса за 47 минута на паркету забележио 36 поена уз 20 скокова.
Јокић је утакмицу против Мајамија завршио са 32 поена, 21 скоком и 10 асистенција, поставивши рекорд који ће тешко бити оборен и због скора и због самог финала јер поред јачег дефанзивног на играчима је и психички притисак.
Раније у историји најближи до скора 30/20/10 био је легендарни кошаркаш Лејкерса Елџин Бејлор који је у финалу против Бостона пре 60 година за 45 минута на паркету стигао до 38 поена, 23 скока и осам асистенција.
Јокић - Чемберлејн, Абдул-Џабар 3:2 Некадашњи горостаси под обручима важе за неке од најбољих кошаркаша свих времена уз Шекила О'Нила и Била Расела.
Чемберлејн који је познат по својој партији са сто постигнутих поена и Абдул-Џабар који је до скоро држао поентерски рекорд лиге који је почетком године оборио Леброн Џејмс по једном су у плеј-офу стигли до 30/20/10 трипл-дабла.
Чемберлејн до свог трипл-дабла стигао 1967. године, а Абдул-Џабар 1970.
Николи је ово трећа утакмица у каријери у којој је остварио трипл-дабл са најмање 30 поена, 20 скокова и 10 асистенција што значи да има више оваквих достигнућа него сви кошаркаши свих времена заједно.

Заједнички рекорд Јокића и Марија - "Најбоља партија откако играју заједно".
Још један историјски трипл-дабл тренутак догодио се пред сам крај меча када је Џамал Мари ухватио свој десети скок само девет секунди пре последњег звука сирене.
Мари је утакмицу завршио са 34 поена, 10 скокова и 10 асистенција, чиме су постали једини двојац у историји који је меч завршио са трипл-даблом, а да су оба кошаркаша убацила по 30 поена.
"Далеко најбоља њихова утакмица као двојца за ових седам година колико играју заједно", рекао је тренер Нагетса Мајк Мелоун на конференцији за медије након меча.
Једини саиграчи који су раније успели да остваре трипл-дабл на једном мечу су Мајкл Џордан и Скоти Пипен 1989. године у дресу Чикаго булса и Џејсон Кид и Винс Картер 2007. године у екипи Њу Џерси нетса.
Српски центар је тренутно две асистенције далеко да постане први кошаркаш у историји који је у НБА финалу у просеку бележио трипл-дабл.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.