Izvor: RTS, 07.Jun.2023, 08:09

Сећање на кошаркашког Моцарта – три деценије од смрти Дражена Петровића

Пре тачно 30 година, један од најбољих југословенских кошаркаша у историји Дражен Петровић трагично је изгубио живот у аутомобилској несрећи у Немачкој.
На данашњи дан пре 30 година у саобраћајној несрећи на ауто-путу Нирнберг–Минхен погинуо >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << је један од највећих југословенских кошаркаша свих времена Дражен Петровић.
Због свог умећа са наранџастом лоптом, које се граничило са уметношћу, прозван је кошаркашким Моцартом.
Дражен је рођен 1964. године у Шибенику, са само 15 година заиграо је за први тим Шибенке, касније је прешао у Цибону, са којом је доминирао у Југославији и Европи – два пута био је шампион Европе.
Касније је играо за Реал Мадрид, одакле је отишао у НБА лигу, где је својим партијама у дресу Портланда и Њу Џерзија трасирао пут европским кошаркашима који су желели да се опробају у најјачој кошаркашкој лиги на свету.
Уз медаље постављао и бројне рекорде
Петровић је носио дрес шпанског краљевског клуба у сезони 1988–1989. и помогао Реалу да освоји национални куп. Петровић је предводио клуб и у победи над Снајдером у финалу Купа победника купова изједначивши свој рекорд у европским такмичењима са 62 постигнута поена.
Била је то његова прва и једина сезона у АЦБ лиги, али и даље држи рекорд лиге у броју постигнутих поена (42) и постигнутих тројки (8) у финалној серији.
На крају сезоне је откупио свој уговор са Реалом, напустио Шпанију и придружио се Блејзерсима за сезону 1989–1990. у НБА лиги.

За репрезентацију Југославије дебитовао је на Олимпијским играма у Лос Анђелесу, где је освојио бронзу. Исто одличје и МВП признање освојио је на Светском првенству у Шпанији 1986, као и на Европском првенству у Грчкој 1987. године.
На Олимпијским играма у Сеулу освојио је сребро, да би највеће успехе остварио на континенталном шампионату у Загребу 1989. и на Мундобаскету наредне године у Аргентини освајањем златних медаља, титулом МВП и најбољег стрелца.
По распаду СФРЈ предводио је Хрватску до сребра на Олимпијским играма у Барселони 1992. године и чувеног финала са оригиналним америчким "Дрим тимом”.
У тренутку смрти имао је 28 година.
У знак сећања 
После трагедије широм Хрватске и Европе у знак сећања на Дражена Петровића организоване су бројне манифестације, доделе признања и постављене статуе.
Цибониној дворани је промењено име у Дворана Дражена Петровића 4. октобра 1993, град Загреб има трг који носи његово име, а од 1994. најкориснији играчи првенства добијају Трофеј Дражена Петровића.
Испред Олимпијског музеја у Лозани је 29. априла 1995. подигнута статуа којом је Петровић постао други спортиста коме указана оваква почаст.
Петровић је 2002. уведен у Кошаркашку кућу славних, а на 13. годишњицу његове смрти у Загребу је отворен Меморијални центар посвећен његовој каријери. Децембра исте године, у Загребу је откривен споменик висок четири метра посвећен Дражену, рад академског вајара Кузме Ковачића.
Музејско-мемоморијални центар "Дражен Петровић" поводом 30 година од смрти кошаркаша организује изложбу "Од првих кошаркашких корака до вечности" на Зрињевцу.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.