Izvor: RTS, 04.Jun.2023, 23:48

Јокићу узалуд 41 поен, Мајамијев "брејк" у Денверу за егал у финалу

Кошаркаши Мајами хита победили су Денвер нагетсе 111:108 у другом мечу НБА финала, изједначивши серију на 1-1. Ни 41 поен и 11 скокова Николе Јокића није помогло домаћинима да избегну први пораз на свом паркету у плеј-офу ове сезоне.
Нагетси су максимално >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << искористили заслужену свежину да у првом дуелу дођу до сигурног тријумфа 104:93. Мајами је имао довољно времена да се адаптира на надморску висину и да увиди грешке за корекцију.
Евидентно је било од самог старта да је Никола Јокић надмоћан у односу на дефанзиву Хита. Контролисао је игру асистенцијама и тек у последњој деоници преузео више шутева. Завршио је са деветим трипл-даблом у овосезонском плеј-офу од 27 поена, 10 скокова и 14 асистенција. Ерон Гордон је био Малоунов фактор изненађења, користећи масу и атлетицизам у рекету. Џамал Мари је погађао себи својствене шутеве, као и Мајкл Портер Џуниор.
Домаћини су се добро сналазили против зоне Мајамија, док је "Џокер" хватао дах на клупи. Џеф Грин је изненадио са пар поена у тим приликама.
Мајамијев тројац недрафтованих шутера Данкан Робинсон-Макс Струс-Кејлеб Мартин убацио је укупно шест поена са 2/23 за три. Тешко да ће поновити опет таква издања. Уколико се тако нешто опет деси, Денверова одбрана на спољним позицијама се онда представља на елитном нивоу. Претходно финале Хита било је у "баблу", тако да је атмосфера, нарочито на гостовању, нова за све. Аклиматизовали су се, "пробили зној" и са мање нервозе улазе у други дуел.
Онај коме мотива не фали је Џими Батлер. Продирао је ка кошу, делио додавања слободним саиграчима, али отворени шутеви ису улазили. У све три претходне серије, Батлер је водио екипу до "брејка" у неком од почетна два гостовања. Баксима је убацио 56 у првом сусрету, против Никса је у другом дуелу у "Медисон сквер гардену" забележио 25 поена и 11 асистенција, Селтиксима је убацио 35, па 27 поена.
Ерик Сполстра је почео као видео-аналитичар, тај посао држи у "малом прсту" и несумњиво је у сарадњи са прекаљеним стручним штабом мозгао и налазио нове начине да спречи неке предности Денвера. За главну претњу су истицали убистачну игру два на два Марија и Јокића, нападачку основу Денвера. Мари још увек није имао једну од оних партија кад се упорно шутира упркос промашајима, на срећу Денвера, али је због те особине примамљивија мета од стандарно одличног Николе.
"Да, морамо у школу, имали су одличан ритам и посебно у првом полувремену, нисмо били на добрим позицијама, па смо се после снашли у другом полувремену. На овом нивоу мораш да будеш у утакмици све време и наравно да никада нећеш добити све на тацни да буде лако, а ово ће бити велики изазов и захтева више од нас па да видимо шта можемо да поправимо", истакао је Сполстра после првог дуела.
Денвер је свестан колико је Мајами опасан. Гости са Флориде знају да једна победа у гостима мења ток серије. Нова игра нерава где се најмања грешка не прашта.
"Заправо, нисам узбуђен. Веома сам фокусиран, пошто знам за шта су способни. Мајами је победио неке одличне екипе које су имале бољи скор од нас. Као тим, нисмо опуштени", рекао је Никола Јокић после прве победе Денвер нагетса у НБА финалу у историји франшизе.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.