Izvor: RTS, 31.Maj.2023, 09:07

Ренесанса италијанског фудбала по мери Ђорђе Мелони и Матеа Салвинија

Ренесанса италијанског фудбала почиње, али поред спортских резултата неопходно је и додатно економско улагање за потпуну реформу. Клубови из Серије А убележили су одличне резултате ове сезоне. Наполи је шампион националног такмичења, а Интер, Рома и Фјорентина >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << играће у финалима најјачих европских лига.
Италија против Европе, звучи апсурдно, али и налик неком слогану екстремног политичког пола током предизборне кампање на Апенинском полуострву. Заправо, реч је о прецизној формулацији наступајућих фудбалских догађаја.
У измењеној, али напреднијој верзији европског фудбала, италијански је почео раздобље ренесансе из економски сиромашне Кампаније, а утицај просперитета се проширио од престонице Рима, преко Тоскане до Ломбардије на северу државе.
Хроничари наводе да се део историје понавља, тачније последња деценија 20. века, апострофирајући 1990. годину када је Наполи био шампион Италије, баш као што је и ове сезоне, а Милан, Јувентус и Сампдорија освајачи Купа европских шампиона односно Купа Уефа и Купа победника купова.
Интер, Рома и Фјорентина ове сезоне у завршницама Лиге шампиона, Лиге Европе и Лиге конференције играће против Манчестер ситија, Севиље и Вест Хема.

Фудбалски стручњак Фабио Капело у маркетинг кампањи Серије А истакао је да се "Калчо вратио", а циници кажу да без моћног Јувентуса нема снажне и утицајне исталијанске лиге.
Јувентус је најуспешнији клуб Италије и иницијатор кључних дешавања у домаћем фудбалу, а ове сезоне чак и као губитник био је део покретачке енергије у Серији А.
Преломни тренутак у коме су гиганти попут Милана, Јувентуса, Интера, Роме, Лација, па и Фјорентине поклекли због бодовне разлике у даљем надметању у Скудету био је убедљив тријумф Наполија на домаћем терену управо над Јувентусом 5:1 у 18. колу – 13. јануара 2023. године.

"Одустајање" од борбе за трофеј у нациналном такмичењу означило је повећану жељу свих клубова сем Наполија који су играли у Европи за спашавањем сезоне у виду освојене титуле у осталим лигама.
Финални дуел између Роме и Севиље у Будимпешти у оквиру Лиге Европе на програму је 31. маја, затим следи последњи меч Лиге конференције између Фјорентине и Вест Хема, 7. јуна у Прагу и крај најелитнијег надметања - Лиге шампиона у Истанбулу, 10. јуна када ће се састати Интер и Манчестер сити.
"Спремни за реформу Италије" Главна политичка парола кандидаткиње Ђорђе Мелони за место Председника Савета министара Италијанске Републике испред странке Браћа Италије на парламентарним изборима 2022. године била је: "Спремни за реформу Италије".
На таласу овог слогана Мелони је освојила највећи број гласова, те је постала председница Савета министара Италије, што би у преводу на нама ближе стање ствари било премијерско место у влади.
Парола је била исувише широка, те сада може да се односи и на Серију А, прворазредно такмичење у италијанском фудбалу.

С обзиром на чињенично стање успеха италијанских клубова у Европи и њеној функцији у држави сигурно је да ће њој, али и свим Италијанима у наредним кампањама овај подвиг домаћих тимова у Европи служити као показна вежба о испуњењу рецимо пете тачке предизборног програма странке Браћа Италије – "Произведено у Италији и италијански понос" који се односи на извозне артикле израђене у држави.
Као наставак политичких усклика може послужити слоган италијанске Лиге на челу са Матеом Салвинијем - "Верујем у Италијане".
Министар инфраструктуре и саобраћаја у влади Италије веровао је грађанима, али многи од њих њему нису поклонили наклоност, те је на поменутим парламентарним изборима претходне године освојио 9% гласова, што је велики пад у односу на период пре коронавируса када је Лига имала 17% подршке.

Но, Салвинијева предизборна парола је такође применљива у овогодишњим европским фудбалским финалима.
Седам сестара италијанског фудбала и повратак златног доба Период од 1990. до 2006. године и чувеног Калчополија, афере намештања утакмица у Серији А, познат је и као "le sette sorelle", тј. седам сестара илити златно доба италијанског фудбала.
У том периоду стадиони су били пуни знатижељника на свим мечевима, а на теренима су за лоптом јурили најбољи и најбогатији фудбалери. Пропратни детаљи, као што су мода, криминал и политика били су свакодневни и неизоставни део успеха италијанског фудбала у Европи.
Сваки од седам власника, односно клубова који су водили главну реч у Италији – Јувентус, Милан, Интер, Рома, Лацио, Фјорентина и Парма – су и у европским такмичењима имали периоде великих достигнућа.

Главну трку у сегменту популаризације, сада би Серија А морала да отпочне са Премијер лигом или једноставније речено да италијанско-кинески капитал победи над америчко-арапским. С обзиром на то да власници водећих клубова у Енглеској и Италији и њихов иметак долазе с поменутих простора.
Један од извора финансијског профита су и телевизијска права која у Серији А достижу вредност од 2,7 милијарди долара када је реч о домаћем тржишту.
Посматрајући вредност најбољих националних лига Европе, Калчо је на трећем месту, с тенденцијом да наредне сезоне удвостручи богатство.
Лидер у домаћим аранжманима за тв права са 5,9 милијарди долара је Премијер лига. И управо је енглеско такмичење водиља италијанском у наредној сезони.

Уговори о телевизијским правима Серије А у иностранству - који као и домаћи покривају трогодишњи циклус од 2021. до 2024. године - вреде око 717 милиона долара.
Италијански медији наводе да ће Серија А потписати нове, петогодишње споразуме са телевизијским кућама у земљи и иностранству укупне вредности од 5,4 милијарде долара.
Поред спортских резултата за повратак златног доба, сем козметичких промена потребна су и већа финансијска улагања, почевши од маркетинга, али и уноснијих понуда фудбалерима.
Уколико се све заврши на тренутном успеху, али без реконструкције стадиона и рецимо усмеравања публике на истим или уз телевизијске пријемнике, нажалост фудбалска ренесанса се може окарактерисати као и предизборна кампања владајуће елите – популистички покушај реформе.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.