Izvor: RTS, 20.Maj.2023, 11:04

Почетак фудбала у Србији, прва лопта и прва утакмица у Београду

Прошло је 127 година од када је Београђанин Хуго Були донео из Берлина фудбалску лопту и гимнастичка секција спортског клуба Соко одиграла је прву утакмицу, пред 50 гледалаца.
Хуго Були био је син београдског трговца јеврејског порекла Едија Булија. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Током студија у Немачкој играо је за Фудбалски клуб "Германија" потпуно очаран новом игром, која је освајала свет.

Були је одлучио да своју фудбалску страст пренесе и на младе у свом родном граду па је у кофер поред књига и поклона за породицу спаковао и лопту за фудбал.
У Београду лопта се прво шутирала на пољани, која се налазила у Кнез Михаиловој улици на месту где је данас Српска академија наука и уметности.
Вредно се тренирало, а фудбал је постајао све популарнији међу младима. Зато Хуго Були са пријатељима оснива Лоптачку секцију у оквиру гимнастичког друштва Соко.
Недељу дана касније, 19.маја 1896. у близини Небојшине куле, испод Калемегдана одиграна је прва фудбалска утакмица у Србији са кожном лоптом.
Вечерње новости су писале да су гимнастичари "Сокола" изводили разне игре једном великом лоптом, бацајући је по извесним правилима час у вис, час у даљину и то што је најзанимљивије, само ногама.
Када је у мају 1899. на иницијативу Хуга Булија основано Прво српско друштво за играње лоптом Београд је добио први фудбалски терен, који се налазио у близини данашњег Медицинског факултета. Његово уређење платили су сами играчи. Али већ прве ноћи после утакмице скупо плаћена ограда око терена је украдена.
Разочаран и љут, Були је одлучио да дигне руке од свега. Распродао је све што је преостало да би надокнадио новац играчима, а затим угасио друштво.
Ово није био крај фудбала у Београду, већ само привремена пауза. На иницијативу групе студената априла 1903. године основан је Лоптачки клуб "Соко".
Тренинге су имали на теренима у Бари Венецији, а потом на Кошутњаку, где је 1904. године изграђен нови терен. Годину дана касније донет је први фудбалски правилник на српском језику. Почиње период у коме се оснивају бројни клубови и граде игралишта.
У престоници је 1914. било већ око 20 клубова, али није било званичних такмичења. Није постојала фудбалска организација која би их спровела. Тек после Првог светског рата у Загребу је основан Југословенски ногометни савез.
Историја фудбала је почела.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.