Izvor: RTS, 19.Maj.2023, 05:21

Јокићев нови трипл-дабл и Маријеве тројке преломиле Лејкерсе - Денвер на две победе до финала

Кошаркаши Денвер нагетса дошли су до предности од 2-0 у финалној серији Запада победивши Лос Анђелес лејкерсе 108:103. Четврти трипл-дабл Николе Јокића у низу, забележивши 23 поена, 17 скокова и 12 асистенција.
Џамал Мари је са 23 поена у последњој деоници, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << од чега пет тројки и седам слободних бацања, донео превагу у кључним моментима, док је Јокић био на минуту одмора на клупи. Нагетси су славили у тесној завршници, а да "Џокер" није постигао ниједан поен у четвртој четвртини. Свакако је довољно "штете" начинио у претходним периодима. 
 Лејкерси кренули "ватром на ватру" Лејкерси су на препознатљив брз старт пун трчања Нагетса одговорили на исти начин. Уводни минути обележени су јаким темпом, који су форсирале обе стране. Увођење Џереда Вандербилта у старту поставу појачало је агресивност предње линије одбране Лејкерса. Прва деоница окончана је егалом 27:27.
Стара бољка Нагетса је опет изашла на видело, шта чинити са Јокићем на клипи? Док Никола није био на паркету Лејкерси крећу у интервал одличне игре сердијо 9:0. Блистао је Руи Хачимура са погоцима у рекету и са дистанце. Повратак Јокића покренуо је повратак Денвера и резултатски баланс. "Џокер" је завршио прво полувреме са 16 поена, осам скокова и пет асистенција. Приказао је препознатљив репертоар меканих флотера и полу-хорога без полушаја за три.
На другој страни, Ентони Дејвис је из игре имао тек 1/6, фокусирајући се пре свега на одбрану. Лејкерси су пробали варијанту са Хачимуром на Јокићу, а Дејвисом као помоћи и била је задовољавајућа против осталих саиграча. Не против Николе.
Хачимура је завршио импресивно прво полувреме са 17 поена, погодивши сваки од седам шутева. На полувреме се отишло са предношћу Лејкерса 53:48.

 Маријеве тројке сломиле противника Гости су наставили са добрим партијама на отварању треће деонице, вративши се на удаљеност од 10 поена. Дефанзива Нагетса је била лоша, примали су лаке поене и онда је Малоун реаговао тајм-аутом у ком је одржао мотивациони говор да тај део игре мора да проради. Нагетси крежу са серијом 10:0 и враћају се у егал 74:74. "Силазна путања" Ентонија Дејвиса у последњој секунди треће деонице над Николом Јокићем поставила је 79:76 на Лејкерсе пред улазак у одлучујући период.
Малоун на осам минута до краја враћа Јокића на клупу на минут паузе. Тада се Нагетси ослањају на шут за три. Пет поседа, пет шутева, два поготка. Оба дело Џамала Марија. Његових шест поена донели су вођство Денверу 87:83, док је на другој страни Леброн промашио пар покушаја са дистанце, а Ентони Дејвис наставио ужасно нападачко издање. После тајм-аута Хама Нагетси нижу још три тројке - Браун, Мари, па Портер за плус 12 на пет минута до краја. Након четврте тројке Марија у последњој деоници, Лејкерси се враћају са седам везаним поена и смањују на 99:94.
Тројка Ривса на минут до краја спушта Лејкерсе на 101:99. Марија су слали на линију пенала изнова и изнова у последњем минуту и уписао је седам погођених. Леброн је имао моменте кад је желео да реши меч, али је машио шутеве за три и отворена полагања.
 Мари је са 37 поена, 10 скокова и пет асистенција био "тас на ваги" који је донео предност Денверу. Јокићу и њему су помогли Мајкл Портер Џуниор са 16, Брус Браун са 12 и Ерон Гордон са 10 поена.
Код Лејкерса се највише истакао Остон Ривс са 22 поена. Џејмс је постигао идентичан број поена, али је имао 0/6 за три, поделивши 10 асистенција и ухвативши девет лопти. Руи Хачимура је завршио са 21 поеном.
Ентони Дејвис по неком неписаном обичају током плеј-офа поново је парну утакмица одиграо лоше. После 40 поена у првој, сад је стао на 18 поена уз врло лоших 4/15 из игре (3/12 за два, 1/3 за три).
Серија се сели у Лос Анђелес, наредни дуел игра се 21. маја.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.