Izvor: RTS, 14.Maj.2023, 06:56

Ретроспектива "вечитих" у Евролиги - Партизан величанствен, Звезда поносна

Историјска сезона за српску кошарку са два представника у Евролиги остаће упамћена по Партизановом учешћу у плеј-офу и антологијској серији са Реал Мадридом, као и рекордном скору Црвене звезде од 17 победа.
Ако би се свело само на оно приказано >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << на терену, Србија је требало да има два представника у плеј-офу Евролиге. 
Црвена звезда и Партизан су прошли кроз врло турбуленте сезоне у најквалитетнијем и никад изједначенијем европском кошаркашком такмичењу, Било је великих падова, грандиозних победа, импресивних победничких низова и антологијских "вечитих дербија" са тренерском елитом на обе стране. "Црвено-бели" су завршили као десети са 17-17, поставивши нови клупски рекорд по броју победа у Евролиги, док је Партизан изборио плеј-оф учешће са петог места са 21 победом и 14 пораза. 
Резултати би били још импресивнији да некошаркашки елементи попут суспензија нису пореметили планове тренерима, ритам главним узданицама и тимски дух.
Тренерска смена, "танго аргентино" и оптимистичан крај Кренуло је убедљивим поразом од Ефеса 72:59 у Турској, када је двоструки актуелни шампион још деловао озбиљно пре распада у даљем току сезоне.
Уследио је и нарочито болан пораз на отварању пред “делијама” од Панатинаикоса са Дејаном Радоњићем на клупи. Црвено-бели су просули пет поена предности у последња два минута. Бен Бентил је у Јовановићевом систему једнаких шанси и минутажа бележио одличне партије, најбоље од свих појачања у том тренутку. Чекао се повратак повређеног Немање Недовића, непознаица из Аустралије Џејлен Адамс се привикавао на Европу, док је Филип Петрушев пољуљаног самопоуздања проналазио своју улогу.
У то доба дешава се први “бомбастични” потпис. Лука Вилдоза нови играч Звезде. Репрезентативац Аргентине грејао је клупу у НБА лиги и одлучио да се врати у Европу. У том тренутку најгромогласнија аквизиција, не слутећи ко ће касније доћи. Први Аргентинац у историји клуба са Малог Калемегдана придружио се тиму приликом “дуплог кола” у Шпанији. Имао је проблем са повредом, те је пропустио меч са Басконијом, па је заблистао на дебију против Реал Мадрида. Луцидност, креативност и такмичарски дух Вилдоза је приказао од првог контакта с лоптом у “Визинк арени”. Уписао је 10 поена и четири асистенције, показавши у тим тренуцима гледаоцима крај малих екрана у Србији каквог аса ће гледати сваке седмице.

 Вилдозин “танго” уследио је пред “делијама” против Бајерна – 20 поена, шест скокова и шест асистенција. Одмах је пронашао везу са публиком, оставивши их задивљених погледа, уједно набацивши себи додатни терет лидера екипе. Исти меч био је важан због повратка Немање Недовића међу “црвено-беле”. Пристојних 11 поена.
Било је јасно да је неснађени Џејлен Адамс вишак, поздравили су се са Американцем са партијама ван захтеваног нивоа. Следи и смена на клупи, старт 1-6 коштао је Владу Јовановића тренерског места. Прекретница.
Душко Ивановић постаје први тренер. Црвено-бели никад нису довели такво име на место шефа струке. Ту су Вилдоза, опорављени Недовић, дошао Ивановић – еуфорија расте. Црногорац познат по жестоким тренинзима, дисциплини и трофејима мора да “гаси пожар”.
Креће серија до 7-2 до краја године. Ивановић чини потпуни препород састава. Слави се против фаворита за титулу Олимпијакоса у Пиреју, затим над плеј-оф екипама Жалгириса и Макабија, као и у легендарном првом евролигашком "вечитом дербију“ као гост код Партизана. Немања Недовић тројком у последњим секундама у тој утакмици оставља моменат за анале овог ривалства. Убележен је подстицајни и такође контроверзни пораз од Барселоне у Београду после продужетка и Миротићевог гажења линије аута.
Таман кад помислиш да не може боље, постане – још боље. Факундо Кампацо. Најскупље и најзвучније појачање на овим просторима. "Трио фантастико“ споља, међу њима тандем за "танго аргентино“, а испод коша блиста Филип Петрушев. Нагли успон младог центра је још један тренерски печат Душка Ивановића.
Баш кад се чинило да је место у Евролиги уписано, као ривалова тројка преко целог терена у последњој секунди упала је суспензија Кампаца до почетка марта. Није се ни распаковао, а платио је цех за клупске дугове према бившим члановима. Једва су га црвено-бели преузели од Реала, вољног да га врати из НБА и деси се такав судбински заокрет.
Поразом од Жалгириса креће погубан период сезоне за "црвено-беле“. Од тог меча у Каунасу до истицања Кампацове суспензије имају скор 1-6. Партизан их је прешао на табели и добио у другом евролигашком дербију. Тај крај јануара и фебруар је био кобан. Свело се на ишчекивање Кампаца попут месије пред колоном на путу за обећану земљу звану "Топ осам“. Апсолутно супротно. Са Факундом у тиму губе на гостовању код Бајерна, па утапају тугу убедљивим слављем над Ефесом у Београду где је он завршио са 22 поена. Потом недопустива завршница у Атини против Панатинаикоса. Звезди је остало да се узда једино у математику.
Променили су стање ума, играли су сваки меч као да да је последњи, чинили су све што је било у њиховој моћи. Помогло је. Факундо и остатак тима су се разиграли, кренуо је низ заиста импресивних партија и тријумфа за жал зашто се није раније десио.
На крају, рекордних 17 победа и позитиван тимски дух изникао из одличног финиша.
Једна тројка катапултирала пут у топ осам Три пораза на самом старту нису оно што су навијачи Партизана очекивали после осам година чекања на поновно учешће у европској елити. Два од та три била су на гостовањима, Алби и Басконији, један од учесника фајнал-фора Монака у Београду. Успели су да врате скор на егал изузетним издањима против Виртуса и Жалгириса у "Арени“, те у Атини против Панатинаикоса.
Следи "пакао“ од распореда. Гостовање Олимпијакосу, Барселони и Реалу – три пораза. Први великан поражен у Београду био је Макаби. Узалуд. Полажу оружје на свом паркету пред Валенсијом после продужетка, Звездом у завршници и Асвелом на гостовању. Нимало сладак повратак. Партизан се кретао ка дну табеле.
Онда наступа Џејмс Нанели. Тројка у Истанбулу против Ефеса преокреће сезону. Погодак за ерупцију огромног самопоуздања оспораваног играча и већ прежаљеног састава. Поновни лет за престоницу Турске на судар са Фенербахчеом. Окарактерисани као убитачни напад показују да могу да играју и на мали број поена, а јунак постаје повратник Алекса Аврамовић у свом дебитантском мечу у Евролиги. Енергичан до самодеструкције, Алекса хладнокрвно погађа три пенала у последњих 30 секунди, показавши да је повреда шаке прошлост.

Победе у Истанбулу покренуле су "парни ваљак“ са тек пет пораза до краја регуларног дела сезоне. Мечеви црно-белих у Арени постали су главна атракција у Евролиги. Друштвене мреже су редовно биле засуте кадровима са трибина, кореографијама "гробара“ уз коментаре одушевљења и суперлативима на рачун атмосфере.

Матијас Лесор игра сезону каријере, научивши да није циљ само закуцати, него да може да буде главни на терену на друге начине. Данте Егзум се намеће као ноћна мора за сваког чувара, Кевин Пантер и Нанели погађају најбитније тројке. Зек Ледеј утиче на игру и ван поена. Ален Смаилагић и Алекса Аврамовић видно напредују из кола у коло. Једино је Балша Копривица имао тај пех да се разболео од мононуклеозе.
Бољи од Обадовићевог тима били су Црвена звезда у првом евролигашком "вечитом дербију“, Олимпија током итаљанске турнеје, Фенербахче са Гудурићевом партијом сезоне, Барселона на леђима Миротића и Лапровитоле и неугодна Валенсија на свом терену.
Круна бајковите године била су славља над Олимпијакосом, Реалом, Монаком и Панатинаикосом у самом финишу, током грчевите борбе са Басконијом и Жалгирисом са последње плеј-оф место. Завршили су на шестом месту.
Топ осам! Ривал моћни "краљевски клуб“. Ране су још свеже после испуштања 2-0 из Мадрида, туче, суспензија, пуцњаве у ОШ "Владислав Рибникар“, испуштања плус 18 у "мајсторици“. Један корак до фајнал-фора. Уствари, пола. Двадесет минута игре до карте за Каунас.
Колико год да је укус последњег залогаја остао горак, сезона 2022/23 је спремила још један специјалитет из Партизанове кухиње чијег ће се укуса увек радо присећати и враћати како године буду одмицале.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.