Izvor: RTS, 12.Maj.2023, 10:01

Дурент хтео пречицом и наишао на рампу

Прелазак Кевина Дурента из Бруклина у Финикс унео је пометњу у НБА лигу, јер су Санси довели једног од најбољих играча свих времена у јак састав. Већ су виђени у реду главних конкурената за титулу, али су им Нагетси стали на пут. Дурент је поново хтео на бржи начин >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << до трећег прстена, изгледа да ће вожња потрајати.
Финикс санси су претходне сезоне осрамоћени (што је још и еуфемизам) у шестом мечу друге рунде Запада од Далас маверикса. Лука Дончић је својим кошевима "изрешетао" финалисту из 2021. и нанео им болну рану. Јокићеви Нагетси су се побринули да она не зацели. 
Довођењем Кевина Дурента у фебруару Санси су формирали изузетно јаку стартну петорку са Крисом Полом, Девином Букером и Деандреом Ејтоном. Тројац Финикса гурао је до финала у ком су пали против против Милвокија, па су их Маверикси избацили наредне сезоне. Добро су гурали кроз регуларну сезону, као један од фактора који је чинио Запад тако изузетно изједначеним. Респектабилан састав, не и непобедив.
С друге стране САД, чинило се да Бруклин нетси предвођени Дурентом и Ирвингом без Хардена имају потребан склад са остатком играча улоге, спремним да чине остали посао док они погађају. Њихова ера у Нетсима окончана је средином фебруара. Ирвинг оде у Далас, Дурент у Финикс. Понирање Маверикса је посебна прича. Финикс је добио оно што им је фалило - оружје које ће бити незадрживо за било ког ривала. 
Лепо греје испод сунца Аризоне Пол постави напад, Букер или Дурент узму лопту, погоде, Ејтон контролише рекет скоковима и поенима на обручу. Утопија, не и реалност. Реализацију те кошаркашке идеје спречила је прво Кевинова повреда зглежња задобијена на загревању после лошег доскока. Вратио се, кренуо са шутерским ритмом и машина се захуктавала за доигравање.
Укрстили су се са обогаљеним Клиперсима, тиму који се узда у две суперзвезде Пола Џорџа и Каваја Ленарда подложне повредама. Дошло је до тога да њихово учешће у утакмици зависи од тога како устану. Букер је букнуо, преузео улогу главног стрелца, а Дурентово је да буде додатна опасност. Увиделе су се фалинке, Санси немају клупу. Без играча изненађења са неочекиваним партијама од 15-20 поена. Једино Лендри Шемет заблистао у четвртом сусрету. Уколико Девин и Кевин не буду на екстремном нивоу, Финиксу се не гарантује тријумф. 
Преломни моменат је повреда Криса Пола у петој утакмици. "Генерал на паркету" није био ту да контролише темпо игре. То су Нагетси искористили константном агресивношћу, притиском и контранападима у петој и шестој утакмици. Јокић се без проблема носио са Ејтоном, тако да изостанак стартног центра Финикса у последњем дуелу серије није много утицао на "Џокерову" високу продуктивност. 
Цео тим зависи од два имена Тандем Букер-Дурент је убацивао 71 поен у шест победа Финикса у плеј-фу. У поразима против Денвера 53 поена. Није ни тих 53 поена мало, што опет говори колико су мроали да раде за сваки поен. Браун, Гордон, Колдвел-Поуп, Портер су били максимално "прилепњени" уз "Дурентулу", чинећи да се озбиљно измори, губи лопте и промашује из изгледних позиција. Фалило је у завршници серије његове убитачности. Пребациваоо је 20 поена без превеликог утицаја на резултат.
Уколико се иде мало даље у прошлост, присећамо се Кевинових одлазака у Голден стејт, јер хоће титуле, па у Бруклин зато што жели да је он главни, те сад у Финиксов тим са јаком основом.
Зашао је у средину четврте деценије, биће члан "Куће славних", ништа његовом резимеу не може да се спори. Покушао је да елементом изненађења узбурка НБА летом за Аризону и лаганом вожњом уз Букера и Пола дође до трећег прстена. Наишао је на рампу у лику "Џокера" и Денвер нагетса. Биће потребно да се замене гуме и уље, напуни гориво за нову трку наредне године.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.