Izvor: RTS, 10.Maj.2023, 05:57

Повратак Пантера и заустављање Тавареса - Партизан у Мадриду циља фајнал-фор

Кошаркаши Партизана играју против Реала у Мадриду пети одлучујући меч четвртфиналне серије Евролиге. Црно-бели брејковима стекли предност од 2:0, Мадриђани изједначили победама у Београду. Кевин Пантер се враћа у тим Жељка Обрадовића после одрађене суспензије >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << и биће велико појачање за црно-беле. Уколико нађе начин да заустави Валтера Тавареса, београдски тим ће се пети пут у историји наћи на завршним турнирима елитног такмичења. Утакмица се игра од 21 сат у "Визинк центру", текстуални пренос меча можете пратити на нашем порталу.
Партизан је дошао до најважнијег меча у новијој историји трофејног клуба – утакмица против Реала у Мадриду обојиће сезону, која се у сваком смислу може окарактерисати као веома успешна.
Утакмице црно-белих у београдској Арени препричавају се у стручним и навијачким круговима, поново је Партизан тема о којој се говори широм Европе, а Србија је захваљујући резултатима екипе Жељка Обрадовића поново земља кошарке, овога пута у клупском смислу.
Црно-бели су сјајним партијама у завршници лигашког дела сезони, али и у плеј-оф серији против Реала дошли надомак пласмана на фајнал-фор, петог у клупској историји.
Да ли ће се Партизан средином маја наћи на завршном турниру у Каунасу, зависи од исхода пете утакмице, у којој ће домаћин поново бити краљевски клуб.
Статистика је на страни Реала Занимљиво је да црно-бели до ове сезоне никада нису победили Реал у Мадриду, а онда су у само три дана уписали две величанстване победе у "Визинк центру" – прву је донео Кевин Пантер тројком у последњој секунди, да би други меч био прекинут због туче приликом вођства Партизана од 15 разлике.
Ове сезоне два тима одиграла су шест међусобних дуела, а резултат је нерешен 3:3.
Кроз историју, Партизан и Реал одиграли су укупно 22 дуела – 17 пута је као победник излазио мадридски великан и најтрофејнија европска екипа.
Обе екипе некомплетне, Матео има веће кадровске проблеме Иако су Пантер и Лесор одрадили своје казне због туче у Мадриду, Партизан ни у петој утакмици серије неће бити комплетан.
Алекса Аврамовић се повредио на трећем мечу и у петак је успешно оперисан, па му предстоји вишенедељна пауза.
Балша Копривица је имао неколико минута на терену у утакмици у београдској Арени, али је велико питање колико је физички спреман за напоре које носи одлучујућа утакмица против озбиљног противника.
Већих кадровских проблема има тренер домаће екипе Ћус Матео – Јабуселе је још увек под суспензијом (укупно шест мечева), Габријел Дек се теже повредио у четвртиј утакмици у Београду, док су ровити Валтер Таварес и Венсан Појрије.
Кључ успеха – како зауставити Тавареса Управо ће од горостасног центра Мадриђана зависити исход утакмице. Таварес игра одличну сезону, а колико је доминантан у оба рекета најбоље је показао у мечевима одиграним у Београду.
Матијас Лесор и Ален Смаилагић имаће тежак задатак да изгурају Едија далеко од свог коша, а на другој страни проблем ће бити отерати га из свог рекета.
Црно-бели су у неколико наврата ове сезоне показали да умеју да играју против "торњева", а посебну улогу у томе имао је Смаилагић, који је прецизним шутевима за три поена кажњавао Таваресово "камповање" у свом рекету.
Најџел Вилијамс-Гос игра одлично у овој серији и уз Тавареса је најзаслужнији за два брејка Реала у Београду, нарочито у трећем мечу који је решио тројком у последњем нападу свог тима.
Не треба бити много кошаркашки писмен па рећи да је Реал једна од најбољих екипа на Старом континенту, чак 11 играча које на располагању има Матео играло је у НБА лиги.
Поред тога, Реал има неколико искусних играча (Љуљ, Фернадез, Родригез, Рендолф), који иако у позним игрчаким годинама могу једним потезом решити утакмицу.
Жељко Обрадовић и тимска игра, највеће предности црно-белих Црно-бели се уздају у најбољег – Жељко Обрадовић је у походу на десету титулу шампиона Европе у каријери, а велика жеља понајбољег европског тренера је да јубилеј прослави са својим клубом.
Жоцово искуство вођења екипа у одлучујућим мечевима има мало који тим у Европи, а довољно је рећи да је српски тренер само једном у каријери поражен у четвртфиналним серијама.
За исход меча у Мадриду могао би да буде кључан и повратак на терен капитена Партизана Кевина Пантера. Американац са српским пасошем није био у саставу у две утакмице које су црно-бели изгубили у Београду, а сада је тренутак да буде на максималном нивоу и помогне свом тиму да дође до фајнал-фора.
Пантер је један од најбољих играча у Европи када је у питању способност да се креира простор за самостални завршетак акције, али и веома поуздан шутер за три поена.
Реал је у утакмицама у Београду често збуњивао црно-беле зонском одбраном, на коју домаћи састав није успео да нађе адекватно решење. Повратак Пантера у тим значи да ће Матео нече моћи да користи зону у мери у којој је то чинио када је амерички бек шутер био ван екипе.
Зек Ледеј је одиграо готово савршен четврти меч, од Матијаса Лесора се много више очекује, не толико поентерски већ у надмудривању са Таваресом, док је и Данте Егзум последње две утакмице одиграо на нешто нижем нивоу, највероватније као последица повреде задобијене у тучи у финишу друге утакмице.
Оно што је велики квалитет црно-белих у односу на друге екипе је тимска игра. Неретко је пет или шест играча Партизана имало двоцифрен кошгетерски учинак, што ставља додатни притисак на одбрану противника.
Како год да буде, у Мадриду се пише историја Партизанова предност је и у томе што екипа нема шта да изгуби. Реал је фаворит, већина познавалаца кошарке очекује краљевски клуб на фајанл-фору, али управо би то могао да буде и велики притисак за чету Ћуса Матеа.
У сваком случају, победник меча у среду исписаће историју – Реал би постао први тим у историји Евролиге, који се на фајнал-фор пласирао после минуса од два меча, док би Партизан постао прва екипа која је победила у мајсторици у петом мечу и на тај начин се пласирала на завршни турнир Евролиге.
Спектакл је загарантован, квалитетна кошарка такође. Уколико би Партизан победио – ужитак би био потпун.
Утакмица се игра у "Визинк центру" у Мадриду од 21 сат, а текстуални пренос меча можете пратити на нашем порталу.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.