Izvor: RTS, 08.Maj.2023, 18:13

Италија на страни Влаховића – Морамо стати на пут расизму

Расистичке узвике упутили су навијачи Аталанте пред крај утакмице против Јувентуса, вређајући српског играча Душана Влаховића на стадиону у Бергаму. И мада то није први пут да у Италији навијачи вређају фудбалере страног порекла, а такође није ни први пут Влаховићу >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << да тако нешто доживи у овој земљи, италијанска јавност и фудбалски челници сматрају да свему томе треба напокон стати на пут.
Не престају дискусије након последње епизоде расизма у Италији, овога пута против Душана Влаховића. Наиме, још пре другог гола на утакмици Аталанта – Јувентус која се играла у Бергаму, српски репрезентативац био је жртва серије увреда и расистичких повика.
Песме против Влаховића почеле су још првог минута продужетка утакмице. Српски нападач је реаговао на исте, гестикулирајући рукама у стилу "Зар ви ово не чујете?", те је судија Данијеле Довери прекинуо утакмицу.
У том моменту Дуван Запата, колумбијски играч који игра за Аталанту, раширио је руке према својим навијачима и тражио од њих да престану да певају, а затим су то затражили и остали играчи.
Након прекида игре преко разгласа је затражено од навијача да престану за увредама а инспектори Савезног тужиоца који су били присутни на стадиону регистовали су инцидент и све ће бити изнето пред оне који треба да донесу одређене мере.
Након тога, Влаховић је дао гол те се окренуо ка навијачима Аталанте са прстом на устима и због тога је био кажњен жутим картоном за који, како пишу италијански медији, још увек није јасно за шта му је додељен.
Макс Алегри, тренер Јувентуса, изјавио је за Дазн: "Морамо да их игноришемо када смо на терену. Рекао сам момцима да буду прибрани у тим ситуацијама да не би дошло до тога да безвезе губимо играче јер ће на крају утакмице интервенисати они који су за то надлежни и уручити казне коме треба."
Са друге стране, тренер Аталанте Гасперини је изјавио да је расизам јако лоша ствар, али да се по њему у овом случају не ради о расизму већ о неваспитању. Он је покушао да објасни да Аталанта има играче из источне Европе попут Пашалића и Ђимситија и да су се навијачи тако понашали према Влаховићу не због порекла већ једноставно јер је противник, управо онако како се дешавало Балотелију и Лукакуу.
"Гасперинијеве речи су такве да би их он сам да може кориговао", изјавио је председник Италијанског удружења тренера Ренцо Уливијери за Раи Радио 1 додавши да Гасперини највероватније није желео да се суочи и замери навијачима и да то свакако није у реду.
"Прво један јер је црне боје коже, онда ће бити неко јер је жут, па Циганин, томе се мора стати на пут", додао је Уливијери који сматра да је потребно да се организује више сусрета са навијачима јер ће се у супротном кренути путем са кога нема повратка.
Влаховић је већ био жртва сличне епизоде у Бергаму када је играо са Фјорентином и завршио скоро у сузама, подсећају италијански медији. Затим на утакмици Купа Италије када је са Јувентусом играо против Фиренце те су га навијачи Фјорентине дочекали погрдним узвицима.
Исти третман му је резервисан и у утакмици против Интера на Сан Сиру прошлог новембра, Јувентус је на својим друштвеним мрежама пренео интервенцију капитена Данила који је био гост у подкасту "О раси" преко кога већ дуже време клуб покушава да објасни своју позицију према овој теми.
"У фудбалу нема места расизму и сваком другом облику дискриминације. Потпуно је неприхватљиво оно што се догодило на утакмици Серије А, Аталанта - Јувентус када су навијачи вређали фудбалера Влаховића. Ово није изолован случај и тражим од компетентних ауторитета да гарантују апликацију озбиљних казни не би ли се стало на пут оваквим епизодама", речи су председника Фифе, Ђанија Инфантина, који је додао:
"Фифа и ја смо уз Душана Влаховића, онако како смо увек уз било ког играча, тренера, навијача који на фудбалској утакмици буде вређан на расистичкој основи. Жртве морају да имају подршку а одговорна лица да буду кажњена како треба. Понављам апел да навијачи заузму позицију и буду против расиста једном заувек. Кажимо Не расизму! Не, било којој форми дискриминације!" закључио је Фифин број један.
И министар за политику младих и спорта Андреа Абоди објавио је путем Твитера: "Моје НЕ, наше НЕ расизму, не може, не жели и не сме да носи дрес одређене боје и да се базира на боји коже, не тиче се ни религије ни народа: валидно је увек! Као и поштовање: важи увек! А ко погреши мора да одговара, увек и свуда. Извињавамо се Душану Влаховићу".
Тутоспорт назива те навијаче бештијама и идиотима који се у 2023. години и даље овако понашају. Сви италијански медији осуђују расистичке увреде према Влаховићу наводећи да је то против закона италијанске државе и да је потребно сваког навијача понаособ казнити.
Да је то једини начин да се престане са "идиотским понашањем". Када је Влаховић прстом на устима затражио од навијача да ћуте добио је жути картон од судије али ФИГЦ нема намеру да тај жути картон претвори и у дисквалификацију Душана, баш као и у случају Лукакуа.
Италијански лист Ил фато квотидијано пише да је потребно сасећи проблем у корену јер се казнама једноставно ништа не постиже, потребно је да нема таквих песама, да једноставно нестану и да јавност више то неће да прихвата. Медији наводе да се морају заиста предузети мере и да је било потребно потпуно прекинути утакмицу.
Сваки пут кад је потребно, пишу италијански медији, потребно је прекинути такву утакмицу јер нема "играња са расизмом".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.