Izvor: RTS, 04.Maj.2023, 08:39

ФК Партизан: Одлуке донете од стране тзв. Управе ЈСД Партизан су незаконите

Фудбалски клуб Партизан огласио се саопштењем у којем наводи да су одлуке Југословенског спортског друштва Партизан нелегалне, као и да је Агенција за привредне регистре поступајући по регистрационим пријавама правно оснажила такве одлуке.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Управни одбор Југословенског спортског друштва Партизан увео је раније принудну управу у фудбалски клуб и распустио Скупштину фудбалске секције.
Чланови принудне управе су Зоран Лончар, Жељко Танасковић, Ненад Вукчевић, Јашко Међедовић и Ратомир Бабић. На место заступника ФК Партизан именован је Зоран Лончар. Овом одлуком су поред распуштања Скупштине, својих дужности разрешени и председник Милорад Вучелић, генерални директор Милош Вазура и почасни председник Милорад Ћурковић. Како се наводи у саопштењу ФК Партизан, последњом одлуком је направљен континуитет правничког насиља.
"Правна комисија фудбалског клуба Партизан користи прилику да се овим путем обрати јавности са следећим Саопштењем, а све поводом одлуке тзв. Управног одбора ЈСД Партизан о распуштању Управе и разрешењу заступника и именовању привремене управе и заступника ФК Партизан од 03.05.2023. године. Поменутом Одлуком направљен је континуитет правничког насиља, које је започело одржавањем неформалног састанка дана 12.09.2022. године, на ком су на потпуно незаконит начин изабрана нови тзв. Управни одбор ЈСД Партизан, нови тзв. генерални секретар и нови тзв. председник ЈСД Партизан, а што је за последицу имало покретање једног кривичног и три парнична поступка, чији је предмет утврђивање ништавости одлука тзв. Управе ЈСД Партизан, као и деловања са очигледним елементима бића кривичног дела од стране тзв. Председника ЈСД Партизан", стоји у саопштењу клуба из Хумске улице.
Наводи се и да је ФК Партизан изненађен што поменуте одлуке долазе из редова Партизанове спортске породице.
"Због тога са великом индигнацијом примили смо информацију о покушају увођења наводних привремених мера у ФК Партизан од стране нелегалне и самозване групе људи, која се представља као руководство ЈСД Партизан. Поред тога, што је за ФК Партизан наведени покушај неважећи и незаконит, производи и искрено жаљење, неверицу и стид, што долази из редова појединих делова наше славне спортске породице. Он означава наставак незаконитог, противстатутарног и неовлашћеног поступања поменуте, самозване групе људи, која се намеће, као руководство ЈСД Партизан. Доношењем горе наведене Одлуке од 03.05.2023. године погажена су основна начела Статута, на којима почива функционисање ЈСД Партизан, а која су сублимирана у члану 1 Статута ЈСД Партизан, који прописује да је ЈСД ''Партизан'' добровољна, невладина, неполитична и непрофитна организација у области спорта, основана, као спортско друштво, ради уређивања и остваривања заједничких циљева и интереса удружених спортских организација, као и заједничког наступања у области спорта", саопштили су "црно-бели".
На крају саопштења се наводи да су лица која су учествовала у доношењу оваквих одлука поступала потпуно незаконито и несавесно
"Правну комисија ФК Партизан који сачињавају угледни правници из различитих области права, која је у свом раду до детаља упозната са комплетном правном проблематиком и која се у свом раду искључиво руководи правничким и на законом утврђеним начелима, сматрамо: да је свака одлука донета од стране тзв. Управе ЈСД Партизан незаконита и да не може производити никаква правна дејства, да су лица која су учествовала у доношењу оваквих одлука поступала потпуно незаконито и несавесно и да је Агенција за привредне регистре поступајући по регистрационим пријавама нажалост правно оснажила нелегалне одлуке тзв. Управе ЈСД Партизан", саопштио је Партизан.
Као одговор на одлуку ЈСД Партизан, фудбалски клуб је одлучио да потврди мандате руководству.
"На основу горе наведеног на седници која је одржана 3.5.2023.године, Скупштина ФК Партизан је констатовала да су испуњени услови за ступање на снагу Одлуке о иступању ФК Партизан из ЈСД Партизан. Такође је констатовано да су одлуке о разрешењу свих лица у ФК Партизан ништаве и да не производе правно дејство, те је Скупштина свим органима ФК Партизан потврдила мандате. Имајући у виду све горе наведено, Правна комисија ФК Партиза најстроже осуђује овакво несавесно и незаконито поступање  лица која се представљају као тзв. Управе ЈСД Партизан и на такав начин директно урушавају вишедеценијски углед једног од најтрофејнијих Спортских друштава на свету, па с тим у вези указујемо да су за мере које се препоручују кроз описани покушај искључиво надлежни судови под унапред прописаним условима и да никад неће моћи да буду примењене, ако су резултат било чије самовоље", стоји у саопштењу ФК Партизан.
Након "одбијања" из ФК, уследио је нови потез ЈСД - забрана фудбалској секцији да се такмичи под именом Партизан и користи стадион "ЈНА" и грб клуба. Сага се наставља, води се спор и пред Судом, па ће се још сачекати на коначно разрешење.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.