Izvor: RTS, 02.Maj.2023, 10:09

Преминуо Дамир Шолман, легенда југословенске и хрватске кошарке

Један од најпознатијих и најтрофејнијих југословенских и хрватских кошаркаша Дамир Шолман преминуо је у 75. години после дуге болести, објавили су хрватски медији. Некадашњи играч Југопластике, уз бројне домаће трофеје, као репрезентативац Југославије освојио >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << је две сребрне олимпијске медаље.
У богатој играчкој каријери, Дамир Шолман је као репрезентативац Југославије освојио две сребрне олимпијске медаље – у Мексику 1968, а потом и у Монтреалу 1976.

У саставу репрезентације Југославије два пута је био светски првак, а једном и вицешампион.
У клупском такмичењу био је најбољи стрелац КК "Сплита" свих времена јер је постигао 5.783 коша. У саставу тима Југопластике у сезони 1972/73. играо је у финалу Купа победника купова, док је 1975/76. и 1976/77. освојио и Куп Радивоја Кораћа.
Шолман је рођен у Загребу, каријеру је почео у Младости, а наставио је у Југопластици из Сплита. Играо је и у Италији, за Виђевано.

Имао је 15 година када је почео да са вршњацима игра баскет на терену Младости из Загреба. У то време почела је са радом и омладинска школа коју је водио Марио Катинели и Шолман је постао њен ђак. Недуго затим постао је омладински репрезентативац Југославије и уз Симоновића њен најбољи члан. После сто одиграних утакмица за Младост прелази у Југопластику. Исте године када је постао члан сплитског проволигаша – постао је члан репрезентације Југославије.
Говорио је да највише воли да игра поред Крешимира Ћосића и тврдио је да без њега репрезентација не би успела да освоји прво место на светском првенству у Љубљани. За Дамира спорт је био витешко надметање. Увек је био миран, понашао се коректно, без техничке грешке у каријери. Због тога је добио и надимак „господин под кошевима“ што му је годило.
Већ са 20 година био је члан сребрне олимпијске репрезентације (Мексико Сити 1968.), а са 22 члан почетне петорке светских првака (Љубљана 1970.).

Шолман би имао још једну медаљу више, минимално сребро, да га Жеравица 1971. није изоставио с пописа репрезентативаца за Првенство Европе. Говоркало се како се то догодило због Хрватског пролећа, али се испоставило да су Тврдић, Сканси и Шолман били отишли на неку ревијалну турнеју по Италији, а Жеравица није хтео да пристане да њих тројица закасне на припреме.

Али зато је Мирко Новосел, који је на месту селектора репрезентације наследио Ранка Жеравицу, имао Дамира Шолмана у саставу када је освојен наслова европских првака 1973. у Барселони и 1975. у Београду. Баш као и на Светском првенству у Порторику 1974. и на Олимпијским играма у Монтреалу 1976. године.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.