Izvor: RTS, 30.Apr.2023, 21:44

Расплет у квалификацијама за Европско рукометно првенство - Грчка први пут међу рукометном елитом Европе

Завршен је квалификациони циклус такмичења за пласман на Европско рукометно првенство које ће се одржати наредне године у Немачкој. 24 селекције бориће се за наслов првака Европе у рукомету.
Европско првенство у рукомету за мушкарце 2024. године >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << биће 16. издање континенталног турнира и треће на којем ће наступити 24 репрезентације.

Квалификације за финални турнир одвијале су се у периоду од новембра 2021. до априла 2023. године.
Србија, Аустрија, Босна и Херцеговина, Хрватска, Чешка, Данска, Фарска Оствра, Француска, Грузија, Немачка, Грчка, Мађарска, Исланд, Црна Гора, Холандија, Северна Македонија, Норвешка, Пољска, Португалија, Румунија, Словенија, Шпанија, Шведска и Швајцарска су селекције које су избориле пласман на Европско првенство.
Рукометна репрезентација Србије успела је и пре краја квалификација да оствари пласман на континентални шампионат.
"Орлови" су завршили на другом месту Друге групе са скором од пет победа и једним поразом, исти резултат је имала и Норвешка, али је због боље гол разлике квалификације окончала на првој позицији.

Без изненађења у квалификацијама Берлин, Хамбург, Минхен, Манхајм, Келн и Дизелдорф биће градови домаћини турнира који ће се одржати од 10. до 28. јануара идуће године.
Немачка као домаћин турнира и три најбоље пласиране селекције - Шпанија, Шведска, Данска - са претходног шампионата аутоматски су се квалификовале, чиме су оставиле укупно 36 репрезентације да се такмиче за преостала 20 места на финалном турниру.
Босна и Херцеговина је тек трећи пут међу рукометном елитом Европе. До сада је ова репрезентација играла на два првенства 2020. и 2022. године, а завршавала је такмичење на 23. месту.
Репрезентација Грчке први пут је изборила пласман међу рукометном елитом Европе. Кроз поредак најбоље трећепласираних екипа у квалификацијама.

Поред њих, Грузија, Фарска острва и Црна Гора прошли су на Европско првенство као најбоље трећепласирани тимови.
Најуспешнија селекција је бранилац титуле са претходног првенства Европе, тим Шведске континентални шампионта освојио је чак пет пута, а има и једну сребрну медаљу.
Наредни шампионат Европе биће уједно и седмо учешће националног тима Србије од самосталности 2006. године, а други пут су "орлови" изборили пласман под селекторском палицом Тонија Ђероне.
Србија је до сада једном освојила сребрну медаљу, 2012. године у Београду.
Жреб за Европско првенство одржаће се 10. маја у 18.00 у Дизелдорфу.
24 тима, биће распоређена у шест група. У првом шеширу су Француска, Шведска, Данска, Шпанија, Исланд и Норвешка.
Пролаз у наредну рунду такмичења оствариће по две првопласиране селекције из сваке групе.
За први меч турнира у коме ће играти домаћин Немачка већ је продато 40.000 карата, уколико број карата буде за пет хиљада већи, што се очекује, биће оборен рекорд по броју гледалаца на једној рукометној утакмици.



Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.