Izvor: RTS, 27.Apr.2023, 08:35

Јокић против Финикса у полуфиналу Запада – имају ли Нагетси решење за Букера и Дурента

Денвер нагетси оправдали су улогу првог носиоца на Западу НБА лиге и првој рунди плеј-офа елиминисали екипу Минесоте 4:1. Екипа Николе Јокића ће за наредног ривала имати изузетно расположени тим Финикса, који је офанзивно један од најпотентијих у лиги. Да би се Нагетси >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << борили за место у великом финалу, Џокер и екипа морају да зауставе Девина Букера и Кевина Дурента, што неће бити нимало лак задатак.
Денвер је лигашки део сезоне завршио на првом месту Западне конференције НБА лиге, али многи стручњаци нису имали поверења у Николу Јокића и саиграче и очекивали су да ће им већ Минесота направити велике проблеме.
Ипак, нагетси су прилично лако остварили тријумф од 4:1, а једини пораз у серији доживели су на гостовању и то после продужетка.
Јокић је на стандардно високом нивоу, бележи фантастичне бројке, али што је најважније – екипа побеђује.
Следећи корак за екипу Мајкла Мелоуна требало би да буде још захтевнији, пошто у полуфиналу Запада играју против Финикс санса, једне од офанзивно најопаснијих тимова у такмичењу.
Финикс је сјајно укомпонован тим под диригентском палицом најбољег НБА тренера у прошлој години – Монтија Вилијамса.
Санси су екипа која је успону, пре две године успели су да се домогну чак и великог финала, првог још од 1993. године и чувене генерације предвођене Барклијем, Мајерлеом, Ејнџом, која је поражена од Џорданових Булса у борби за титулу.
Сигурно је да је Монти Вилијамс једна од најзаслужнијих фигура у стварању моћног Финикса, али прва петорка леди крв у жилама.
Младе звезде Девин Букер и центар Деандре Ејтон су играчи око којих је створена екипа, а довођење (пре)искусног Криса Пола био је прави погодак за Сансе.
У борби за титулу са Милвокијем, која је изгубљена у шест мечева, нешто је недостајало, а чини се да је ове године направљен велики корак ка прављењу потенцијално шампионске екипе, из Бруклина је стигао убитачни Кевин Дурент.
Прву петорку комплетира крилни центар Тори Крег, који је пре неколико година био члан Денвера и добро зна акције Нагетса којим диригује Никола Јокић.
Клупа има квалитет, можда не за НБА финале, али довољно да без превеликих осцилација у игри одмори прву петорку, па на први поглед делује да Санси немају мане.
Ипак, Финикс је изразито офанзивна екипа, која игра на велики број поена, што значи да одбрана тима из Аризоне није претерано заинтересована за одбрану.
А то би екипа попут Денвера могла и морала да искористи.
Јокић је двоструки узастопни МВП лиге, а својим партијама ове сезоне заслужио је ново признање које ће му веровато измаћи.
Џокер из Сомбора делује фокусирано на утакмице плеј-офа, а неколико пута је већ истицао да су му резултати тима важнији од индивидуалних признања.
Денвер је коначно комплетан, повреде су прошлост за Марија и Портера Џуниора, па, упркос нешто лошијим резултатима у финишу лигашког дела сезоне, Нагетси делују као екипа која зна шта жели, а имају више него широк дијапазон оружја које могу да искористе.
Мајк Мелоун на располагању има и неколико дефанзивних специјалаца, попут Калдвел-Поупа и Бруса Брауна, два играча који могу макар да успоре, ако не и неутралишу Букера и Дурента.
"Они су фаворити за освајање титуле. Имају невероватну, невероватну групу момака, са одличним тренером. Тако да ће то бити велики изазов за нас", истакао је Јокић.

И нису те речи ствар куртоазије. Финикс заиста има тим, али и тренера који знају како се побеђује, али и како се долази до финала конференције.
Занимљиво је да су Санси пре две године почистили Денвер у полуфиналу Запада, а екипа Монтија Вилијмса ове сезоне делује озбиљније и компактније, што може довести чак и до седам утакмица у серији.
Денвер, а првенствено Јокић, заслужили су прилику да се боре за НБА трофеј, нарочито ако се гледају партије ове сезоне.
Прва степеница је спрскочена, а уколико Нагетси желе до самог краја, Финикс би требало да буде само један изазов на путу до циља.
Полуфинална серија Запада између Нагетса и Санса почиње у суботу, а у прве две утакмице домаћин ће бити Денвер.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.