Izvor: RTS, 25.Apr.2023, 14:37

Партизан у походу на фајнал-фор Евролиге – краљ стоји на путу до Каунаса

После осам година одсуства са велике кошаркашке позорнице, Партизан се вратио тамо где припада. Не само да је поново део елите, већ су црно-бели сјајним партијама током целе сезоне успели да се пласирају међу осам најбољих екипа у Европи. Први циљ је остварен, екипа >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Жељка Обрадовића игра четвртфинале, а на путу до фајнал-фора у Каунасу стоји краљевски клуб.
Партизан је поново део елите и то не само на папиру. Црно-бели су ове сезоне равноправан ривал са најбољим европским клубовима, уосталом, лигашки део такмичења завршили су на шестом месту на табели од 18 клубова који су учествовали у такмичењу.
У леђа екипи Жељка Обрадовића гледају двоструки узастопни шампион Европе Ефес, скупоцена Олимпија са Месином на клупи, велики Панатинаикос, шпанске екипе Валенсија и Басконија, али и вечити ривал Црвена звезда.
Није много оних који су очекивали да ће се Партизан у повратничкој сезони наћи у плеј-офу Евролиге, али црно-бели су веровали, вредно тренирали и уз помоћ невероватне подршке навијача дошли на корак до пласмана на фајнал-фор.
До петог учешћа на Завршном турниру елитног такмичења у клупској историји остала је само једна степеница – мадридски Реал.
Три победе црно-беле деле од фајнал-фора, а у четвртфиналној серији предност домаћег терена имају Мадриђани.
То конкретно значи да ће се прве две утакмице у серији играти у "Визник центру", наредне две у Београду, а пета утакмица, ако буде било потребе, поново у Мадриду.
Реал је најтрофејнији кошаркашки клуб у Европи. Мадриђани су 10 пута у историји били шампиони Европе, а још девет пута поражени су у финалима.
Последњи пут Мадриђани су се попели на кров Старог континента 2018. године, када је екипу до титуле на фајнал-фору у Београду предводио Лука Дончић.
Реал је, историјски гледано, један од најнезгоднијих противника за црно-беле – у 18 међусобних дуела краљевски клуб однео је чак 15 победа. Партизан је све три утакмице у којима је излазио као победник играо у Београду.
Ове сезоне, ипак, црно-бели имају бољи међусобни скор – у првом дуелу у Мадриду домаћину је припао револверашки обрачун (105:97), да би у финишу сезоне, у спектакуларној атмосфери београдске Арене, Партизан однео убедљив тријумф – 104:90.
Жељко Обрадовић показао је да има јасну визију како савладати Реал, а његово богато искуство и девет освојених евролигашких титула морали би да дођу до изражаја у дуелу са Ћусом Матеом.
Невероватно звучи податак да Обрадовић кроз тренерску каријеру има скор од 20 победа и само једног пораза у плеј-оф серијама, у Евролиги тај однос је 10-1.
Партизан жели пети наступ на завршним турнирима, а на претходна четири освојена је једна титула шампиона Европе – 1992. године у Истанбулу, када је на клупи црно-белих седео управо Жељко Обрадовић.
Ове сезоне црно-бели кошаркаши поново су показали квалитет, карактер и жељу да се надигравају са најбољим тимовима у Европи.
Дуели против Реала су кошаркашки лакмус – победа над краљевским клубом била би потврда за учињено током целе сезоне, а награда пласман на фајнал-фор који се у другој половини маја одржава у литванском Каунасу.
"Враћају се дани победе", назив је нове песме Групе ЈНА, која је за пар дана освојила срца навијача Партизана.
Па нека у Мадриду буде као у песми.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.