Izvor: RTS, 24.Apr.2023, 09:17

Реал Мадрид - "Терање" Тавареза из рекета кључ победе

Партизанов ривал у Топ 8 фази Евролиге Реал Мадрид је на први поглед екипа без мана, пуна квалитетних појединаца на свим позицијама. "Краљевски клуб“ има озбиљне квалитете који су му донели треће место на табели, али и мане које је показао на недавним мечевима у >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Београду и на "Ел класику" против Барселоне.
Повратничка сезона настављена у плеј-оф фази је ново историјско достигнуће у модерној историји Партизана. Противник је "краљевски клуб“ са вечитим највишим амбицијама. Код Реала нема засићења тек учешћем у фајнал-фору, битно је да у музеју нема места за трофеје.
Реал има врло дубок ростер. Од поентера, дефанзиваца, атлета, шутера, искусних и младих играча. На то имају у предност домаћег терена.
Игре пред својим навијачима и на гостовањима Што се тиче успешности на домаћем терену, Реал и Партизан дели једна победа. Зна се где се убирају плодови а где се се рударе два бода. На гостовањима су на високом нивоу 10-7, по чему је изједначен са Олимпијакосом и Барселоном. У по многима најизједначенијој сезони није реално очекивати да неко заврши са бројем пораза код куће мањим од броја прстију на једној руци.
Занимљиво, после поменуте ударне тројке, на листи најбољих гостију са 8-9 је управо Партизан уз Монако. Пред "гробарима“ су "црно-бели" поражени пет пута и 12 пута се славило.
Обрадовић против Матеа Импресивна издања у другој половини сезоне против екипа које су у том тренутку важиле за фаворите, колико код куће, толико и на гостовањима, донеле су Жељку Обрадовићу нови пласман у фазу сезоне коју по правилу добија. Тек једну од 20 плеј-оф серија у Евролиги је изгубио током каријере.
С друге стране, Хесус Ћуз Матео је пред највећим изазовом од првог дана тренерског посла. На клупу Реала дошао је као асистент Паблу Ласу. Сигурно не би заузео ту позицији да Ласо није доживео срчани удар у јулу прошле године. Водио је Сарагосу, Фуенлабраду, Уникаху, био у Кини и то углавном по сезону-две без трофеја. Разлика у класама је очигледна.
Носиоци игре Реала Босанскохерцеговачки репрезентативац Џанан Муса је први стрелац тима са 15.5 поена по мечу. Следе га Габријел Дек са 11.9, Марио Хезоња са 10.3 и Валтер "Еди" Таварес са 10.2 поена.
Муса игра кошарку каријере и после бројних падова, па поновног дизања достигао је предодређени врхунски евролигашки ниво. Тешко је пронаћи једну ману у његовом нападачком арсеналу, притом и разиграва саиграче. Дек и Гершон Јабуселе су чврста ротација крилних центара, који нису слаба тачка у нападу. Играч серије је Марио Хезоња, завистан од расположења и преретаног самопоуздања испољеног у сувишним шутевима у моментима када га не иде.
Не сме се заборавити ни Серхио Љуљ. Човек за велике утакмице и тесне завршнице.
Изузетно поуздана ротација играча одређене улоге. Адам Ханга офанзивно је превасходно повремени шутер и додатни разигравач., сигурног дриблинга и дугих руку. Првенствено је дефанзивац. Међу најквалитетнијима у Европи. Фабијен Козер и Корнели су врло опасни са трoјке
Еди Таварес је посебна прича. Најдоминантнија дефанзивна појава у рекету у Евролиги. "Брдо“ од човека. Најбољи блокер, трећи у офанзивним скоковима. Као Јупитер око кога се врти неколико сателита на малом простору. Нужна су удвајања, додатна помоћ, јер прети сурова казна. Није ни од кошаркашки неписмен, па свестан свог утицаја дели лопте слободним играчима. Толико је огроман да може преко чувара да пошаље лопту на супротан угао. Олакшавајућа околност је та да се ван рекета његова прича завршава.
Кадровски проблеми Хесуса Матеа И поред толико јаких имена, нису сви на врхунцу снаге. Јабуселе, Рендолф и Љуљ су се недавно вратили у мечевима Ендеса лиге. Још нису на оптималном нивоу. Серхио Родригез и Руди Фернандез нису оно што су били пре осам година, када су правили "дар-мар“ у Европи на путу до титуле.
Упоредна статистика Други и трећи напад Евролиге се сусрећу, разлика је 0.4 поена у корист Мадриђана. Партизан за један проценат има бољи шут из игре,у чему је други, а Реал пети. Драстична предност српског клуба је у процентима за три и слободним бацањима, где Мадриђана нема ни у топ пет. О тимском стилу игре говори податак да Реал има чак 19.5 асистенција по утакмици. Главни за то је прекаљени Серхио Родригез са 4.2 асистенције просечно. "Црно-бели“ су окренути умешности из соло-акција и са 14.5 асистенција је међу најстатичнијима у Европи.
На листи најбољих скакачких екипа Реал и Партизан су потпуно две различите крајности. "краљевски клуб“ је број један, а гости у прва два меча последњи.
Како спречити скакачку доминацију ривала? Погађањем. Лакше рећи него учинити. Међутим, Партизану то иде за руком, пошто су лидери Евролиге у офанзивном рејтингу (број поена на 100 поседа) и укупном проценту шута (збирни проценти шута за два, три и слободних бацања). Много већи баланс поседује екипа Ћуса Матеа, пре свега захваљујући одбрани. Видљив, али не драстичан плус у нападу би Партизан могао да изгуби на другој страни. У дефанзивном рејтингу су мадриђани други са 110.2 поена примљена на 100 поседа, београдски тим претпоследњи са 119.4 поена.
Тактичке "замке“ које је Обрадовић увидео Игра око Валтера Тавареса је кључ.
Први дуел у Мадриду је Реал добио док је још имао проблема са повредама. На другом је била потпуно друга прича. Таварес јесте огроман, то је уједно његов проблем у одбрани споља. Није лаган. Самим тим, Ален Амилагић је убачен у прву поставу да би у игри два на два са бековима добијао лопту високо. Природна "четворка“, бржег корака и доброг, мада повременог, шута са дистанце, Смаилагић је убацивао тројке када му се центар Реала повуче, па га обилазио после финте уколико искочи. Једноставно и ефектно.
Такође, Таварес није центар који је добар у преузимањима, тако да брани "пик“ акције пропуштањем. Креира се довољан међупростор, "џеп“ иза леђа играча Реала који бране бекове и остају у блоку. Ту спољни играчи "црно-белих“ имају довољно времена и простора да се наместе за шут са полу-дистанце, а центри да приме лопту мало удаљеније од коша и потом га нападну. Не може да их стигне. У првом дуелу је Смаилагић још био повређен, тако да је привремена аквизиција Бродзијански морао да да свој максимум. Није се задржао у Београду, тиме је довољно речено.
Венсан Поарје је у том дефанзивном сегменту кориснији од Тавареса. Пре свега због одраза и изузетно дугих руку. Мада, није Француз толики страх и трепет за земљака Лесора и Ледеја.
Нанели и Папапетру су користили игру леђима као додатну предност у поентирању, што би могло да буде "икс-фактор“ оружје.
Сумирањем свих ових фактора долазимо до закључка да је за Партизан кључна дисциплонована и паметна игра у нападу. Жељко Обрадовић је тактички маг и све замисли и детаљи морају да се беспоговорно испоштују комплетних 40 минута. Високи проценти шута су главни адут "црно-белих“ и управо кроз акције за оптерећвање Тавареса могу да се остваре погодне позиције. Реал има дубок састав, изузетно искусан, али неопробаног тренера. Жеља у одбранине сме да се доводи у питање. Кад ће, ако неће сад. Уколико се узме "брејк“ у Мадриду, "Арена“ ће кључати.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.