Izvor: RTS, 21.Apr.2023, 16:29

Србија у другом шеширу жреба за Мундобаскет

Кошаркашка репрезентација Србије биће у другом шеширу за жреб групне фазе Светског првенства који је на програму 29. априла у Манили од 13.30 сати.
Наш национални тим је у шеширу са Француском, Словенијом и Литванијом, што значи да са њима неће моћи >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << да се састане у групној фази.
Укупно постоји осам шешира са по четири селекције, које су распоређене на основу ФИБА ранг листе, осим Филипинаца који су се као домаћини нашли у првом шеширу. Три репрезентације домаћина – Филипини, Индонезија и Јапан, иако Индонезија не учествује на СП, добила су право да бирају по једну селекцију која ће играти у групној фази у њиховој земљи. Филипини су изабрали САД, у Индонезији ће бити Канађани, а Јапанци су изабрали Словенију, што значи да Србија сигурно неће играти у Окинави.
Екипе из шешира 1, 3, 5, 7 биће распоређене у групе А, Ц Е и Г, а тимови из шешира 2, 4, 6 и 8 биће у групама Б, Д Ф и Х. Филипини биће домаћини четири групе, по две у Пасају (А и Б) и Кезон Ситију (Ц и Д), Окинава ће угостити репрезентације из Група Е и Ф, док ће се Групе Г и Х играти у Џакарти. По географским правилима, не може бити више од једне екипе из Азије, Африке и Америке у истој групи, док свака група мора да има обавезно једну, али максимално две селекције из Европе.
Дакле, из шешира три Грчка, Италија и Немачка не могу да буду у истој групи са Шпанијом из шешира један, односно Бразил не може у групу са САД. Летонија и Грузија из шешира шест не могу у групу где ће већ бити два европска тима, пошто шешир два чине Француска, Србија, Словенија и Литанија, док је Црна Гора у шеширу четири. Филипини су аутоматски смештени у Групу А, а САД као комерцијални партнер у Групу Ц. Јапан је у Групи Е, а Словенија аутоматски у Групи Ф, док је Канада у Групи Х.
Светско првенство на програму је од 25. августа до 10. септембра, а титулу бране Шпанци.
Шешир 1: Филипини, Шпанија, САД, Аустралија
Шешир 2: Француска, Србија, Словенија, Литванија
Шешир 3: Грчка, Италија, Немачка, Бразил
Шешир 4: Канада, Венецуела, Црна Гора, Порторико
Шешир 5: Иран, Доминиканска Република, Финска, Нови Зеланд
Шешир 6: Кина, Летонија, Мексико, Грузија
Шешир 7: Јордан, Јапан, Ангола, Обала Слоноваче
Шешир 8: Либан, Египат, Јужни Судан, Зеленортска острва

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.