Izvor: RTS, 20.Apr.2023, 18:57

Партизан и Црвена звезда у Евролиги – актуелни успеси адут у несигурној будућности

Српски клубови Партизан и Црвена звезда импресивно су се показали у првој евролигашкој сезони са два клуба са наших простора. Руководство Евролиге се води и ванспортским кријтеријумима у одређивању учесника из сезоне у сезону. О тајнама одличних резултата и будућности >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << "вечитих" ривала у Евролиги у емисији "Око" говорили су бивши играч Звезде и коментатор Владимир Кузмановић, легенда Партизана Мишко Марић, као и спортски новинар и водитељ РТС-а Слободан Шаренац.
Партизан се у повратничкој сезони у Евролиги пласирао у плеј-оф, док је Црвена звезда завршила као десета уз клупски рекорд од 17 победа од када учествује у овом формату најелитнијег кошаркашког клупског такмичења "старог континента".

Импресивне су и атмосфере на мечевима оба тима, које задивљују из кола у кола искрене љубитеље кошарке. Легенда Партизана Мишко Марић нагласио је колико велика посета оба тима значи по Евролигу.
"Показали су организацијски и спортски да су конкурентни у Евролиги. Партизан је рекордном посетом далеко дигао рејтинг. Звезда такође, само што је ограничавала капацитет 'Пионира', па била и она у том рангу. То сигурно прија челницима Евролиге, надам се да ћето имати у виду", истакао је Марић.
Бивши играч Црвене звезде Владимир Кузмановић говорио је о плановима борда Евролиге везаним за експанзију на метрополе Лондон и Париз без завидне и препознатљиве кошаркашке традиције, али пре свега битне због огромног тржишта. Тимови из главног града Уједињеног краљевства и Француске учествовали су у Еврокупу, међутим нису били конкурентни. 
Управа Евролиге организује састанке ових дана на тему могуће промене формата у сезони 2024/25 и редефинисања такмичења.
"Има много идеја о промени формата. Многи тренери су изнели примедбу да испада 10 екипа из лиге од 18 клубова и онда то не чини овај плеј-оф довољно интересантним и конкурентним. Ипак је већи број оних екипа које испадају. Прича се о учешћу Лондона и Париза. Има страна за и против, као и новија прича око Дубаија. У таквом миљеу се иде ка затварању Евролиге. Када саберете број клубова који конкуришу, јако је мало оних који могу да конкуришу због финансија, Евролигиних услова... Мени делује да су Партизан и Црвена звезда сигурни учесници и прижељкујем затварање Евролиге за сезону 2024/25 са местом за  Партизан и Звезду", изјавио је Кузмановић.
Препознатљиво ТВ лице и глас РТС-а Слободан Шаренац познат је нацији по преносима кошаркашких утакмица. Према његовом мишљењу, "црно-бели" и "црвено-бели" мораће у сезони 2023/24 да буду врло дисциплиновани и концентрисани како би себи осигурали место какве год промене Евролига да уведе.
"Ако буду играли Евролигу наредне године, мораће и једни и други да много воде рачуна. Од финансијског фер-плеја, учинка, понашања публике, зато што ће та 2024/25 бити можда преломна година у Евролиги. Гледаће Евролига Звезду, Партизан и све друге клубове кроз веома густо сито. Добри смо са спортске стране, али заостајемо у телевизијским правима, новцу, маркетингу, картама, целом новчаном пакету који можемо да пружимо Евролиги. Не заостајемо много, али заостајемо у односу на Париз и Лондон", појаснио је Шаренац.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.