Izvor: RTS, 12.Apr.2023, 15:07

Тројка вреба Јокића – ко је могући "камен спотицања" по Нагетсе?

Првопласирани тим Запада Денвер нагетси, предвођени двоструким МВП-јем Николом Јокићем, имају привилегију да чекају ривала из плеј-ина. Преостали потенцијални противници су Минесота тимбервулвси, Њу Орлеанс пеликанси и Оклахома Сити тандери.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Лос Анђелес лејкерси су тријумфом над Минесотом заказали дуел у плеј-офу са другопласираним Мемфис гризлисима. "Вукови" ће сазнати ко им је нови ривал после судара Њу Орлеанс пеликанса и Оклахома Сити тандера.
Плеј-ин је додатни мини-турнир екипа од седмог до десетог места. Насупрот плеј-офу, овде се сударају парови из "горњег“ и "доњег дома". Потом, победник из дуела седмог и осмог се директно пласира у костур доигравања и у првој рунди иде на другопласираног, док поражени има нову прилику против бољег из сусрета екипа са 9. и 10. места.
Разлика у квалитету на Западу је ове године врло мала. Толико је талента и искуства да се чини да свако свакога може да избаци. Примера ради, актуелни шампион Голден стејт укршта се са највећим хитом лиге, трећепласираним Сакраменто кингсима, и не може се са сигурношћу рећи да су "краљеви“ стопостотан фаворит.
Првопласирани Нагетси се одмарају и чекају ривала, једино скаути немају слободне дане. Анализирају се могући противници у првој рунди.
Оклахома Сити тандер (40-42) Сам улазак у плеј-оф биће невероватан успех екипе Тандера. Премлад и талентован састав коме недостаје искуство. Управа Оклахоме још се држи фазе поновне изградње утемељене на акумулирању адолесцената, њиховом развијању и утапању у велика имена.
Тандери већ имају једно озбиљно име, плејмејкера Шеја Гилџеса-Александера. Канађанин је ове сезоне постао калибар за ол-стар. Просек поена му је 31,4 по утакмици. Висок, дугорук, напредовао у шуту и одличан у продору до коша. Са 24 године је међу најискуснијима и прави је лидер НБА "обданишта". Оно што је сигурно у потенцијалном дуелу јесте да ће напад зависити од њега.
Аустралијанац Џош Гиди је такође интересантна појава. Дугокоси леворуки спољни играч који наоко игра врло споро, али тачно зна шта ради. Крупнији је од Шеја, боље проиграва саиграче и бележи више скокова.
Ко ће бити трећи зависи од инспирације. У другој половини сезоне се наметнуо руки Џејлен Вилијамс, можда букне неко други. Алексеј Покушевски неће бити претња јер се опоравља од повреде колена.
Дивизијски ривали Тандери и Нагетси састајали су се четири пута ове сезоне. Денвер је славио у три маха, док је Оклахоми припао последњи сусрет победничким кошем Шеја Гилџеса-Александера.
Нема ни масе која би Јокићу парирала. Главни адут су растерећеност наспрам притиска код Денвера, затим младост, енергија, атлетика и доказивање.
Њу Орлеанс пеликанс (42-40) За разлику од Оклахоме, која може да изненади, преостала два ривала су разочарала. Додуше, на крцатом Западу неком мора да припадне и та неславна улога.
Повреда Зајона Вилијамсона осујетила је многе планове о лету "пеликана" на врх Запада. Без њега је потпуно друга прича. Нема сталне опасности, играча око ког се концентрише одбрана и који је стална претња. Њу Орлеанс је постао просек просека.
Најконстантнији стрелац док је Зајон одсутан јесте искусни Си Џеј Меколум са 20,9 поена по мечу. Ипак, опасније је крило Брендон Инграм, слабија верзија Кевина Дурента. Може свакоме да убаци 40 поена, а може и због танане грађе лако да се повреди.
Имају добре појединце у дефанзиви. Пргави и неуморни Хосе Алварадо би као ловачки пас пратио Џамала Марија. Херберт Џоунс и Треј Марфи имају атлетске пердиспозиције за одличну одбрану, а поуздани су и у нападу. Марфи поготову, видан је велики напредак – 17 поена по утакмици.
Центарска линија добро познаје "Џокера". Интернационалци Литванац Јонас Валанчијунас и Шпанац Вили Ернангомез имају масу, знање, искуство, али се зна ко је МВП. Не треба да се потцењују европски грмаљи, нарочито Јонас, јер могу да представљају опасност за резерве Денвера.
Два од три дуела током регуларне сезоне припала су Денверу. Једини тријумф Пеликанса био је уједно и једно од њихових најбољих тимских издања, искористивши прилику усред оног неозбиљног низа пораза и лоших игара Нагетса. Тада је Инграм остварио трипл-дабл уз 31 поен, што довољно говори колико је опасан, уједно је Денвер спуштен на тек 88 поена.
Минесота тимбервулвс (42-40) Минесота има огроман проблем са тимском хемијом. Руди Гобер доласком није донео готово никакав напредак у игри свог тима, чак је на крају сезоне направио штету ударањем саиграча Кајла Андерсона. Извинио се Француз, Андерсон је изјавио да му не замера, али је остао трајан запис на камерама. Гобер је суспендован, није играо против Лејкерса.
Дуел Јокића и Карла-Ентонија Таунса је за праве кошаркашке сладокусце. Главна звезда Минесоте претходних година је по доласку у НБА требало да буде на месту које су му заузели Србин и Џоел Ембид међу најбољим центрима лиге. Изузетан таленат који може у нападу готово све, али су га повреде и породичне трагедије омеле да искаже пун потенцијал. Мотива код Таунса у директној борби са двоструким МВП-јем има напретек. На крају сезоне се опоравио од повреде, расте му форма и жељан је доказивања на великој сцени.
Овогодишњи ол-стар Ентони Едвардс има не само невероватно самопоуздање већ и импресивне атлетске способности. Остаје бојазан да га у другој сезони у лиги не "поједе" играње у плеј-офу, па да сагори од жеље да на сваком мечу постигне бар 30 поена.
Искусни Мајкл Конли је у дресу Јуте у "баблу" осетио на својој кожи колико су Нагетси опасни у плеј-офу. 
Међусобни сусрети дивизијских ривала у регуларном делу сезоне окончани су са по две победе домаћина. Денвер је тај који ће имати предност домаћег терена и ваља то максимално искористити.
Уколико збију редове и среде унутрашње проблеме, "вукови" ће можда у серији са Денвером моћи да дођу до две победе.
Меч Оклахоме и Њу Орлеанса игра се у ноћи између среде и четвртка од 3.30 после поноћи по нашем времену.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.