Izvor: RTS, 30.Mar.2023, 19:36

Свака утакмица је важна – шта је потребно Партизану за четвртфинале Евролиге

Кошаркаши Партизана имају лепу прилику да се пласирају међу осам најбољих екипа у Евролиги. Ипак, посао је далеко од завршеног. До краја лигашког дела такмичења остала су три кола, многе ствари су још у измаглици, али екипа Жељка Обрадовића судбину држи у својим >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << рукама.
Партизан је апсолутни хит ове евролигашке сезоне. Црно-бели су најгледанија екипа у такмичењу, свака утакмица у београдској Арени је спектакл за себе, а забележене су неке неочекиване победе. Поврх свега, екипа Жељка Обрадовића има добре шансе да се пласира међу осам најбољих екипа у Евролиги.
Три кола пре краја лигашког дела такмичења, Партизан је седми на табели са скором 17-14 и, судећи по Евролигином алгоритму, сва је прилика да ће то место задржати и до краја.
Црно-бели имају 95% шансе да се пласирају у плеј-оф и могућност од 54% да заврше на седмом месту.
Своје место у плеј-офу већ су обезбедили Олимпијакос, Реал, Барселона и Монако, док ће им се у случају једне победе придружити Фенербахче и Макаби.
Пораз од Барселоне у уторак значајно је умањио шансе Партизана да се докопа неке више позиције пред доигравање, иако, у сновима навијача, ни четврто место није било недостижно.
Сада црно-белој екипи остаје да борбено и херојски одигра последње три утакмице, а према неким прогнозама – само једна победа могла би бити довољна да се обезбеди плеј-оф, у дуелима против Реала (у Београду), Монака ( у гостима) и Панатинаикоса (у Београду).
Осмо и девето место на табели заузимају Басконија и Жалгирис, који имају победу мање од београдског тима, али Партизан има бољи међусобни скор и од Литванаца и од Баска.
Жалгирис вероватно има најлакши распоред до краја, пошто екипа из Каунаса, где ће бити одигран завршни турнир ове сезоне, игра против Валенсије, Макабија и Бајерна (прве две утакмице играју пред својим навијачима).
Басконија је недавно поражена од Црвене звезде, а у последња три кола састаће се са Фенербахчеом, Асвелом и Олимпијакосом (такође прве две играју код куће).
Шансе да се домогне плеј-офа дају се и десетопласираном Ефесу, који је на две победе иза Партизана, а једну иза Басконије и Жалгириса, а двоструки узастопни шампион Европе у последња три кола игра против Виртуса (код куће), Фенербахчеа (у гостима) и Монака (код куће).
Олимпија, Црвена звезда и Валенсија су на победу иза Ефеса (учинак 14-17) и њихове шансе да се нађу у завршници такмичења сведене су на минимум.
Дакле, црно-бели кошаркаши судбину држе у својим рукама. Једна победа ће бити довољна за четвртфинале, уколико Басконија и Жалгирис не победе све утакмице до краја.
Уколико се то, ипак, деси, црно-беле у плеј-оф воде две победе у преостале три утакмице. Свака утакмица је важна, како то каже слоган Евролиге, а и Жељко Обрадовић је раније пред новинарима изјавио да је за његов тим свака утакмица као финале.
Такмичење у Евролиги одавно није било овако неизвесно, па нема разлога да не верујемо да ће плеј-оф за пласман на фајнал-фор донети још већа узбуђења.
Партизан је својим играма ове сезоне показао да може да се надмеће са најјачим клубовима на континенту, па не би било превелико изненађење да црно-беле гледамо у другој половини маја на Завршном турниру у Каунасу.
Нарочито ако се у обзир узме чињеница да на клупи београдског тима седи најтрофејнији тренер у Европи – Жељко Обрадовић.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.