Izvor: RTS, 13.Mar.2024, 09:17

Дортмунд и ПСВ пред "жутим зидом" у борби за четвртфинале Лиге шампиона

Фудбалери Борусије из Дортмунда дочекују ПСВ у другом мечу осмине финала Лиге шампиона. Утакмица је на програму од 21.00, а најзанимљивија дешавања и промену резултата можете пратити на нашем порталу
Након што је први дуел две екипе у Ајндховену >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << завршен без победника, Дортмунд ће са улогом благог фаворита ући у сусрет на распродатом „Сигнал идуна парку“.
Пре три недеље ПСВ је био бољи ривал и својски се потрудио да у реванш у Немачкој уђе са макар минималном предношћу. Међутим, Дортмунд је први повео, па иако није успео да предност очува до краја, са већом дозом оптимизма улази у меч након ремија на гостујућем терену.
Очекивало се можда више голова од екипа које играју изразито нападачки фудбал и нису познате по доброј дефанзиви, али су у мрежама завршиле само две лопте, упркос великом броју шанси. Чак 23 шута виђена су на првом мечу, од чега девет у оквир голова које су чували Валтер Бенитез и Александар Мејер.
Сличан дуел очекује се и овога пута, с тим што ће Дортмунд вероватно много одлучније ући у меч пред својим навијачима, који су навикли љубитеље фудбала широм света на креативну кореографију и стварање одличне атмосфере.
"Филипсовци" у одличној форми ПСВ је у међувремену одиграо три меча у оквиру Ердивизије и забележио две победе и реми, постигавши чак десет голова.
Највећи број тих голова постигнут је на гостовању Цволеу у ком су славили са чак 7:1, да би након тога ремизирали резултатом 2:2 у дербију са Фејнордом.
Нова три бода „филипсовци“ су уписали након победе од 1:0 против Г.А. Иглса и у добром расположењу дочекују реванш за пласман у своје прво четвртфинале још од 2006. године, када су испали од Ливерпула.
ПСВ је убедљиво први у домаћем шампионату са десет побода више од другопласираног Фејнорда.
Екипа коју предводи Питер Бош постигла је чак 80 голова на 25 утакмица у Ердивизији и јасно је да ће Дортмунд поново имати великих проблема да сачува своју мрежу.
Највећа опасност по гол Борусије требало би да буду Ирвинг Лозано и распуцани Лук де Јонг који је већ постигао 22 гола у свим такмичењима ове сезоне, а има и 11 асистенција.
Одлична вест за Боша и његов стручни штаб јесте одсуство повреда и чињеница да су сви фудбалери спремни за други сусрет осмине финала.
Дортмунд тражи континуитет добрих игара Борусија је такође одиграла три меча од последњег окршаја и забележила је две победе уз један пораз.
У сва три меча екипа из Дортмунда је постизала по два гола, с тим што је Хофенхајм успео да постигне један више и савлада их, док су победе дошле против Унион Берлина и Вердера из Бремена.
Донјел Мален је у тим сусретима показао да се налази у одличној форми и да сјајна партија у првом мечу у Ајндховену није била случајност. Такође, Џејдон Санчо поново почиње да личи на играча за ког је Манчестер јунајтед пре три године издвојио 85 милиона евра, те ће ПСВ морати да поведе више рачуна о одбрани свог гола, на шта нису толико навикли у домаћем првенству.
Дортмунд се тренутно налази на четвртом месту Бундеслиге и до краја сезоне ће водити велику борбу са пре свега Лајпцигом за место у елитном европском такмичењу и наредне сезоне.
Проблем за Борусију биће одсуство Ника Шлотербека који ће пропустити меч због проблема са жутим картонима, а Един Терзић вероватно неће и даље моћи да рачуна на голгетера Себастијана Алера.
Борусија се изборила у "групи смрти" Дортмунд је изненађујуће успео да заврши као први у "групи смрти" са ПСЖ-ом, Миланом и Њукаслом заврше као првопласирани. Томе су несумњиво допринели порази ПСЖ-а у Њукаслу (4:1) и Милану (2:1). 
Налик ПСВ-у, и Борусија је поразом стартовала групну фазу Лиге шампиона. Парижани су на "Парку принчева" славили 2:0. Уследила је "нула" на семафору и бод против Милана код куће, па низ од три импресивна резултата. Две победе у узастопним дуелима са Њукаслом, 1:0 у Енглеској и 2:0 у Дортмунду. У налету тих шест бодова су се из Милана вратили са још три, уз три гола у мрежи росо-нера. 
Реми 1:1 са ПСЖ-ом, растерећим због бољег међусобног скора са Миланом, закључио је групну фазу.
Као и ПСВ, имају једну титулу најелитнијег европског фудбалског такмичења. Освојена је у чувеном финалу 1997. против моћног Јувентуса. Наредне сезоне их је у полуфиналу елиминисао Реал Мадрид, првак на крају те сезоне.
Кренуо је нагли пад, учешће у Купу Уефа, Интертото купу, све до доласка Јиргена Клопа. "Мајсторско писмо" немачког генијалца било је финале у сезони 2012/13, Бајерн је био бољи 2:1.
ПСВ-ов пут до осмине финала До нокаут фазе ПСВ је дошао освојивши друго место у групи са Арсеналом, Ленсом и Севиљом. Уписали су тек један и то очекиван пораз од Арсенала у Лондону 4:0 у првом колу, да би потом заређали три ремија и две победе. Најважнији тријумфи били су над директним конкурентом Ленсом 1:0 у Ајндховену и у Севиљи 3:2. После пораза у Лондону у првом колу су ремизирали са, испоставиће се последњом, Севиљом код куће 2:2 и Ленсом 1:1 у гостима, што није деловало обећавајуће.
Након тога нижу круцијалне тријумфе против ова два ривала. Не треба да се запостави ни реми са Арсеналом у последњем колу 1:1. Свакако су због бољег међусобног скора са Ленсом имали предност на другом месту у случају истог броја бодова, реми са вицепрваком Премијер лиге на "Филипс арени" чини крај групне фазе слађим.
Пролазак групе је још импресивнији резултат за ПСВ с обзиром да су европску сезону кренули у трећој рунди квалификација. Елинисали су аустријски Штурм, па Ренџерс. Чак пет година их није било у Лиги шампиона. У сезони 2018/19 су служили као "топовско месо" Барселони, Интеру и Тотенхему. Претходно учешће у осмини финала Лиге шампиона било је у сезони 2015/16, Атлетико Мадрид их је елиминисао после пенала 8:7 и 210 минута фудбала без голова.
Највећи успех је свакако титула Купа европских шампиона у сеозни 1987/88, а затим полуфинале против Милана у сезони 2004/05.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.