Izvor: RTS, 12.Mar.2024, 07:18

Арсенал на "Емирејтсу" јури гол заостатка из Порта и повратак међу осам најбољих у Европи

Фудбалери Арсенала и Порта играју вечерас од 21.00 сат у Лондону реванш утакмицу осмине финала Лиге шампиона. Резултат и најважнија дешавања на терену можете пратити на нашем порталу.
Порто је допутовао у Лондон са голом предности из прве утакмице >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << на "Драгау", па ће Арсенал, који је прву рунду двомеча са Португалцима завршио без ударца у оквир гола, морати да буде неупоредиво одлучнији и храбрији пред својим навијачима ако намерава да први пут још од 2010. године уђе међу осам најбољих тимова Европе.
Ни близу утакмица у Порту није изгледала као дуел тимова који су били међу најефикаснијима у групној фази Лиге шампиона, али је гол Галена у 94. минуту за корак приближио португалски тим пласману у четвртфинале Лиге шампиона - шестом у 21. веку.
Португалци су до нокаут фазе стигли као другопласирани тим групе Х. Освојили су 12 бодова, колико и Барселона, али су два пута поражени од Каталонаца (0:1 и 1:2), што су им и једина два неуспеха у Лиги шампиона ове сезоне. И код куће и у гостима били су бољи од украјинског Шахтјора (3:1 и 5:3) и Антверпена из Белгије (4:1 и 2:0).
Арсенал се међу 16 најбољих у Европи пласирао као први на табели групе Б, са четири победе, ремијем и поразом. "Тобџије" су започеле такмичење победом над ПСВ-ом од 2:0, потом су неочекивано изгубиле у Француској од Ланса (2:1), али су два тријумфа над Севиљом (2:1 и 2:0) и немилосрдан реванш Французима (6:0) били довољни да се, упркос ремију у Ајндховену (1:1) у последњем колу, освоји 13. бод и осигура прво место у групи.
Ни сама завршница елитног европског такмичења није неистражено подручје за Арсенал и Порто. Португалци у својим витринама имају два "ушата" пехара освојена 1987. и 2004. године, када су, предвођени са клупе Жозеом Мурињом, иза себе у групи оставили и београдски Партизан. Највећи успех црвених из Лондона је финале 2006. у којем су поражени од Барселоне.
Неефикасна прва утакмица изузетак, а не правило Порто и Арсенал су међу тимовима који су ове сезоне у Лиге шампиона постигли највише голова - по 16, мање само од Манчестер ситија (24) и два мадридска клуба - Реала (18) и Атлетика (17).
Арсенал је био одличан и када се брани - тим је са најмање примљених голова (5) и у групи је екипа које су три утакмице завршиле без лопте у својој мрежи, па се само Интер и Реал Сосиједад могу похвалити да су чвршћи у дефанзиви.
"Тобџије" доминирају и по другим статистичким параметрима - трећи су по проценту тачних додавања (89,2 одсто), а пети по поседу лопте (57,3 одсто времена). Порто је међу најопаснијима по броју шутева у оквир гола противника - трећи је у Лиги шампиона са 43 покушаја. Више су тамо где треба гађали само Сити и Реал.
Вечерас ће се на "Емирејтсу" поново срести и двојица најбољих асистената актуелне сезоне Лиге шампиона - Букајо Сака из Арсенала и Портов Галено. Обојица су четири пута додала лопту саиграчима који су постигли погодак.
Након што је у првом мечу осмине финала затресао мрежу пети пут, Галено се и на листи стрелаца попео на друго место, које дели са Хулијаном Алварезом, Антоаном Гризманом, Расмусом Хејлундом и Алваром Моратом.
Арсенал "меље" у Енглеској, Порто немилосрдан у дербију Између две утакмице против Порта, Арсенал је са три победе у Премијер лиги продужио низ тријумфа у шампионату Енглеске на укупно осам. "Тобџије" су савладале Њукасл (4:1), Шефилд (6:0) и Брентфорд (2:1).
Не само да побеђују, Арсенал то ради у великом стилу - од последњих осам утакмица на Острву, на четири је постигао пет или више голова, а само на две мање од три поготка.
Након ремија Ливерпула и Манчестер ситија у недељу (1:1), тим Микела Артете са 64 освојена бода, колико имају и "редси", дели прво место на табели Премијер лиге и један је од главних такмаца за освајање титуле шампиона Енглеске, што би му била прва након дугих 20 година.
Порто је у знатно незавиднијој ситуацији у португалском првенству. Трећи је на табели са шест бодова мање од Бенфике и седам од лидера Спортинга, али је трећег марта у дербију преслишао Бенфику са немилосрдних 5:0.
То је једна од укупно три победе које је Порто извојевао након прве утакмице против Арсенала. Две су, уз реми, уписане у шампионату, а једна у националном купу.
Седам дуела без победе гостију Пре утакмице која је одиграна 21. фебруара, Арсенал и Порто су последњи пут одмерили снаге 2010. године, када је енглески тим елиминисао Португалце такође у осмини финала Лиге шампиона. Порто је имао предност од 2:1 након прве утакмице, али је на "Емирејтсу" претрпео тежак пораз - 5:0.
Оба тима су уписала по тријумф на домаћем терену и 2008, када их је жреб спојио у групи Г елитног европског такмичења. Порто је победио 2:0, а Арсенал славио и тада убедљивих 4:0. Португалци су на крају сакупили 12, а Енглези 11 бодова, па су и једни и други прошли у наредну фазу такмичења.
И 2006. се групна фаза завршила срећно по оба тима. Било је 0:0 у Португалији, а 2:0 за Арсенал у Лондону, али су и једни и други са једнаким бројем бодова (11) изборили пласман у нокаут рунду Лиге шампиона.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.