Izvor: RTS, 09.Mar.2024, 18:00

Партизанове шансе за плеј-ин – успон до осмог места или фото-финиш у "Арени"

Кошаркашима Партизана је остало још шест кола борбе за место у плеј-ину Евролиге. Пораз од Олимпије у Милану изједначио их је са Валенсијом између 10. и 11. места, а добра ствар је тријумф црно-белих на гостовању у Шпанији. Повољан распоред са четири меча у "Арени" доноси >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << почетну предност саставу Жељка Обрадовића у пресудном периоду сезоне. Из тренутне перспективе, Партизан може да допре до осмог места, али и да буде елиминисан.
У маниру досадашњег тока евролигашке сезоне, Партизан опет није искористио добру прилику и налет позитивне енергије да обезбеди себи мирнији сан бар до наредног кола Евролиге.
Шабаз Нејпир је серијом од седам поена, укључујући и пресудан кош, погођен тешком муком и великим умећем, довео црно-беле до седмог узастопног пораза на гостовањима. Одбрана опет није функционисала кад је било потребно, носиоцима домаћег тима је допуштено да наместе "нишанске справе", па су носиоци Арманија ушли у добар ритам и решили утакмицу.
За разлику од прошле сезоне, где се тим Жељка Обрадовића борио за плеј-оф, сада је у игри плеј-ин. Партизан још шест кола има судбину у својим рукама, уз додатну помоћ распореда. Најважнији мечеви биће одиграни у "Арени", чак три заредом, што не сме да се испусти.
Магија Евролиге је компетиција на неколико нивоа: борба за предност домаћег терена на самом врху, за улазак у плеј-оф, позицију у плеј-ину и сам улазак у плеј-ин.
"Арена" – место на ком се опет све одлучује Распоред тешко да може да буде бољи. Тек два гостовања и чак четири дуела код куће.
Следи сусрет у Барселони против другопласираног тима на табели, ту су црно-бели аутсајдери. Наредна три меча су круцијална – Басконија, Реал Мадрид и Олимпијакос у Београду. Састав Душка Ивановића је победио у првом дуелу са 84:83 захваљујући победоносним пеналима Чиме Монекеа, што црно-белима омогућава добру позицију у случају тријумфа од бар два поена разлике за бољи међусобни скор.
Реал ће бити дочекан "на крв и нож" после прошлосезонског хаоса. Извесна је "паклена" атмосфера и непријатељски приступ навијача према појединим играчима "краљевског клуба", који је тренутно у низу од три пораза. 
Квалитетан тим Олимпијакоса није на нивоу прошлогодишњих игара и статуса несуђеног првака Евролиге. У Пиреју је било 98:94 за екипу Јоргоса Барцокаса. У случају славља над Басконијом и Реалом, грчки црвено-бели могу да буду затрпани лавином еуфорије.
Уколико обаве лавовски део посла на свом терену, сусрет са прежаљеном и неамбициозном Албом у Берлину може доћи као награда. За крај, Валенсија стиже у српску престоницу, тренутно главни конкурент за последње плеј-ин место.
Славље у Валенсији плеј-ина вредно, максимум осмо место У рејону Партизана су тимови од осмог места до 14. места.
Седмопласирани Виртус је са 17-11 изједначен са Олимпијакосом и Фенербахчеом. Тим Луке Банкија фокусиран је на скок преко више летвице. Било какав пад би за Италије био незадовољавајућ након врхунског почетка сезоне.
Басконија и Макаби су изједначени са 15-13 на осмом и деветом месту. Партизан и Валенсија су испод са 13-15, па следи "клуб 12-16" са Олимпијом, Ефесом и Бајерном.
За први сценарио узећемо претпоставку да се тренутни поредак на табели одржи до самог краја. По томе би Партизан са две победе мањка у односу на егал скор имао 16-18, као и Валенсија. Све стаје у последње коло и директан дуел 12. априла. Рововским напорима извојевана победа у гостима од 72:67 је од неизмерног значаја у овом случају. Уколико шпански састав успе да надомести минус пет у "Арени", заиста им ваља "скинути капу" и честитати.
Притом, Валенсија има "убитачан" распоред, потпуно насупрот Партизану, са четири гостовања (Фенербахче, Монако, Макаби, Партизан), а пред ноге им долазе Бајерн и Асвел.
Максимални сценарио од шест нанизаних тријумфа ставља Партизан у битку за осмо место у плеј-ину, самим тим предност домаћег терена уколико се не искористи прва прилика за пласман у доигравање. Макаби и Басконија би се спустили на девето и десето место.
Не смеју да се изгубе из вида форма и резултати Ефеса, Олимпије и Бајерна, првих у чекаоници за последње место. Највећу пажњу привлачи Валенсија. На Партизану је да, ако ништа, иде корак у корак са Шпанцима и чека фото-финиш у 34. колу. Сваки корак испред је миљама дуг.
Шест утакмица је много. Биће киксева, позитивних и негативних изненађења. Четрнаест тимова имају за шта да изгарају и сваки пораз може скупо да се плати. У складу са слоганом Евролиге – сваки утакмица је важна. 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.