Izvor: RTS, 09.Mar.2024, 11:52

Партизанове шансе за плеј-ин - успон до осмог места или фото-финиш са Валенсијом у "Арени"

Кошаркашима Партизана је остало још шест кола борбе за место у плеј-ину Евролиге. Пораз од Олимпије у Милану изједначио их је са Валенсијом између 10. и 11. места, а добра ствар је тријумф црно-белих на гостовању у Шпанији. Повољан распоред са четири меча у "Арени" доноси >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << почетну предност саставу Жељка Обрадовића у пресудном периоду сезоне. Из тренутне перспективе, Партизан може да допре до осмог места, али и да буде елиминисан.
У маниру досадашњег тока евролигашке сезоне, Партизан опет није искористио добру прилику и налет позитивне енергије да обезбеди себи мирнији сан бар до наредног кола Евролиге.
Шабаз Нејпир је серијом од седам поена, укључујући и пресудан кош, погођен тешком муком и великим умећем, довео црно-беле до седмог узастопног пораза на гостовањима. Одбрана опет није функционисала кад је било потребно, носиоцима домаћег тима је допуштено да наместе "нишанске справе", самим тим су носиоци Арманија су ушли у добар ритам и решили утакмицу.
За разлику од прошле сезоне где се тим Жељка Обрадовића борио за плеј-оф, сада је у игри плеј-ин. Партизан још шест кола има судбину у својим рукама, уз додатну помоћ распореда. Најважнији мечеви биће одиграни у "Арени", чак три заредом, што не сме да се испусти.
Магија Евролиге је компетиција на неколико нивоа: борба за предност домаћег терена на самом врху, за улазак у плеј-оф, позицију у плеј-ину и сам улазак у плеј-ин.
"Арена" - место на ком се опет све одлучује Распоред тешко да може да буде идеалнији. Тек два гостовања и чак четири дуела код куће.
Следи сусрет у Барселони против другопласираног тима на табели, ту су црно-бели аутсајдери. Наредна три меча су круцијална - Басконија, Реал Мадрид и Олимпијакос у Београду. Састав Душка Ивановића је славио у првом дуелу 84:83 захваљујући победоносним пеналима Чиме Монекеа, што црно-белима омогућава добру позицију тријумфа од бар два поена разлике за бољи међусобни скор.
Реал ће бити дочекан "на крв и нож" после прошлосезонског хаоса. Извесна је "паклена" атмосфера и непријатељски приступ навијача према појединим играчима "краљевског клуба", који је тренутно у низу од три пораза. 
Квалитетан тим Олимпијакоса није на нивоу прошлогодишњих игара и статуса несуђеног првака Евролиге. У Пиреју је било 98:94 за екипу Јоргоса Барцокаса. У случају славља над Басконијом и Реалом, грчки црвено-бели могу да буду затрпани лавином еуфорије.
Уколико одраде лавовски део посла на свом терену, сусрет са прежаљеном и неамбициозном Албом у Берлину може доћи као награда. За крај, Валенсија стиже у српску престоницу, тренутно главни конкурент за последње плеј-ин место.
Славље у Валенсији плеј-ина вредно, максимум осмо место У реону Партизана су тимови од осмог места до 14. места.
Седмопласирани Виртус је са 17-11 изједначен са Олимпијакосом и Фенербахчеом. Тим Луке Банкија фокусиран је на скок преко више летвице. Било какав пад би за Италије био незадовољавајућ након врхунског почетка сезоне.
Басконија и Макаби су изједначени са 15-13 на осмом и деветом месту. Партизан и Валенсија су испод са 13-15, па следи " клуб 12-16" са Олимпијом, Ефесом и Бајерном.
За први сценарио узећемо претпоставку да се тренутни поредак на табели одржи до самог краја. По томе би Партизан са две победе мањка у односу на егал скор имао 16-18, као и Валенсија. Све стаје у последње коло и директан дуел 12. априла. Рововским напорима извојевана победа у гостима 72:67 је од неизмерног значаја у овом случају. Уколико шпански састав успе да надомести минус пет у "Арени", заиста им ваља "скинути капу" и честитати.
Притом, Валенсија има "убитачан" распоред, потпуно насупрот Партизану, са четири гостовања (Фенербахче, Монако, Макаби, Партизан), а пред ноге им долазе Бајерн и Асвел.
Максимални сценарио од шест нанизаних тријумфа ставља Партизан на 18-15 и битку за осмо место у плеј-ину, самим тим предност домаћег терена уколико се не искористи прва прилика за пласман у доигравање. Макаби и Басконија би се спустили на девето и десето место.
Не смеју да се изгубе из вида форма и резултати Ефеса, Олимпије и Бајерна, првих у чекаоници за последње место. Највећу пажњу прикупља Валенсија. На Партизану је да, ако ништа, иде корак у корак са Шпанцима и чека фото-финиш у 34. колу. Сваки корак испред је миљама дуг.
Шест утакмица је много. Биће киксева, позитивних и негативних изненађења. Четрнаест тимова имају за шта да изгарају и сваки пораз може скупо да се плати. У складу са слоганом Евролиге - сваки утакмица је важна. 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.