Izvor: RTS, 09.Mar.2024, 08:12

Две стране брда, исти циљ - Звезда дочекује Партизан у борби за прво место

Фудбалери Црвене звезде дочекаће Партизан у утакмици 24. кола Суперлиге Србије. Меч је на програму од 17.00 часова, а најважнија дешавања и промену резултата можете пратити на нашем порталу.
Биће то 172. "вечити дерби" у који обе екипе улазе након максималног >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << учинка у другом делу сезоне.
Предност од једног бода на табели коју је Партизан остварио победом у првом сусрету - који је дуго одлаган и одигран тек 20. децембра, иако је по распореду требало да се одигра у деветом колу - црно-бели су успели да сачувају пред нови дуел са највећим ривалом.
Обе екипе се налазе у одличној форми и самим тим што нису дозволиле ниједан кикс откако је шампионат поново почео, дерби је додатно добио на значају. У већини претходних лигашких дуела није било толико израженог резултатског значаја, због чега је изостао уобачијени набој на и око терена.
Међутим, све се променило ове сезоне, највише захваљујући екипи Партизана која је након разочаравајуће претходне сезоне и четвртог места направила велики искорак. Помогла је и Звезда великим бројем киксева у јесењем делу, када је акценат стављен на наступе у Лиги шампиона.
Позиције "вечитих" на табели подигле су улог пред нови окршај, а додатно је допринела и чињеница да ниједна екипа неће имати улогу изразитог фаворита, због чега ће Звезди итеткао значити предност домаћег терена и подршка навијача на распродатом стадиону "Рајко Митић".
Звездини проблеми са повредама Тешка победа у Бачкој Тополи у претходном колу донела је Звезди јако важан тријумф у трци за титулу и наставак пребацивања притиска на Партизан. Међутим, осим три бода, успех против трећепласираног ТСЦ-а донео је и главобољу тренеру црвено-белих Владану Милојевићу.
Владимир Лучић, Урош Спајић и Александар Драговић морали су да напусте игру због задобијених повреда и одмах по завршетку меча поставило се питање о њиховом потенцијалном пропуштању дербија. Према последњим информацијама, Драговић и Спајић би требало да буду спремни за меч, док је Лучић према првим прогнозама задобио тежу повреду и чека га дужа пауза.
С обзиром на то да према пропозицијама такмичења свака екипа мора почети меч са макар једним бонусом (домаћи играч који је рођен 1.1.2022. или касније), Милојевић ће услед Лучићевог одсуства морати да пронађе ново решење, због ког ће врло вероватно морати да значајније промени тактичку концепцију.
У одсуству Косте Недељковића, који је и даље ван строја, Огњен Мимовић, Марко Стаменић и Урош Сремчевић представљаће најреалнија решења за стратега црвено-белих, а највеће шансе дају се бившем фудбалеру Копенхагена.
Дуљај на слатким мукама Тренер црно-белих спаваће знатно мирније у сусрет свом четвртом тренерском дербију. Играчи који су у претходном периоду пропуштали утакмице због лакших повреда поново су у такмичарском ритму и може се очекивати да се Партизан у пуном саставу супротстави Звезди.
Најбољи стрелац лиге Матеуш Салдања опоравио се од повреде због које је пропустио меч са Радником. Бразилац је ушао у игру са клупе у сусрету против Железничара претходног викенда и може се очекивати да ће се наћи у првој постави.
Повреда капитена Светозара Марковића такође је у потпуности залечена и он ће се наћи у саставу након пропуштеног меча против Панчеваца. Дуљај ће стога моћи да рачуна на све своје дефанзивце, што ће му бити од великог значаја у сусрету са најбољим нападом у лиги.
Напад ће такође бити комплетан, тако да ће бивши фудбалер црно-белих бити на слатким мукама да се определи за поједнице од гојих би голман Звезде Омри Глазер требало да стрепи. 
Форма две екипе У ситуацији где је сваки бод битан и где сваки могући кикс може значајно утицати на крајњи исход резултатске трке, "вечити ривали" су за сада успевали да се носе са притиском.
Оба тима су тријумфовала у свим мечевима откако се лопта поново закотрљала теренима широм Србије након зимске паузе.
Партизан је имао нешто лакши распоред и састајао се са екипама из доњег дела табеле, те је нешто лакше и дошао до четири везане пролећне победе. Мање проблеме црно-бели су имали у Сурдулици и Ивањици, где им лош терен није дозвољавао да се разиграју, али су успевали да дођу до вредних бодова који су им већ унапред били уписивани.

Нападачки потенцијал црно-бели су исказали у мечевима на свом терену у којима су на два меча постигли осам голова против ИМТ-а и Железничара. Зимске аквизиције су показале да ће бити од велике помоћи у борби за титулу, тако да Партизан после дужег времена може да парира Звезди и по дужини клупе.
Са друге стране Топчидерског брда, Звезда је у четири меча пред дерби морала да се суочи са Чукаричким и ТСЦ-ом - екипама које се налазе на трећој и четвртој позицији. Успели су црвено-бели из оба сусрета да изађу као победници, иако су нарочито у Бачкој Тополи наишли на веома јак отпор.
Пре тога су на свом терену на пролећној премијери савладали Вождовац, а били су успешни и у Новом Пазару. Долазак Владана Милојевића донео је управо оно што су управа Црвене звезде и навијачи очекивали, а то су много директнији фудбал и рутинске победе над слабијим ривалима. 

Међутим, упркос нешто захтевнијем уводу, Партизан ће представљати први прави изазов у Милојевићевом новом мандату на клупи важећег шампиона.
Тренерско искуство Када је искуство у дербијима у питању, макар у улози тренера, Владан Милојевић је у предности. У свом првом мандату који је трајао две године, Милојевић је водио седам лигашких дербија из којих је два пута излазио као победник.
Прву победу остварио је у 157. дербију који је одигран 14. априла 2018. године и у ком су црвено-бели тријумфовали головима Немање Радоњића и Александра Пешића, док је утешни гол постигао Огњен Ожеговић.
Другу и последњу победу са Милојевићем као тренером Звезда је забележила 25. априла 2019. када су Ел Фарду Бен и Алекса Вукановић постизали голове за црвено-беле, док је Рикардо био једини стрелац за Партизан. 

У преосталих пет дуела, чак четири су завршена нерешеним резултатом, а једини пораз дошао је у Милојевићевом последњем "вечитом дербију" када је Партизан био бољи 22. септембра 2019. године головима Сејдубе Суме и Зорана Тошића.
Милојевић је на конференцији за медије пред меч рекао да очекује потпуно другачију утакмицу од оне у првом делу сезоне и препустио је улогу благог фаворита Партизану.
Када је Игор Дуљај у питању, некадашњи задњи везни Партизана ће као главни тренер учествовати у свом четвртом дербију.
До сада је забележио по један пораз, реми и победу и то управо наведеним редом. 
Први пут је као шеф стручног штаба предводио Партизан у дербијима само пет дана након што је именован за главног тренера. Није имао пуно времена да припреми тим, који је у једном веома лошем мечу поражен на стадиону "Рајко Митић" голом Алекса Вига.

Наредни сусрет одигран је само месец и по дана касније, а победника, као ни голова, није било. Прву и за сада једину победу донели су му Матеуш Салдања и Бибрас Натхо у већ поменутом 171. дербију.
Дуљај је пред меч истакао да се нада витешкој борби како на терену, тако и на трибинама и додао да дерби није пресудна утакмица у борби за титулу.
Статистика и занимљивости Након 171. одиграног дербија, Црвена звезда је у предности када је број победа у питању. 
Црвено-бели су до сада славили 67 пута, у 56 наврата је било нерешено, док је Партизан забележио 48 победа.
Звезда је била и ефикаснији ривал, постигавши 235 голова у односу на 201 гол колико су постигли играчи Партизана.
Дербији су се у чак 29. наврата завршавали резултатом 1:1 што је и најчешћи резултат када је светковина српског фудбала у питању.
Најбољи стрелац са 13 голова је бивши Партизанов центарфор Марко Валок, а када су играчи који и даље носе дресове "вечитих" у питању истиче се Бибрас Натхо са три постигнута поготка.
Главни судија биће Павле Илић, који ће по први пут у каријери делити правду у најважнијој утакмици српског фубала.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.