Izvor: RTS, 05.Mar.2024, 21:09

Човић: Држава ће увек улагати у клубове; Мијаиловић: Партизан и Звезда нек највише профитирају од Дубаија

Председници кошаркашких клубова Црвена звезда и Партизан, Небојша Човић и Остоја Мијаиловић, дали су своје мишљење на тему приватизације клубова на панелу који је одржан у оквиру Копаоник бизнис форума.
Председник КК Црвена звезда Небојша Човић >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << сматра да је приватизација добра опција, али да треба бити обазрив.
"Кошарка није профитабилан спорт. Једину корист која би држава могла да има од приватизације је да би тиме смањила степен улагања у клубове. Држава ће увек улагати, јер ти клубови представљају државу", рекао је Човић.
Сматра да треба стимулисати привреду да улаже у спорт и као пример је навео мађарски модел, где се улагање у спорт одбија од пореза.
"Простор постоји и код акциза, нпр. код цигарета. Замислите да се на сваку паклу цена повећа за 5 динара, али да од тога један динар иде за спорт, динар за културу, динар за образовање", оценио је Човић.
Мијаиловић: Укинуо сам бесплатне карте Први човек КК Партизан Остоја Мијаиловић подсетио је да је преузео тај клуб 2017. године, у јако тешком финансијском стању. Дуг је, како каже, био 10 милиона евра, а укупан буџет 1,3 милиона евра.
"Успут смо постављали систем. Видео сам шансу у приходу од карата. Укинуо сам бесплатне карте. Тада је приход од продаје био 33.000 евра, а сада је осам милиона. Тада је само држава давала новац, јер нико од приватника није хтео. Држава је 2017. дала 1,3 милиона, а сада четири пута више. Али је и клуб са нула евра прихода дошао до тога да данас имамо 14 милиона евра прихода. Кад су дошли Жељко Обрадовић и Зоран Савић, направио сам Управни одбор од највећих српских привредника. То су све партизановци који су се окупили око истог циља", објаснио је Мијаиловић.
Сматра да Црвена звезда и Партизан треба да добију највише новца од уласка Дубаија у АБА лигу, јер су, каже, они највише подигли ту лигу и радили на њеној промоцији.
"То су неки заједнички интереси и око тога не треба да се свађамо, да би клубови функционисали у будућности", рекао је Мијаиловић.
"Ривалитет постоји, али мора да постоји и консензус" И Човић и Мијаиловић су сагласни да су Партизан и Црвена звезда потцењени кад су у питању ТВ права.
"Ривалитет постоји, али мора да постоји и консензус", каже Човић.
Мијаиловић је истакао да ће Звезда и Партизан ове сезоне имати заједно милион гледалаца у Арени, али немају ништа од ТВ права.
"Није ово клуб Остоје Мијаловића, него армије људи. Желело бих да Паризан стално побеђује Звезду, али то се неће десити. Кошарка, која је непрофитабилан спорт, гледанија је од фудбала у Србији", рекао је Мијаиловић.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.