Izvor: RTS, 05.Mar.2024, 20:29

Најбољи српски арбитар Срђан Јовановић могао би да суди дерби, али не у Србији него у Хрватској

Хрватски ногометни савез (ХНС) планира да за дуеле тимова који ће се до краја сезоне борити за титулу шампиона делегира стране судије из Уефине елитне групе у којој је и српски арбитар Срђан Јовановић. Истовремено, извесно је да Јовановића (поново) неће бити на центру >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << у суботу, када у Београду веома важан вечити дерби играју Црвена звезда и Партизан.
Након скандала са цурењем аудио-снимака комуникације главних судија и ВАР собе и оставке председника Комисије ногометних судаца Бруна Марића, Хрватски ногометни савез (ХНС) намерава да за дуеле тимова који ће се до краја сезоне борити за титулу шампиона делегира стране арбитре из Уефине елитне групе, јављају хрватски медији.
Требало би да ХНС ускоро објави више информација о својим плановима, али хрватски портал Индекс пише да ће стране судије делити правду на дерби утакмицама Ријека - Хајдук, Ријека - Динамо и Хајдук - Динамо на Пољуду.
Индекс наводи да се на елитној листи Уефиних судија налази 31 арбитар, уз претпоставку да ће у Хрватској судити они који су географски најближи и који причају сличним језиком. По тим критеријумима, први кандидати су Ирфан Пељто из Босне и Херцеговине, Словенац Славко Винчић и српски арбитар Срђан Јовановић.
Хрватски медији подсећају да је Пељто ове сезоне судио четири утакмице Лиге шампиона, укључујући дуел осмине финала између Лајпцига и Реал Мадрида, док је Јовановић недавно судио утакмицу осмине финала између ПСВ Ајндховена и Борусије Дортмунд.
Славко Винчић из Словеније делио је правду и у финалу Лиге Европе 2022. године, када су се за трофеј борили Ајнтрахт из Франкфурта и Ренџерс.
Поред појачања из иностранства, хрватска кућа фудбала уложиће и у технолошка помагала пошто ће у равнини гол-линија бити постављене по две нове камере које треба судијама у ВАР соби додатно да олакшају проверу спорних ситуација у близини гола.
Прљав веш из ВАР собе Хрватски ногометни савез одлучио је да ангажује најбоље стране судије након скандала који се завршио оставком председника Комисије ногометних судаца Бруна Марића.
Марић је рекао да су он и његова породица добили претње, а све након што су у јавност доспели аудио-снимци разговора главног арбитра Франа Јовића и судија у ВАР соби на утакмици Вараждина и Хајдука која је завршена резултатом 1:1.
На снимцима се чује жустра комуникација судија приликом спорних ситуација на које се Хајдук жалио.
Екипи из Сплита је поништен погодак због наводног офсајда, а касније је Вараждин повео голом који је постигнут након акције у чијем је зачетку дошло до дуела Марка Ливаје и Луке Јеленића, који су се међусобно вукли за дресове. Сплићани су тражили да се досуди прекршај и гол поништи, али је након прегледаног снимка погодак дефинитивно признат.
У међувремену, појавили су се аудио-снимци разговора арбитара из ВАР собе и са два меча загребачког Динама - против Ријеке и Локомотиве.
"Резултат људских грешака" После бурних дана полемике у јавности, осуда и притисака из Сплита и претњи навијача Хајдука, председник Комисије ногометних судаца Бруно Марић преузео је одговорност и поднео оставку.
Марић је рекао да ни сам не зна шта се тачно догодило и зашто је настала толика помпа. Истакао је да ни у сну није могао да очекује да ће се у јавности појавити снимци из ВАР собе, а поготово не, како је рекао, "додатно монтиране на врло зао начин, са тенденцијом да нашкоде судијама".
"Нажалост, мислим да су си они који су покренули све то забили нож у леђа и пожалиће због тога, не јер ће настрадати, него због тога што се на снимцима види да су судије у ВАР соби и на терену махом доносили исправне одлуке, а и оне које су биле погрешне биле су резултат људских грешака. Дапаче, људи су могли додатно спознати колико је посао судија тежак и стресан", рекао је Марић за хрватске медије.
Дерби у Србији извесно (поново) без Јовановића Док у Хрватској покушавају на све начине да смање штету, спусте подигнуте тензије и неизвесну завршницу првенства учине што регуларнијом, и у Србији јавност очекује одлуку коме ће бити указано поверење да суди веома важан вечити дерби између Црвене звезде и Партизана који је на програму у суботу од 17.00 сати на Стадиону "Рајко Митић".
Извесно је да то неће, као у комшилуку, бити стране судије, а неће (поново) ни Срђан Јовановић - најбољи српски судија који у хрватским медијима фигурира као једно од решења за предстојеће мечеве одлуке.
Јовановић је делегиран да води дуел Напретка и ТСЦ-а, који се игра у четвртак у Крушевцу, пренели су београдски медији.
Иако је и ове сезоне на међународној сцени, између осталог, водио две утакмице Лиге шампиона (Унион Берлин - Брага и ПСВ Ајндховен - Борусија Дортмунд) и једну у Лиги Европе (Бетис - Ренџерс), Јовановића на најважнијој утакмици српског фудбала нема још од 167. дербија који је одигран 16. априла 2022.
Било је одређено да суди 171. вечити дерби 27. септембра прошле године, али је утакмица одложена, а на центру се у новом термину (20. децембра) нашао Ненад Минаковић.
Још пре одлагања, из Црвене звезде су запретили да неће изаћи на терен ако одлука о делегирању Јовановића не буде промењена.
Сличну увертиру клуб из Љутице Богдана направио је и пред предстојећи дерби пошто је недавно у саопштењу затражиo да Срђан Јовановић буде у потпуности "искључен из српског фудбала".
Из Звезде су тада истакли да су "згрожени режијом меча између Партизана и Радника у Сурдулици", коју је, како тврде "директно из ВАР собе спровео" најбољи српски судија Срђан Јовановић.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.