Izvor: RTS, 01.Mar.2024, 07:15

Нада последња умире - Звезда се у Минхену враћа Евролиги

Кошаркаши Црвене звезде играју вечерас од 20.30 у Минхену против Бајерна утакмицу 27. кола Евролиге. Резултат и најважнија дешавања на терену можете пратити на нашем порталу.
Након освајања Купа Радивоја Кораћа у Нишу, четвртог у низу, и паузе >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << за репрезентативне активности, кошаркаши Црвене звезде вратиће се евролигашким изазовима у Минхену, где ће против Бајерна одиграти прву од преосталих осам утакмица у елитном европском такмичењу.
Црвено-бели су у последњих пет кола Евролиге забележили четири пораза, па са скором 10-16 заузимају 16. место на табели. Боље су позиционирани само од Албе и Асвела и пласман у плеј-ин већ одавно делује као немогућа мисија. Док постоји теорија и најмања шанса, живеће и нада међу навијачима Звезде, али је и она из кола у коло све ближа гашењу.
Вечерашњи противник екипе Јаниса Сферопулоса није у много бољој ситуацији, мада су и Баварци осокољени освајањем Купа Немачке. Бајерн на 14. месту на табели има победу више од црвено-белих, али и даље две мање од тимова на 10. позицији, последњој која води у доигравање.
Пред одлазак на евролигашку паузу, представник Немачке је савладао Партизан у Београду након неизвесне завршнице и победоносне тројке Силвана Франсиска. Баварци су претходно изгубили од Олимпијакоса на свом паркету (72:76), победили су Басконију у гостима у продужетку (112:109), али и неочекивано изгубили од Асвела у Минхену (64:76).
Ако желе у плеј-ин, баш као и Звезда, мораће изабраници Пабла Ласа да ухвате континуитет добрих партија и што пре уђу у серију евролигашких тријумфа, налик на ону која траје у Немачкој. Након што су савладали Партизан, Баварци су уписали три победе у домаћој ББЛ лиги, надиграли су Бамберг у полуфиналу и Улм у финалу Купа Немачке. Када се дода и тријумф над Олденбургом, извојеван уочи дуела са црно-белима, Бајерн је у три различита такмичења нанизао укупно седам победа.
Звезда је почетком новембра прошле године у Београду победила Баварце у првом овосезонском дуелу - 74:68.
Црвено-бели су укупно десет пута одмерили снаге са Бајерном у Евролиги. Шест пута су славили, али у Минхену последњи пут 2015. године.
Црвено-бели без Теодосића, Томпкинс још увек неспреман Ко зна који пут ове сезоне, црвено-бели ће бити ослабљени неиграњем Милоша Теодосића који је и даље на терапијама због повреде зглоба која га већ дуже време мучи.
Плејмејкер Звезде је пропустио прву утакмицу на Купу Кораћа у Нишу, у полуфиналу је на паркету провео само девет минута, а није у потпуности био спреман ни за финале са Партизаном, али је заиграо и био један од најзаслужнијих за освајање првог трофеја у сезони.
"Теодосић није тренирао од Купа. Није спреман и неће играти против Бајерна. Он је форсирао себе у финалу и сада је у процесу рехабилатиције. Док не буде на сто одсто, неће играти", рекао је тренер црвено-белих Јанис Сферопулос на конференцији за медије дан уочи утакмице.
Грчки стручњак у Минхену неће моћи да рачуна ни на Николу Топића, још увек недовољно спремног након дугачке паузе условљене незгодном повредом колена, а деби у црвено-белом дресу ни вечерас неће дочекати Треј Томпкинс.
Искусни Американац је још седмог фебруара потписао краткорочни уговор са Звездом, али још увек није ни крочио на терен. Како је објаснио Сферопулос, крилни центар је у последњој фази рехабилитације, доктори су оптимистични и клуб жели да га задржи.
Кључ победе у скоку и шуту са дистанце Превагу у дуелу Звезде и Бајерна могла би да направи контрола скока пошто су оба тима међу најбољима у Евролиги у том сегменту игре.
Бајерн је екипа са укупно највише скокова по утакмици (36,7), док су црвено-бели седми у такмичењу по том параметру са 34,9 ухваћених лопти по мечу.
Баварци су доминантни у скоку и под својим (25,1 скок у одбрани по утакмици) и под обручем противника (11,7 скокова у нападу по утакмици), док се играчи Звезде могу похвалити са 12,3 ухваћене лопте у нападу и више их има само Макаби из Тел Авива.
Важан ће вечерас бити и шут за три поена, на који се у великој мери ослањају и једни и други. Црвено-бели у просеку 28,2 пута на утакмици покушају да погоде тројку, док су играчи Бајерна на 27,8 покушаја по мечу. Само је Басконији (29,3) дражи шут са дистанце.
Што се процената успешности тиче, ни једни ни други нису међу шутерском елитом, али је Бајерн нешто прецизнији - 35,9 одсто у односу на 34,4 одсто црвено-белих.
Ибака најбољи појединац Бајерна И поентерски и по броју скокова, Бајерн ове сезоне предводи Серж Ибака, снажни центар са великим НБА искуством који је летос појачао немачки тим. Ибака у Евролиги постиже 13 поена по мечу и ухвати 6,7 лопти.
Најзначајнију подршку са бековских позиција добија од Силвана Франсиска (11,6 поена, 3,4 асистенције) и Карсена Едвардса (11,3 поена).

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.