Izvor: RTS, 29.Feb.2024, 08:09

Почиње мисија спасавања сезоне - Партизан са императивом победе дочекује Ефес

Kошаркаши Партизана састају се са екипом Анадолу Ефеса у мечу 27. кола Евролиге који почиње од 20.30. Промене резултата и најзначајније детаље можете пратити на нашем порталу.
Почиње кључни део сезоне за Партизан.
Након великог пада форме у претходна >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << два месеца, серије пораза у АБА лиги и Евролиги, али и новом неуспеху у Купу Радивоја Кораћа - "црно-беле“ очекује серија мечева у којима морају да победе уколико желе да обезбеде себи повољнију позицију у борби за преостала два трофеја.
Пауза након одигравања националних куп такмичења широм Европе дошла је у одличном тренутку, с обзиром на то да је екипи Жељка Обрадовића било неопходно да се консолидује и покуша да у последњих осам утакмица Евролиге осигура учешће у плеј-ину.
Тренутно се Партизан налази на 11. позицији са 12 победа и 14 пораза, док су Валенсија и Макаби, екипе које тренутно држе последња два места која воде у плеј-ин на скору 13-13.
Оно што може да радује "црно-беле“ јесте већи број утакмица на домаћем паркету у наредном периоду. Од преосталих осам мечева, пет ће бити одиграно у „Штарк арени“, што може бити од пресудног значаја, имајући у виду да Партизан много боље игра као домаћин, када има велику подршку својих навијача.
Са друге стране, Ефесу је победа у Београду неопходна уколико желе да одрже какву-такву наду за пласман у плеј-ин. Екипа коју је до 1. фебруара предводио Ердем Џан одиграла је једну прилично разочаравајућу сезону и највероватније ће остати без пласмана у првих десет екипа.
Џана је заменио његов бивши помоћник Томислав Мијатовић који је претходних 14 година био део стручног штаба турске екипе и имаће задатак да сезону на што бољи начин приведе крају.
Ефес се тренутно налази на 15. месту са скором 11-15 и евентуалном победом би могао да се изједначи са Партизаном на табели.
Форма две екипе Убедљив тријумф над Игокеом и рутинске победе против Херцеговца и Војовдине у Купу Радивоја Кораћа размрдале су до тада прилично летаргични Партизан који је на одличан начин започео и финале националног купа.
Међутим, недовољно ангажована игра у одрбани, недостатак већег броја расположених играча и мањак концентрације у завршници поново су коштали "црно-беле“ победе и трофеја.
Српски представник има пети најбољи напад ове сезоне у Евролиги, али одбрана често није могла то да испрати, нарочито не у претходном периоду.
У последњих пет евролигашких утакмица Партизан је поражен у чак четири наврата и без победе је од сусрета са Жалгирисом који је одигран пре месец дана.
Једна од ретких светлих тачака била је недостатак већих повреда у ситуацији када екипа нема више превише простора за кикс. Међутим и то се променило, судећи по изјави Жељка Обрадовића пред меч.
Оно што може да радује деветоструког освајача елитног европског такмичења јесте форма у којој се налазе Кевин Пантер, Алекса Аврамовић и Зек Ледеј, што ће бити од великог значаја за екипу која се мучила да одржи континуитет добрих игара.
Ипак, биће потребно да и остатак тима, нарочито центарска линија, допринесе у већој мери како би се обезбедио наставак борбе за плеј-оф.
Са сличним проблемима се суочавао и Ефес. Повреде битних играча су у великој мери узроковале лош пласман, а није помогла ни недовољно квалитетна одбрана. Ефес се по броју постигнутих поена налази на високом трећем месту, али ни то није било довољно за више од 11 победа из 26 мечева.
Шејн Ларкин у просеку постиже 17,6 поена по чему је трећи најуспешнији играч Евролиге, одмах иза Мајка Џејмса и Маркуса Хауарда. Управо ће Ларкин представљати највећу опасност по Партизан, нарочито имајући у виду то да је у првом мечу два тима постигао 27 поена.
Ефес је као и Партизан поражен у финалу националног купа, те ће сигурно покушати на све начине да продуже сезону у Евролиги. Ипак, Партизан свакако важи за фаворита коме би домаћи терен требало да донесе значајну предност у мечу у коме пораз за обе екипе није опција.
Евролига, 27. коло:
Четвртак:
Алба - Макаби 20.00
Партизан - Ефес 20.30
Виртус - Валенсија 20.30
Реал Мадрид - Панатинаикос 20.45
Петак:
Фенербахче - Басконија 18.45
Жалгирис - Олимпијакос 19.00
Асвел – Олимпија Милано 20.00
Барселона – Монако 20.30
Бајерн – Црвена звезда 20.30
Табела:
Реал Мадрид 22-4
Барселона 18-8
Панатинаикос 16-10
Монако 16-10
Виртус 16-10
Олимпијакос 15-11
Фенербахче 15-11
Басконија 14-12
Валенсија 13-13
Макаби 13-13
Партизан 12-14
Олимпија Милано 11-15
Жалгирис 11-15
Бајерн 11-15
Анадолу Ефес 11-15
Црвена звезда 10-16
Асвел 5-21
Алба 5-21

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.