Izvor: RTS, 26.Feb.2024, 21:24

Македонци протутњали Сосновјецом, Француска сигурна у Тузли

Кошаркаши Северне Македоније убедљиво су победили репрезентацију Пољске резултатом 96:71 у другом колу квалификација за Европско првенство 2025. Естонија је неочекивано надиграла Литванију, док је Француска оправдала улогу фаворита против Босне и Херцеговине. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Северна Македонија је у првом колу квалификација за Евробаскет неочекивано изгубила од Естоније пред својим навијачима, али се искупила на гостовању у Сосновјецу убедљивом победом над Пољском.
Пољаци су боље отворили меч, рано су стекли шест поена предности (9:3), али су Македонци крајем првог квартала преузели вођство и нису га испустили до последњег звука сирене.
Изврсну партију одиграо је бек Уникса Ненад Димитријевић који је постигао 32 поена, уз осам асистенција и исто толико скокова. Итан Хап је убацио 19, а Стојан Гјуроски 17 поена.
Међу кошаркашима из Пољске најефикаснији је био Михал Михалак са 20 поена и девет скокова. Његов имењак Соколовски зауставио се на 15 поена.
Естонија изненадила Литванце У другој утакмици групе Х, Естонија је направила велико изненађење тријумфом над Литванијом - 65:59.
Није Литванцима помогло 16 поена Едгараса Улановаса и 14 поена Томаса Димше, пошто је у статистици први следећи Лукас Лекавичијус са свега седам поена поред свог презимена.
Дабл-дабл учинак у дресу Естоније забележио је играч Басконије Мајк Коцар. Убацио је 11 поена и ухватио 13 лопти. 
Након два одиграна кола, Естонија је непоражена, Северна Македонија и Литванија су на скору 1-1, док Пољаци још увек не знају за тријумф.
Французи оправдали улогу фаворита у Тузли Француска је оправдала улогу фаворита у Тузли, победила Босну и Херцеговину резултатом 74:64 и уписала други тријумф у квалификационој групи Е.
Гершон Јабуселе је предводио Французе са 16 постигнутих поена и девет скокова. Венсан Поарје је забележио 13 поена и осам ухваћених лопти, док је Метју Стразел убацио 11 поена.
Међу репрезентативцима Босне и Херцеговине најбољи је био Џанан Муса са 15 поена, Кенан Камењаш је постигао поен мање, док је Един Атић бројао до 13.
Хрватска прејака за Кипране У истој групи, Хрватска је без проблема надиграла Кипар резултатом 92:63. Роко Пркачин је предњачио са 24 поена и 10 скокова, а пратио га је Марио Хезоња са два поена мање и такође 10 ухваћених лопти.
Французи у групи Е имају две победе, Босна и Херцеговина и Хрватска су на скору 1-1, а Кипрани још увек никога нису победили.
Из сваке групе на Европско првенство ће се пласирати по три најбоље селекције, осим из оних у којима играју домаћини наредног шампионата Старог континента. Пошто су они већ осигурали учешће, у таквим групама ће се преостала три национална тима борити за два места на завршном турниру.
Европско првенство ће бити одиграно од 27. августа до 14. септембра наредне године у Финској, Пољској, Летонији и на Кипру.
Резултати утакмица одиграних у понедељак:
Група Е:
Босна и Херцеговина - Француска 64:74
Хрватска - Кипар 92:63
Група Ф:
Холандија - Грчка 72:74
Чешка - Велика Британија 90:82
Група Г:
Финска - Данска 89:85
Грузија - Србија 63:76
Група Х:
Естонија - Литванија 65:59
Пољска - Северна Македонија 71:96

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.