Izvor: RTS, 25.Feb.2024, 20:53

Други пораз Шпанаца у квалификацијама, Тобијев дабл-дабл засенио Мадара

Кошаркаши Белгије победили су на свом терену селекцију Шпаније резултатом 58:53 у другом колу квалификација за Европско првенство 2025. Словенија је у групи А савладала Израел са 88:79, уз дабл-дабл учинак Мајка Тобија. Италија је била убедљива против Мађарске, а Црна >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Гора против Шведске.
Шампион Европе могао би да остане без прилике да брани трофеј наредне године пошто након два одиграна кола у квалификационој групи Ц има два пораза.
Након Летоније у првом колу, и репрезентација Белгије је надиграла Шпанце у изузетно тврдој утакмици са малим бројем поена - 58:53.
Гости су почетком трећег квартала умакли на плус десет (30:20), али су дозволили Белгијанцима да направе преокрет и упишу други тријумф у квалификацијама, након што су у првом колу савладали и Словачку.
Најефикаснији у победничком тиму био је Ретин Обасоан са 19 постигнутих поена. Пратио га је Пјер-Антоан Жиле са 15, уз осам скокова.
Дарио Бризуела је убацио 14 поена за Шпанију, а двоцифрен је био још само Џоел Пара са 10. Другу утакмицу по повратку на терен након дуже паузе одиграо је Рики Рубио, али је забележио свега четири поена, исто толико скокова и три асистенције.
Дабл-дабл Тобија у победи Словеније над Израелом Словенија је у групи А надиграла Израел у Копру резултатом 88:79, па након два одиграна кола има исто толико победа, док су Израелци на скору 1-1.
Гости су боље отворили меч, водили су 16:2, али су се Словенци вратили до полувремена, а у последње две четвртине у потпуности преузели контролу над дешавањима на терену.
Најефикаснији међу словеначким кошаркашима био је Клемен Препелич са 21 постигнутим поеном, док је играч Црвене звезде Мајк Тоби забележио дабл-дабл учинак - 20 поена и 12 скокова.
Највише поена за Израел убацио је бивши кошаркаш Партизана Јам Мадар - 19, уз шест асистенција.
Италијани у трећој четвртини сломили Мађарску У групи Б, Италија је на гостовању убедљиво победила Мађарску резултатом 83:62, па је са скором 2-0 засела на прво место на табели, испред Турске и Исланда.
Држали су се Мађари у првом полувремену, чак и отишли на велики одмор са поеном предности (37:36), али су Италијани трећу деоницу добили резултатом 28:9 и питање победника је било решено.
Ђордано Бортолани и Амедо Теситори су предњачили са по 12 постигнутих поена, исто толико је убацио Золтан Перл код Мађара, док је бек Црвене звезде Адам Ханга забележио 11 поена, шест скокова и три асистенције.
Црна Гора убедљива против Шведске Црна Гора је стигла до првог тријумфа у групи Д, пошто је у Подгорици убедљиво савладала Шведску резултатом 95:70.
Кендрик Пери је био најефикаснији на мечу у "Морачи" са 18 постигнутих поена, Марко Симоновић је допринео са 16, а Владимир Михаиловић са 13 поена.
Из сваке групе на Европско првенство ће се пласирати по три најбоље селекције, осим из оних у којима играју домаћини наредног шампионата Старог континента. Пошто су они већ осигурали учешће, у таквим групама ће се преостала три национална тима борити за два места на завршном турниру.
Европско првенство ће бити одиграно од 27. августа до 14. септембра наредне године у Финској, Пољској, Летонији и на Кипру.
Резултати утакмица одиграних у недељу:
Група А:
Словенија - Израел 88:79
Украјина - Португалија 77:79
Група Б:
Турска - Исланд 76:75
Мађарска - Италија 62:83
Група Ц:
Летонија - Словачка 64:52
Белгија - Шпанија 58:53
Група Д:
Бугарска - Немачка 67:62
Црна Гора - Шведска 95:70

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.