Izvor: RTS, 24.Feb.2024, 23:13

Егзум: Кошаркашка култура Партизана је непревазиђена

Аустралијски кошаркаш Данте Егзум је у подкасту Девина Хериса, некадашњег играча Даласа, причао о периоду проведеном у Партизану и истакао да му се допао однос навијача црно-белих према игри, као и то да београдски тим има непревазиђену кошаркашку културу. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Данте Егзум је са Партизаном у сезони 2022/23. освојио АБА лигу и изборио пласман у четвртфинале Евролиге, а потом се вратио у НБА лигу и тренутно наступа за Далас мевериксе. Аустралијски кошаркаш је у Европи играо и за Барселону.

У разговору са Херисом, Егзум је навео да му је било потребно време да у Европи схвати улогу плејмејкера и направио је поређење у схватању игре са НБА лигом.
"У Европи је кључна ствар да знате како да контролишете игру у последњих пет минута последње четвртине. Тамо је лако бити у улози споредног играча, бити тих и пустити највеће звезде да доносе одлуке. Био сам приморан да будем лидер, да разговарам и објашњавам играчима који су мојих година, можда и старији. То ме је претворило у неку врсту лидера. Тамо су нападачке шеме луде. У Европи се много више размишља у игри, док је у НБА статистика веома важна. Овде је тешко показати како доприносиш игри, ако немаш статистику да њом то покажеш", навео је Егзум.
Аустралијанац је у Евролиги у просеку бележио 10,4 поена, 2,4 скока и 2,3 асистенције.
"Свидео ми се период у Барселони, али тамо је било много успона и падова. Онда сам преузео велики ризик и отишао у Партизан. Култура која прати тај тим је невероватна, непревазиђена. Свидео ми се сваки корак мог периода у Партизану. Тренер ми је био најпознатији локални тренер, он је познатији и од играча. Када ходамо аеродромом, навијачи прилазе да се сликају са њим, не са нама. Сјајно је било учити од њега, бити у том окружењу и играти пред 20.000 навијача који скандирају, певају и желе да играмо јако. Победили ми или изгубили, једино што им је било важно јесте да играмо срцем. Мени се то много допало", истакао је Егзум.
Некадашњи пети пик НБА драфта у најјачој лиги на свету, поред Маверикса наступао је за Јуту и Кливленд.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.