Izvor: RTS, 23.Feb.2024, 21:21

Сјајни Муса разбио Кипране, Џејлин Смит добар у поразу Хрватске од Француза

Кошаркаши Босне и Херцеговине убедљиво су победили селекцију Кипра резултатом 99:66 у првом колу такмичења у групи Е квалификација за Европско првенство 2025. Грчка је надиграла Чешку са 72:64, док су Французи у Бресту били бољи од Хрватске - 73:61. У групи Г, у којој се налази >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << и репрезентација Србије, Данска је на свом паркету победила Грузију са 75:69.
Репрезентација Босне и Херцеговине доминантно је на гостовању савладала Кипар и уписала прву победу у квалификацијама за Европско првенство иако су Кипрани отворили утакмицу вођством од 11:0.
Најзаслужнији за тријумф "змајева" је сјајни бек Реал Мадрида Џанан Муса који је постигао 26 поена, поделио осам асистенција и ухватио пет лопти.
Ајдин Пенава је допринео победи са 15 поена, док је Кенан Камењаш забележио дабл-дабл учинак - 13 поена и 10 скокова. Двоцифрени су били још Алибеговић и Лазић са по 10 постигнутих поена.
У другој утакмици групе Е Француска је рутински, резултатом 73:61, надиграла репрезентацију Хрватске која је последњу предност на мечу у Бресту имала још почетком другог квартала (16:15).
Нису Хрватима помогла 22 поена расположеног Марија Хезоње, још једног играча Реала. Добар је био и кошаркаш Партизана Џејлин Смит који је убацио 13 поена.
Најефикаснији у победничком тиму са 15 постигнутих поена био је некадашњи играч Меге Тимоти Луваву-Кабаро. Метју Стразел је убацио 12, Гершон Јабуселе 11, а Матијас Лесор 10 поена.
Грци савладали упорну Чешку У групи Ф је селекција Грчке победила Чешку у Пиреју резултатом 72:64. Иако лишени помоћи Јана Веселог, Чеси су поклекли тек у последњој деоници, када су Грци први пут стекли двоцифрену предност.
Динос Митоглу је предводио Грчку до победе са 22 постигнута поена. Пратили су га Папаниколау и Вокап, обојица са по 16 поена и осам скокова.
Међу чешким кошаркашима најбољи је био Ондреј Балвин са дабл-дабл учинком - 13 поена и 10 ухваћених лопти. Петерка је убацио 12, Кизлинк 10, а Саторански девет поена.
Данска изненадила Грузију У квалификационој групи Г, у којој се налази и репрезентација Србије, Данска је на свом паркету, помало неочекивано, надиграла Грузију резултатом 75:69.
Из сваке групе на Европско првенство ће се пласирати по три најбоље селекције, осим из оних у којима играју домаћини наредног шампионата Старог континента. Пошто су они већ осигурали учешће, у таквим групама ће се преостала три национална тима борити за два места на завршном турниру.
Европско првенство ће бити одиграно од 27. августа до 14. септембра наредне године у Финској, Пољској, Летонији и на Кипру.
Резултати утакмица одиграних у петак:

Група Е:
Кипар - БиХ 66:99
Француска - Хрватска 73:61
Група Ф:
Грчка - Чешка 72:64
Велика Британија - Холандија 98:94
Група Г:
Данска - Грузија 75:69
Србија - Финска 77:61
Група Х:
Северна Македонија - Естонија 69:74

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.