Izvor: RTS, 23.Feb.2024, 08:07

Укинута суспензија Веслачком савезу и веслачима, могу да се такмиче у Паризу

Светска веслачка федерација укинула је суспензију Веслачком савезу Србије, пошто су измирена сва дуговања у вези са Светским првенством, које је у септембру прошле године одржано у Београду, саопштио је ВСС.
Светска веслачка федерација саопштила >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << је првог јануара да српски веслачи неће моћи да се такмиче на међународним такмичењима укључујући и Олимпијске игре, због неисплаћених дуговања ВСС тој организацији, али је тај проблем сада решен.
"Захваљујући разумевању одговорних људи у Србији суспензија наших спортиста, представника и Савеза аутоматски је укинута", рекао је председник Извршног одбора Всс Душан Ковачевић.
"Као што је Всс најавио одмах по објављивању вести о суспензији наше кровне веслачке организације 22. јануара, у непрекидној комуникацији и по договору са ФИСА, а измиривањем преосталих новчаних потраживања везаних са Сп које је у септембру одржано у Београду, престали су разлози због којих је Всс привремено суспендован, па је објавом на званичном сајту ФИСА само потврђена одлука о укидању суспензије", наводи се на званичном сајту ВСС.
ВСС је саопштио да је одлуку о укидању суспензије јуче донео Извршни комитет ФИСА.
"ВСС је поново пуноправни члан ове организације, односно поново може да учествује на свим такмичењима у светским веслачким дисциплинама, олимпијским и параолимпијским квалификацијама, као и на Олимпијским и Параолимпијским играма, односно да учествује и управља веслачким спортом у Србији и иностранству", саопштено је из ВСС.
Да обавезе нису измирене, Србија не би могла да пошаље веслаче у Париз.
"Министарство спорта је, на челу са министром Зораном Гајићем, прихватило обавезу према ФИСА, па су новчана потраживања потпуно измирена, а самим тим је и престао разлог због којег је Савез суспендован. Захваљујемо се и председнику Александру Вучићу што је и на овај начин подржао наш 'мали' спорт, као и премијерки Ани Брнабић, која је била председница Организационог одбора СП у Београду", истиче се у саопштењу ВСС.
Председник ИО ВСС поновио је разлоге због којих је дошло до привремене суспензије.
"СП за сениоре било је и изборно за Олимпијске игре у Паризу. То је једно од најкомплекснијих такмичења у нашем спорту, организација је добила највише оцене. Веслачки савез Србије је са пола буџета предвиђеног 2019. године и уз већу инфлацију него што је било очекивано успео да организује највеће светско такмичење, али нажалост, остао је мањи део обавеза према Светској веслачкој федерацији, због којих је и дошло до кашњења и привремене суспензије", рекао је Ковачевић.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.