Izvor: RTS, 21.Feb.2024, 09:09

Марадонин дерби у Напуљу - Барса и Наполи за четвртфинале Лиге шампиона (21.00, РТС1)

Фудбалери Наполија састају се са Барселоном у мечу осмине финала Лиге шампиона. Утакмица почиње у 21.00 час, директан пренос је на Првом програму РТС-а, а дешавања на терену и резултат можете пратити на нашем порталу.
Тешку серију мечева у којима >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << нису забележили превише позитивних резултата, Наполитанци настављају на домаћем терену против фаворизоване Барсе.
Након незаборавне претходне сезоне у којој су освојили титулу после 23 године, шампиони Италије у текућој нису успели да наставе у истом ритму. Налазе се на тек деветом месту у Серији А са девет бодова мање од Аталанте која тренутно држи последњу карту за Лигу шампиона.
Своју групу у елитном европском такмичењу екипа Наполија је очекивано завршила на другом месту у конкуренцији Реал Мадрида, Унион Берлина и Браге. Порази од Мадриђана били су очекивани, а три победе уз један реми са Немцима били су довољни за пролаз даље.
На жребу екипа са стадиона „Дијего Армандо Марадона“ није имала среће, те ће се сусрести са још једном бившом екипом легендарног Аргентинца по ком је назван стадион у Напуљу.
Међутим, Барселона се такође не може похвалити добром формом у претходно време. Титула у домаћем првенству након 25 одиграних кола делује недостижно, с обзиром на осам бодова мање од водећег Реала, а мир у екипи додатно је нарушила Ћавија одлука да напусти клуб на крају сезоне.
Мучила се Барселона и током групне фазе, где јој је бољи међусобни скор од Порта донео прво место у групи и повлашћену позицију на жребу. Изгубили су Каталонци по једном и од Антверпена и од Шахтјора, указавши на тај начин пре свега колико им је рањива одбрана.
Форма две екипе У последњих пет мечева, Наполи је забележио само једну победу. Упркос томе што су у том периоду одмерили снаге са квалитетним ривалима, попут Милана, Интера и Лација, темпераментни власник клуба Аурелио Де Лаутрентис није био задовољан игром екипе.
Стога је цех платио тренер Валтер Мацари који је смењен на дан пред утакмицу, а чије је место заузео Франческо Калцона.
Оно што посебно може да забрине Калцону јесте слаб нападачки учинак у последње време. Напад од ког су претходне сезоне стрепеле и најјаче европске екипе и који је био покретачка снага похода на титулу у потпуности је заказао.
Највећи разлог томе је пад форме Квиче Кварачкелије и Виктора Осимена који нису успели да одрже ниво игре због ког су се нашли на мети готово свих европских великана. Осим тога, разлоге треба тражити и у одласку Лучана Спалетија, чије су тактичке замисли очигледно више одговарале играчком кадру који се није претерано мењао у односу на претходну сезону.
Што се Барселоне тиче, ситуација изгледа за нијансу боље, иако је далеко од идеалне. Ћавијева екипа победила је три пута на претходних пет мечева, али је сваки тријумф долазио уз доста муке.
За разлику од Наполија, највећи проблем у игри Каталонаца је неубедљива и недовољно квалитетна одбрана. Нападачки потенцијал екипе је огроман и често долази до изражаја, али је велики број примљених голова спутавао Барсу ове сезоне.
Оно што ипак може да радује Ћавија јесте повратак на гол Марка Андреа тер Штегена, који је био повређен скоро месец дана. Такође, Роберт Левандовски се након нешто лошијег периода вратио у препознатљиву голгетерску форму, постигавши четири гола на претходне три утакмице.
Међусобни дуели и повреде У последње четири године два клуба су се у званичним мечевима састала у четири наврата. Први од тих мечева одигран је у осмини финала Лиге шампиона 2020. године у Напуљу и завршен је 1:1, да би Барса у реваншу, који су обележили Лионел Меси и Луис Суарез славила 3:1 и прошла даље.
Две године касније, екипе је чекао нови двомеч, овога пута у шеснаестини финала Лиге Европе. Први меч је одигран у Барселони, а Наполи је успео да остане непоражен и у Италију се врати са позитивним резултатом – 1:1. Међутим, Барса је у Напуљу славила лакше него што се очекивало са 4:2, постигавши три гола у првом полувремену
Наполи ће на вечерашњем сусрету бити слабији за једног од актера оба поменута двомеча, а у питању је Пјотр Зјелински. Осим њега, Мацари може да рачуна на све остале првотимце.
Са друге стране Барса има већих проблема са повредама. Меч ће пропустити Маркос Алонсо, Гави и Алехандро Балде, док су Феран Торес, Жоао Феликс и Серхи Роберто под знаком питања.
Упркос изостанцима, Барселона има улогу фаворита, а с обзиром на реноме две екипе и претходне дуеле, љубитеље фудбала широм света очекује узбудљив меч са великим бројем голова.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.