Izvor: RTS, 20.Feb.2024, 09:14

ПСВ против Борусије Дортмунд, српски судија дели правду бившим првацима Европе

Фудбалери ПСВ-а и Борусије Дортмунд сусрећу се у осмини финала Лиге шампиона од 21.00 на "Филипс арени" у Ајндховену. Главни арбитар на мечу биће српски судија Срђан Јовановић.
Руку на срце, уколико се гледа рејтинг оба тима, можда и најмање занимљив >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << пар осмине финала Лиге шампиона. Наравно, добру утакмицу не чине имена, већ сама игра и дешавања на терену. Увек је боље изненадити се, него разочарати.
Као последицу жреба добили смо пар у ком је по оба тима пролазак у четвртфинале реалан домет. Пласман у полуфинале био би огроман успех. Шест парова осмине финала имају очигледног фаворита на папиру, Интер и Атлетико Мадрид су можда најближи ривали по квалитету, док овде имамо сусрет два клуба велике традиције, али састава који на папиру не представљају озбиљнију конкуренцију за бар осам тимова у нокаут фази Лиге шампиона.
ПСВ надмоћан у Холандији, пласман у четвртфинале Лиге шампиона као "шлаг на торти" Тим из Ајндховена доминантно одржава лидерску позицију у Ередивизији. Имају двоцифрену бодовну предност у односу на најближег ривала и прошлогодишњег првака Фејенорд.
До нокаут фазе јеса другог места у групи са Арсеналом, Ленсом и Севиљом. Уписали су тек један и то очекиван пораз од Арсенала у Лондону 4:0 у првом колу, да би потом заређали три ремија и две победе. Најважнији тријумфи били су над директним конкурентом Ленсом 1:0 у Ајндховену и у Севиљи 3:2. После пораза у Лондону у првом колу су ремизирали са, испоставиће се последњом, Севиљом код куће 2:2 и Ленсом 1:1 у гостима, што није деловало обећавајуће.
Након тога нижу круцијалне тријумфе против ова два ривала. Не треба да се запостави ни реми са Арсеналом у последњем колу 1:1. Свакако су због бољег међусобног скора са Ленсом имали предност на другом месту у случају истог броја бодова, реми са вицепрваком Премијер лиге на "Филипс арени" чини крај групне фазе слађим.
Пролазак групе је још импресивнији резултат за ПСВ с обзиром да су европску сезону кренули у трећој рунди квалификација. Елинисали су аустријски Штурм, па Ренџерс. Чак пет година их није било у Лиги шампиона. У сезони 2018/19 су служили као "топовско месо" Барселони, Интеру и Тотенхему. Претходно учешће у осмини финала Лиге шампиона било је у сезони 2015/16, Атлетико Мадрид их је елиминисао после пенала 8:7 и 210 минута фудбала без голова.
Највећи успех је свакако титула Купа европских шампиона у сеозни 1987/88, а затим полуфинале против Милана у сезони 2004/05.
Борусија се изборила у "групи смрти", док у Бундеслиги не блиста После изгубљене титуле у Бундеслиги на епски начин, Борусија је далеко од нивоа. Тренутно су четврти у Бундеслиги, а прошлогодишња прва звезда тима Џуд Белингем је у Реал Мадриду израстао у једног од најбољих играча на свету.
Гости из Дортмунда су изненађујуће успели за у "групи смрти" са ПСЖ-ом, Миланом и Њукаслом заврше као првопласирани. Томе су несумњиво допринели порази ПСЖ-а у Њукаслу (4:1) и Милану (2:1). 
Налик ПСВ-у, и Борусија је поразом стартовала групну фазу Лиге шампиона. Парижани су на "Парку принчева" славили 2:0. Уследила је "нула" на семафору и бод против Милана код куће, па низ од три импресивна резултата. Две победе у узастопним дуелима са Њукаслом, 1:0 у Енглеској и 2:0 у Дортмунду. У налету тих шест бодова су се из Милана вратили са још три, уз три гола у мрежи росо-нера. 
Реми 1:1 са ПСЖ-ом, растерећим због бољег међусобног скора са Миланом, закључио је групну фазу.
Као и ПСВ, имају једну титулу најелитнијег европског фудбалског такмичења. Освојена је у чувеном финалу 1997. против моћног Јувентуса. Наредне сезоне их је у полуфиналу елиминисао Реал Мадрид, првак на крају те сезоне.
Кренуо је нагли пад, учешће у Купу Уефа, Интертото купу, све до доласка Јиргена Клопа. "Мајсторско писмо" немачког генијалца било је финале у сезони 2012/13, Бајерн је био бољи 2:1.
Срђан Јовановић - српски судија трећи пут у осмини финала ЛШ, познат Борусији Први арбитар на мечу биће Београђанин Срђан Јовановић. Српски стручњак са 37 година већ има пет година искуства у Лиги шампиона. Делио је правду на 12 мечева, од чега пет прошле сезоне, са два дуела осмине финала као највећим дометом у досадашњој каријери. Меч Униона и Браге у Берлину био је једини сусрет који је судио у текућој сезони. 
Занимљиво, Јовановић је већ два пута судио Борусији: у победи над Спортингом 1:0 у сезони 2021/22 и ремију 1:1 са Севиљом прошле сезоне.
Први дуел двомеча осмине финала Лиге шампиона, уједно први први званични међусобни сусрет, између ПСВ-а и Борусије Дортмунд почиње у 21.00 и његов дуел можете да пратите из часа у час на нашем порталу.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.