Izvor: RTS, 19.Feb.2024, 14:02

Партизан и Звезда у раљама финансијских извештаја - има ли кошарке без државе

"Државни пројекат" - омиљени атрибут који навијачи Партизана и Црвене звезде у расправама воле да пришивају другој страни, оптужујући је да навија за клуб који фаворизује власт, након финала Купа Радивоја Кораћа у Нишу са трибина и кафанских столова сишао је у салу >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << за конференцију, јутро касније у интервју са председником државе, а убрзо и у канцеларије управа вечитих ривала које су похитале да објаве табеле са подацима о финансијском пословању које (можда) нуде одговоре...
Капитен кошаркаша Црвене звезде Бранко Лазић подигао је у суботу увече у нишкој дворани "Чаир", четврти пут у исто толико година, "Жућкову левицу" - трофеј намењен освајачу Купа Радивоја Кораћа.
Док је црвено-бела половина "Чаира" славила, а црно-бела тражила излаз из дворане, требало је да крај четвородневног турнира на југу Србије буде и почетак скоро па двонедељне паузе током које би у фокус кошаркашке јавности доспела репрезентација и квалификације за Европско првенство, а навијачи вечитих, бар накратко, одморили од утакмица, резултата и табела.
Ипак, уместо колона са именима противника, извојеваним победама и претрпљеним поразима, неочекивано су добили на увид табеларне приказе финансијског пословања клубова за које навијају.
Све је почело након што је тренер Партизана Жељко Обрадовић на конференцији за медије после пораза у финалу Купа Радивоја Кораћа, између осталог, рекао да Партизан није "државни пројекат" и да је то "највећа лаж која је икада изговорена". Најтрофејнији европски стручњак апеловао је на управу црно-белих да изађе са подацима из којих ће се, како је рекао - "црно на бело видети како је то Партизан државни пројекат".
Јутро након финала у Нишу, на Обрадовићеве речи бурно је у студију телевизије Прва реаговао председник Србије Александар Вучић, тврдећи да Партизан и Црвена звезда не би ни постојали без државе и да ниједан клуб у Европи нема толику подршку своје земље.
Вучић је рекао да и једни и други "воле да узму паре", али да ће "свуда испод жита, у кафани и на сваком месту да кажу да је држава против њих и да је онај други уствари миљеник".
Није прошло ни пола дана, а (као) по команди, Црвена звезда, а за њом и Партизан објавили су табеларне приказе прихода у последњих неколико сезона.
За разлику од опширних, непрегледних и периодичних извештаја које клубови подносе Агенцији за привредне регистре и другим надлежним телима, компликованих за тумачење просечном навијачу, скоро па исте табеле које су ривали са две стране Топчидерског брда објавили у размаку од свега пар сати, веома су прегледне и погодне за упоредну анализу и потрагу за одговором на питања - да ли би (и који би) клубови могли да се такмиче на овом нивоу без помоћи државе и да ли се за неки од њих, "црно на бело", може рећи да је "државни пројекат"...
*Статистика је направљена на основу података које су КК Црвена звезда и КК Партизан објавили за претходних шест сезона, почевши од сезоне 2017/18, прве током које је на челу Партизана била актуелна управа, закључно са сезоном 2022/23, последњом која је завршена.
*У приходе од Града и државе оба клуба су урачунала спонзорства државних предузећа и донације Града Београда.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.