Izvor: RTS, 18.Feb.2024, 20:06

КК Партизан објавио податке о приходима: Свешћемо порески дуг на нулу

Након Црвене звезде, и Кошаркашки клуб Партизан је објавио податке о финансијском пословању, али и плану за отплату преосталог пореског дуга. Председник црно-белих Остоја Мијаиловић каже да Партизан нема никаквих финансијких проблема и да је ово последња година >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << у којој осећа рецидиве прошлости.
Партизан је у саопштењу приказао структуру прихода по сезонама од доласка актуелне управе клуба на челу са председником Остојом Мијаиловићем.
Према подацима из табеле коју је КК Партизан објавио на свом сајту, шампион АБА лиге је за седам сезона приходовао 68.669.585 евра. Како наводе црно-бели, 1.689.102 евра су прикупили навијачи и пријатељи клуба током акције "Један Партизан имамо", док је сам клуб од редовних прихода приходовао 66.980.483 евра.
Наводно је 40,3 одсто приказаних прихода (27.008.538 евра) дошло од спонзорства и донација државе, односно од спонзорских уговора са компанијама НИС, Телеком Србија и Дунав осигурање, као и од донација Кошаркашког савеза Србије и Града Београда.
"Захвалност на разумевању приликом решавања два важна питања" Црно-бели истичу да као колектив који се због својих спортских успеха и укупног значаја за српско друштво са правом сматра клубом од националног значаја, јавно износе податке о свом пословању.
"Иако се кроз извештаје Агенције за привредне регистре и финансијске извештаје који се упућују Евролиги ови подаци могу видети, клуб кроз саопштење за јавност пружа на увид тренутну финансијску ситуацију као и план за отплату преосталог пореског дуга који ће бити намирен до 31.3.2024. године", наведено је у саопштењу Партизана.
Управа клуба из Хумске се у саопштењу захвалила, како кажу, на помоћи и разумевању приликом решавања два изузетно важна питања за функционисање клуба.
"Прво, клуб упућује захвалност Пореској управи на помоћи и разумевању приликом прављења плана отплате пореског дуга и на стрпљењу током периода у којем се тај дуг измирује. Такође, КК Партизан се захваљује Граду Београду на могућности да термине у Штарк арени закупљује под повлашћеним условима, као и остали спортски колективи који репрезентују Србију у међународним такмичењима", пише у саопштењу.
"Клуб ће свести дуг према Пореској управи на нулу" КК Партизан је навео и да је на дан 31.7.2023. године усаглашен порески дуг износио 963.000.000 динара и да је клуб 12.9.2023. уплатио 437.600.000 динара.
"Остатак пореског дуга са каматама на данашњи дан износи 608.000.000 динара. Сходно законској регулативи по којој се пореском дужнику, у овом случају КК Партизан, отписује 50 одсто камате на укупан дуг пре било ког плаћања, клуб ће уплатом од 408.000.000 динара (приближно 3,4 милиона евра) свести дуг према Пореској управи на нулу", наведено је у саопштењу.
Црно-бели тврде да је рок за плаћање 408.000.000 динара 31.3.2024. године и да ће та уплата бити извршена у наведеном року.
"Поред наведеног наслеђеног пореског дуга, клуб жели да напомене да је од септембра 2023. године платио на име старих пореских дугова и актуелних пореза укупно 660.000.000 динара, то јест око 5,6 милиона евра. Са уплатом од 3,4 милиона евра до 31.3.2024, клуб ће закључно са тим датумом платити држави 9.000.000 евра у сезони 2023/24. и тиме измирити све наслеђене пореске дугове, као и све редовне порезе који проистичу из овосезонског пословања", кажу из КК Партизан.
Мијаиловић: Пружам потпуну подршку екипи и стручном штабу Поводом актуелне ситуације, председник Партизана Остоја Мијаиловић подсетио је да је преузео клуб 2017. године у јако тешкој финансијској ситуацији, без организације и у укупно лошем стању.
"Након свих анализа, испливало је преко 10.000.000 евра дуга за период пре мог доласка. Поносан сам што могу да кажем да је ово последња година у којој имамо рецидиве прошлости. Актуелна сезона је за нас изузетно финансијски захтевна. То је сезона у којој имамо 20.000.000 евра буџет за спортски сектор, организацију утакмица и путовања. На све то, у овој сезони ћемо отплатити целокупан порески дуг. Важно је да сви навијачи Партизана буду свесни да поред овако великих трошкова, клуб редовно исплаћује плате свим запосленима и редовно плаћа своје обавезе, односно нема никаквих финансијких проблема", нагласио је Мијаиловић.
Каже да је циљ црно-белих за ову сезону пласман у топ 8 Евролиге и освајање титуле шампиона АБА лиге.
"У овом тренутку, ми смо у игри да остваримо оба спортска циља. Морамо да наставимо да се боримо заједно, уздигнуте главе без било каквог алибија. Пружам потпуну подршку екипи и стручном штабу у борби за остварење наших циљева, а рачуне ћемо пред нашим навијачима полагати на крају такмичарске сезоне. Захвалан сам свима који учествују у овом великом пројекту, изазови су испред нас, али сам уверен да је испред нас и сигурна будућност. Партизан изнад свих", истакао је председник клуба из Хумске улице.
И Звезда објавила преглед структуре прихода Раније данас, Кошаркашки клуб Црвена звезда је такође објавио преглед структуре прихода по сезонама, закључно са 31. децембром 2023. године.
Вечити ривали су детаље финансијског пословања објавили након што је јутрос председник Србије Александар Вучић изјавио да Партизан и Црвена звезда не би постојали без државе и да ниједан клуб у Европи нема толику подршку државе.
Вучић је реаговао на излагање тренера Партизана Жељка Обрадовића, који је на конференцији за медије после пораза у финалу Купа Радивоја Кораћа у Нишу, између осталог, истакао да Партизан није "државни пројекат" и да је то "највећа лаж".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.