Izvor: RTS, 16.Feb.2024, 08:48

Полуфинала Купа Радивоја Кораћа - вечити против изненађења из Чачка и Новог Сада

У првом полуфиналу Купа Радивоја Кораћа од 17.00 сати играју Чачак 94 и Црвена звезда, док ће у 21.00 на паркет дворане "Чаир" у Нишу кошаркаши Партизана и новосадске Војводине. Резултате мечева и најважнија дешавања на терену можете пратити на нашем порталу. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Чачак 94 је најпријатније изненађење овогодишњег издања Купа Радивоја Кораћа, пошто је, потпуно неочекивано, у четвртфиналу елиминисао познатијег и искуснијег градског ривала - Борац.
Чачани су дебитанти на завршном турниру националног купа, дошли су у Ниш као поражени у финалу другог степена Купа Србије (од Херцеговца из Гајдобре), али су већ заслужили прилику да изађу на црту евролигашу и браниоцу трофеја Црвеној звезди.

Екипа из града кошарке на Морави такмичи се у Кошаркашкој лиги Србије, где тренутно са скором 11-10 заузима седмо место на табели.
Три узастопна пораза у шампионату Србије уочи доласка у Ниш (од Радничког, Слободе и Џокера) нису наговештавала да Чачак 94 може озбиљније да запрети абалигашима, али је све изненадио и направио историјски успех.
Црвено-бели бране трофеј у Нишу Црвена звезда је победом над ФМП-ом (80:75), 39. узастопном у међусобним дуелима са екипом из Железника, успешно прескочила прву препреку ка одбрани трофеја намењеног освајачу националног купа.
Црвено-бели су дошли у Ниш растерећени и фокусирани само на прилику да у "Чаиру" подигну први пехар у сезони, пошто је прилично јасно на чему су у осталим такмичењима.
Звезда је практично већ обезбедила прво место и предност домаћег терена у свим рундама плеј-офа АБА лиге, док је серијом лоших резултата шансу да се пласира у плеј-ин Евролиге свела на пуку теорију за коју је мало вероватно да ће наћи примену у пракси.
Тим са Малог Калемегдана брани трофеј у Нишу јер је узео три "Жућкове левице" заредом. У витринама их има девет, а укупно 12 пута је освајао националне купове бивших и садашње државе.
Због правила о броју странаца на Купу Кораћа, тренер црвено-белих Јанис Сферопулос прецртао је Џавонтеа Смарта и Фредија Гилеспија. У тиму још увек нема повређеног Николе Топића и неспремног Треја Томпкинса. Бранко Лазић се опоравио, док је Милош Теодосић на списку играча који имају право наступа, али је прескочио четвртфиналну утакмицу.
Војводина показала да није за потцењивање Треће учешће на завршном турниру Купа Кораћа у последње четири године новосадска Војводина је започела подвигом - победила је Мегу резултатом 100:92 након што је убедљиво водила и контролисала дешавања на терену већим делом утакмице.

Војводина већ неколико година одлучно граби ка врху српске, али и регионалне кошарке. Велике амбиције Новосађана, препознате и адекватно подржане од стране градске и државне власти, додатно су порасле када је председник клуба постао некадашњи прослављени репрезентативац Жељко Ребрача.
Екипа из Новог Сада тренутно је лидер Кошаркашке лиге Србије, у којој је забележила 17 победа и четири пораза, а са скором 7-3 у врху је и АБА2 лиге, са само тријумфом мање од Златибора и суботичког Спартака, лидера на табели.
Са нескривеном амбицијом да у блиској будућности заигра и у најквалитетнијем регионалном такмичењу, екипа Милоша Исакова Ковачевића биће вечерас у несвакидашњој прилици да одмери снагу са актуелним шампионом АБА лиге и измери докле је стигла на путу ка врху, а већ је показала у Нишу да никако није за потцењивање.
Партизан одрадио посао против Херцеговца из Гајдобре Партизан је имао на папиру најлакши задатак у четвртфиналу Купа Кораћа, пошто је играо против Херцеговца из Гајдобре, јединог друголигаша у Нишу и дебитанта на завршном турниру националног купа. Нису црно-бели бриљирали, али су одрадили посао (92:67) и изборили пласман у полуфинале.
Поглед на табелу Евролиге и регионалне АБА лиге није по вољи навијача Партизана. Пре убедљиве победе над Игокеом за викенд, црно-бели су нанизали пет пораза у два такмичења и Куп у Нишу је права прилика за искупљење.
Повратак "Жућкове левице" у Хумску након четири године несумњиво би подигао елан у табору регионалног шампиона и вратио веру да постављени циљеви у финишу сезоне нису недостижни.
Партизан је 16 пута освојио трофеј националног купа, а осам пута је био најбољи откако се у Србији игра за "Жућкову левицу". Последњи такав пехар подигао је у Нишу 2020. године.
Жељко Обрадовић је по повратку у Београд освојио АБА лигу, вратио је црно-беле у врх европске кошарке, али још увек чека на трофеј националног купа, свој први са црно-белима још од 1992.
С обзиром на ограничен број странаца који могу да играју на Купу Кораћа, Обрадовић је одлучио да из тима изостави Џејлина Смита, Бруна Кабокла и Матеуша Понитку, док Кевин Пантер има српско држављанство и брани боје Партизана у Нишу као домаћи играч.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.