Izvor: RTS, 14.Feb.2024, 09:09

Лацио против Бајерна - већ виђен меч осмине финала Лиге шампиона

Фудбалери римског Лација дочекују минхенски Бајерн у првој од две утакмице осмине финала Лиге шампиона. Дуел на "Олимпику" почиње у 21.00 уз директан пренос на Првом програму РТС-а, најзанимљивије детаље пратите на нашем порталу.
Три године након >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << једина претходна два сусрета Лација и Бајерна, италијански и немачки тим поново ће играти мечеве осмине финала Лиге шампиона. Лацио ће се борити против већ виђеног резултата, јер су Баварци били бољи од Римљана укупним резултатом 6:2.
У последњих 11 сезона, немачки гигант никада није изгубио у првој утакмици осмине финала Лиге шампиона. Захваљујући добрим почецима прошли су у четвртфинале у 11 од последњих 12 сезона у елитном европском такмичењу. Једино су против Ливерпула у сезони 2018/19. испали у овој рунди такмичења.
Бајерн је у сваком од последњих пет мечева у Лиги шампиона са италијанским противницима победио, укључујући два поменута сусрета са Лацијом. Заправо, Бајерн је непоражен у 12 утакмица Лиге шампиона против тимова из Серије А. Последњи неуспех доживели су 3:2 код куће од Интера у марту 2011. године.
Лацио је, са друге стране, изгубио пет од последњих шест мечева са немачким тимовима - изузетак је победа од 3:1 над Дортмундом на почетку сезоне 2020/21.
Бајерн Томаса Тухела пласирао се у нокаут фазу Лиге шампиона прошавши без пораза кроз групу А, али је ове сезоне суочен са Бајером из Леверкузена у борби за титулу Бундеслиге. Лацио Маурисија Сарија је доспео до ове фазе као другопласирани тим групе Е, али су и даље изван прошлогодишње форме у Серији А.
Хари Кејн ће бити најопаснији по гол Лација. У овосезонском издању Лиге шампиона фронтмен Бајерна уписао је четири гола и три асистенције. Пре Кејна, само су Кингсли Коман, Мирослав Клосе и Франк Рибери дали исти број голова и асистенција у првих шест наступа у елитном европског такмичењу. Ако тридесетогодишњи нападач настави у истом ритму, могао би убрзо да изједначи лични рекорд од девет доприноса при ефикасности из 2017/18. сезоне.
Најбољи играч Лација је капитен Чиро Имобиле. Репрезентативац Италије је претходно наступао за Борусију Дортмунд, а за римски клуб игра од 2016. године. Током боравка у Риму, Имобиле је био најбољи стрелац Серије А у три сезоне. Са девет овосезонских голова у свим такмичењима - укључујући три у Лиги шампиона - нападач је главна претња по противнички гол.
Лацио се може похвалити јаким колективом, са именима као што су Даичи Камада, Педро и Матео Гендузи. Римљани стављају велики нагласак на дефанзивну игру, што је истакнуто чињеницом да не постижу и не примају велики број голова ове сезоне.
Лацио је аутсајдер против европског великана. Ипак, тим Маурисија Сарија је расположен након тријумфа у Каљарију за викенд, чиме је прекинуо низ од три утакмице без победе. Имобиле је на овој утакмици стигао до 200. гола у Серији А.
Суботњи пораз од лидера Бундеслиге Бајера из Леверкузена од 3:0 довео је до тога да је Бајерн пољуљан у трци за титулу домаћег првака. Притисак је на Томасу Тухелу да направи позитиван резултат како би у другој утакмици против Лација могао растерећеније да конципира игру тима.
Сари је пре утакмице истакао да је победа могућа, али да је Бајерн фаворит.
"Биће то веома тешка утакмица, али морамо јој приступити знајући да победа није немогућа. Бајерн је фаворит, увек су јаки у Лиги шампиона, а ми ћемо морати да играмо самопоуздано", истакао је тренер Лација.
Тухел је рекао да његов тим спремно чека меч против Лација и да су играчи припремљени и на потенцијална изненађења.
"Никада нисам играо против Лација, радујем се овом изазову. Лацио је велики клуб са сјајним навијачима. Имају веома искусног тренера који је увек спреман да вас изненади", рекао је тренер Бајерна.
Могуће стартне поставе
Лацио: Проведел, Марушић - Ромањоли - Марио Гила - Хисај, Гендузи - Вецино - Луис Алберто, Исаксен - Имобиле - Фелипе Андерсон.
Бајерн: Нојер, Мазрауи - Упамекано - Ким, Гереро, Кимих - Горецка, Сане - Милер - Мусијала, Кејн.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.