Izvor: RTS, 14.Feb.2024, 09:07

Почиње борба за "Жућкову левицу" – Звезда против ФМП-а и чачански дерби

Утакмицом Борца и Чачка 94 од 17 часова почиње завршница Купа Радивоја Кораћа која се сада већ традиционално одржава у нишком "Чаиру". У другом четвртфиналном дуелу састаће се Црвена звезда и ФМП од 20 часова.
Куп Радивоја Кораћа је пре пола века имао >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << већи престиж и веће значење, ипак, овај данашњи, у последњих неколико година упркос великом броју пропуста и мана које га прате све више добија на популарности.
Такмичење које је 1972. године основано под покровитељством Фибе име је добило по југословенској звезди кошарке која је трагично изгубила живот 1969. године.
Велики интернационални турнир у којем су се такмичили најбољи европски клубови престао је да постоји 2002. године, а већ идуће национални куп Југославије на иницијативу КК Хемофарм преузео је ово име.
Након распада државне заједнице Србије и Црне Горе, национални куп Србије наставио је да носи ово име, а споразумом са Фибом 2011. дозвољено је да се трофеј "Жућкова левица" додељује победнику овог такмичења, што је званично започето 2013. године.
Од почетка одржавања турнира 2003, Ниш је највише пута био домаћин. "Чаиру" је ово 14 Куп по реду, док су се као домаћини опробали и Београд (три пута), Нови Сад и Крагујевац по двапут, док је и Вршац био домаћин, сада давне 2005. године.
Шампионски пехар освојила су само четири клуба до сада. Црвена звезда је најтрофејнија са девет, Партизан има осам, ФМП је бројао до три, али и Мега може да се похвали са једним.
Овогодишњи Куп Кораћа У последњих 10 година, осам Купова одиграно је у "Чаиру", један је одигран у Београду, а један у Новом Саду, после финала у суботу, Ниш ће моћи да се похвали новим турниром у његовој организацији.
Жреб одржан 23. јануара спојио је у првом четвртфиналу братске клубове Звезду са ФМП-ом, док ће Чачак 94 играти са екипом Борца. Мега ће се у четвртак састати са Војводином, а српски клуб са најбогатијом историјом - Партизан са дебитантом, Херцеговцем из Гајдобре.
Победникци дуела Борца и Чачка 94 играће у полуфиналу са бољим из сусрета Црвене звезде и ФМП-а, док ће победник меча Партизана и Херцеговца у полуфиналу снаге одмеравати са бољим из дуела Меге и Војводине.
Партизан и Звезда због ограниченог броја изоставили по три странца  С обзиром на ограничен број странаца који је дозвољен у селекциама тренери су морали да се за турнир одрекну по неколико интернационалаца из екипа.
На списку Жељка Обрадовића налазе се: Кевин Пантер, Пи Џеј Доужер, Алекса Аврамовић, Данило Анђушић, Огњен Јарамаз, Џејмс Нанели, Урош Трифуновић, Зек Ледеј, Ален Смаилагић, Балша Копривица, Френк Камински и Тристан Вукчевић.
Јанис Сферопулос у Ниш води три јуниора.
Грчки стручњак је за надметање у "Чаиру" изабрао: Милоша Теодосића, Немању Недовића, Дејана Давидовца, Стефана Лазаревића, Луку Митровића, Далибора Илића, Андреја Костића, Андреја Лучића, Стефана Марјановића, Јага дос Сантоса, Адама Хангу, Џоела Боломбоја и Рокаса Гедрајтиса.
Звезда фаворит против ФМП-а, Борац против Чачка 94 Црвено-бели не памте када су изгубили од екипе из Железника. Свих 10 последњих међусобних дуела припали су екипи са Малог Калемегдана.
Црвено-бели су први на табели регионалне лиге, док су у Евролиги спали на теоретске шансе којима би могли до плеј-ина.
ФМП је на 12. месту АБА лиге и два пораза га деле од релегације у други ранг такмичења, па им пласман у Купу није једина брига. 
У чачанском дербију, Борац има веће изгледе за победу. Екипа Дејана Мијатовића две победеје далеко од плеј-офа регионалне лиге, док су њихови ривали Чачак 94 на средини Кошаркашке лиге Србије.
Куп Кораћа почиње чачанским дербијем од 17 часова, Звезда и ФМП се састају од 20 часова.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.