Izvor: RTS, 11.Feb.2024, 21:44

Звезда прегазила Задар у Београду и прекинула низ од три пораза

Кошаркаши Црвене звезде победили су у Београду екипу Задра резултатом 93:54 у утакмици 20. кола регионалне АБА лиге, последњој пред почетак Купа Радивоја Кораћа у Нишу.
У доброј атмосфери ће кошаркаши Црвене звезде отпутовати у Ниш, где ће се од среде >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << борити за први трофеј у сезони - Куп Радивоја Кораћа, пошто су пред одлазак на евролигашку и абалигашку паузу убедљиво савладали Задар у "Штарк арени".
Звезда је тријумфом у 20. колу регионално такмичења прекинула два низа - низ од три победе Задрана у АБА лиги и низ од три пораза црвено-белих у два надметања - од Барселоне, Будућности и Жалгириса.
Гости из Хрватске су дошли у Београд у доброј форми и након серије позитивних резултата, али за разлику од утакмица против Партизана и Цедевита Олимпије раније током сезоне, ни на тренутак нису показали да могу да се носе са квалитетнијим противником.
Иако поново лишена помоћи повређених Милоша Теодосића, Бранка Лазића и Николе Топића, Звезда је питање победника решила практично чим је крочила на паркет. Млака одбрана летаргичних Задрана допустила је црвено-белима да у раној фази утакмице погоде шест тројки и већ након првих десет минута игре стекну 19 поена предности (31:12).
Погађао је ко год је пробао од кошаркаша Звезде, док напад Задрана, пре свега због успешно заустављеног Луке Божића и малог броја играча који су били у стању да произведу поене, није био ни близу довољно ефикасан да би надокнадио пропусте ужасне одбране.
Само пет играча Задра је поентерски допринело у првом полувремену. Убацили су поражавајуће две тројке из 16 покушаја, а ни за два нису били много бољи - 6/18. Постигли су 12 поена у првој, а 10 у другој четвртини, па је после првог полувремена на семафору писало 53:22 за домаћи тим.

Ништа се није променило на терену ни када је почео трећи период. Задрани су за четири минута постигли исто толико поена и црвено-бели су први пут умакли на плус 40 (66:26).
Коначно су гости крајем трећег квартала неколико напада у низу завршили поенима, направили су серију 8:0 и пред почетак последње четвртине смањили заостатак на 33 поена (73:40).
Евидентно су већ тада црвено-бели "дигли ногу са гаса", пет и по минута су стајали на постигнута 73 поена, па је Задар своју серију продужио на 12:0, али далеко од тога да је запретио и наговештајем преокрета у последњих 10 минута.
Тренер Звезде Јанис Сферопулос имао је вечерас луксуз да равномерно расподели минутажу, па су се сви његови изабраници уписали у стрелце, а најефикаснији је са 15 постигнутих поена био Џавонте Смарт, који је и добио највише минута - 24. Јаго дос Сантос је убацио 13 поена, уз шест асистенција, Боломбој је допринео тријумфу са 11, а Лазаревић и Митровић са по 10 поена.
Међу кошаркашима Задра, који су меч завршили са три погођене тројке из 27 покушаја, најбољи је, као по навици, био Лука Божић са 16 постигнутих поена, седам скокова и четири асистенције. Још је само Мазалин имао двоцифрен учинак - 11 поена.
Ни на утакмици против Задра навијачи црвено-белих нису дочекали деби крилног центра Треја Томпкинса, који је очигледно још увек неспреман да заигра у такмичарском ритму. Звезду сада чека пут за Ниш и у среду дуел са ФМП-ом у четвртфиналу Купа Радивоја Кораћа.
АБА лига, 20. коло:
Субота:
Цедевита Олимпија - ФМП 82:74
Сплит - Будућност 75:81
Цибона - Крка 91:63
Недеља:
Мега - Морнар 101:87
Игокеа - Партизан 52:98
Црвена звезда - Задар 93:54
Студентски центар - Борац 86:84
Табела:
1. Црвена звезда 17-3
2. Будућност 15-5
3. Партизан 14-6
4. Цедевита Олимпија 14-6
5. Игокеа 11-8
6. Мега 10-10
7. Задар 11-9
8. Студентски центар 10-10
9. Сплит 9-11
10. Борац 8-12
11. Цибона 7-13
12. ФМП 6-14
13. Крка 4-16
14. Морнар 4-15

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.