Izvor: RTS, 11.Feb.2024, 14:53

Утакмица од милијарду долара

“Када падне мрак, не можете видети пустињу која окружује Лас Вегас. Међутим, управо је пустиња место где се решава највећи део сукоба. Много је рупа у тој пустињи, а у тим рупама је закопано много проблема” - Ники Санторо.
Читава бит једног града, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << блиставог споља и трулог изнутра, стала је у уводну шпицу Скорсезеовог “Казина”, а није се Вегас превише изменио од 80-их у које је смештена радња филма.
У реду, јесте се променио и модернизовао као и читав свет, али је суштина остала иста. Шоу не сме да стане, пустиња и даље ћути, а дамар града прати ритам скакутања куглице на рулету.
Рупе се и даље копају, а у њима се закопавају проблеми и решавају сукоби. А управо ће један велики сукоб, наочиглед читавих Сједињених Држава и већине остатка света, бити решен вечерас и одмах након тога закопан у “Црну рупу”.

Пола сата након поноћи по средњоевропском времену, Канзас Сити чифси и Сан Франциско фортинајнерси састаће се на “Елиџент” стадиону у Лас Вегасу у 58. издању Супербоула.
Здање чија је градња завршена 2020. године постало је дом Рејдерса, који су након Оукленда и Лос Анђелеса по трећи пут били приморани да промене име града у званичном називу.
Секција најватренијих навијача оформљена је и на новом стадиону, упркос великом броју туриста, па је део трибина на коме проводе мечеве наследио назив “Црна рупа” који датира из славних дана у Оукленду.
Међутим, овога пута навијачи Рејдерса, уколико их буде на утакмици, неће навијати за екипу у црном. Неће вероватно навијати ни за фаворизоване Фортинајнерсе. Једино што је сигурно - навијаће против Канзас Ситија, свог дивизионог ривала.
Супербоул кроз бројке Уз око 70.000 душа које ће меч посматрати уживо, очекује се да падне досадашњи рекорд у гледаности, односно да ће Супербоул гледати више од 115 милиона људи диљем Сједињених Држава.
Такође, очекује се и раст гледаности широм света, с обзиром на то да су челници Лиге у претходних неколико година уложили много труда и новца у ширење популарности, нарочито на европском тлу. Претходни Супербоул погледало је око 56 милиона људи ван граница САД-а, што је бројка која ће вероватно отићи у историју.
Такве бројке обезбедиле су Супербоулу звање најгледанијег спортског догађаја на америчком тлу.
Цифре су прилично високе и када су цене карата у питању. Најгора места продавана су по цени од 8.000 долара, док су за места у ложи заинтересовани морали да издвоје вртоглавих два и по милиона долара. Годишња плата стартног квотербека Фортинајнерса Брока Пардија износи 934.000 долара.

Сходно толикој пажњи и интересовању, нису поштеђене ни компаније које желе да искористе Супербоул као маркетиншку платформу. Реклама у трајању од 30 секунди долази са чеком на ком се налази цифра од 7 милиона долара, што је 230.000 долара по секунди.
Основа на којој почива Вегас, а према којој је “кућа једини сигуран добитник” поново се показала истинитом. У градску касу ће се током Супербоул недеље слити више од милијарду долара. Такође, надимак “Град греха” који Вегас носи изгубио би своју тежину када клађење не би било укључено у рачуницу.
Очекује се да се око 68 милиона Американаца опклади на неки од аспеката меча, а укупан износ који ће бити уложен износи преко 23 милијарде долара.
Свифтоманија Када се током сезоне појавила информација, поткрепљена фотографијама папараца, да су светски позната певачица Тејлор Свифт и један од најбољих играча Канзас Сити чифса Тревис Келси у романтичној вези, медији су погодили златну жилу.
Све вести су пале у други план, док се чекала било каква потврда непроверених информација. А онда се једног дана Тејлор Свифт нашла у ложи на утакмици Чифса, одмах поред Доне Келси, Тревисове мајке и шоу је могао да почне.

Камере су је тражиле на свакој утакмици, репортери јурили за било какву изјаву, а задрти фанови проклињали свако њено појављивање на екрану, тврдивши да их одвраћа од саме игре.
Међутим, за непуних минут, колико се у просеку Тејлор Свифт налазила у кадру на утакмицама које играју Чифси, успела је да уради више за НФЛ од свих маркетиншких служби у претходних неколико година.
Нарочито је важан био раст популарности спорта и саме Лиге међу најмлађом популацијом, као и међу дамама које су све чешће почеле да прате распоред одигравања утакмица.
Пред крај регуларног дела сезоне Чифси су објавили и извештај према ком су франшиза из Мизурија и НФЛ приходовали око 300 милиона долара услед повезаности са једном од највећих поп звезда данашњице.
Међутим, постојала је вероватноћа да се она неће појавити на Супербоулу, иако је верно пратила утакмице Чифса у плеј-офу, с обзиром на серију својих концерата у Токију. Медији су ипак могли да одахну након недавног саопштења Амбасаде Јапана у САД.
За оне који се кладе и верују у остварљивост сценарија романтичних комедија, америчке кладионице понудиле су квоту на то да ће Тревис запросити Тејлор на победничком постољу, уколико Чифси буду славили, како би обоје Вегас напустили са прстеном на руци.
Утакмица у којој на полувремену нико не мења канал Након неколико везаних наступа претходних година који су добијали готово искључиво позитивне коментаре, НФЛ је одлучио да настави у истом ритму.
Викенд, Џенифер Лопез, Шакира, Доктор Дре, Снуп Дог, Еминем и Ријана поставили су лествицу прилично високо, а Ашер би требало да настави њиховим стопама и приреди још један спектакл на полувремену Супербоула.
Девет студијских албума, осам Гремија и прегршт других награда и признања омогућили су Ашеру да се нађе на једној од најважнијих светских позорница. Друштво на подијуму правиће му и Алиша Киз, док ће америчку химну пред почетак утакмице певати Риба Макентајер.

Шоу на полувремену је заправо, судећи по телевизијским рејтинзима, значајнији догађај од саме утакмице. Одређени број гледалаца укључи се у пренос тек по почетку наступа са чијим завршетком се повлачи и њихова пажња. Стога гледаност Супербоула свој врхунац достиже управо на полувремену, док се играчи спремају за пресудни део меча.
Утакмица као мање важан део Онај део публике, који је за сада и даље у већини, а који занима нешто више од полувремена такође ће моћи да ужива у спектаклу. Нису можда сви прижељкивали Чифсе и Фортинајнерсе у Супербоулу, али ретки су они који могу бити незадовољни таквим исходом са аспекта квалитета.

Обе екипе су током сезоне показале да заслужују место у финалном обрачуну, чији је исход јако тешко прогнозирати. Сан Франциско жели освету за пораз из 2020. године, док Канзас Сити јури другу узаступну титулу. Улог је велики, а противници више него достојни светлости највеће позорнице.
Енди Рид против Кајла Шенехена. Патрик Махомс против Брока Пардија. Тревис Келси против Џорџа Китла. Тејлор Свифт против Оливије Кулпо. Џо Монтана против Џоа Монтане.
Спектакл у најави.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.