Izvor: RTS, 10.Feb.2024, 11:14

Супербоул 58 - Империја поново задаје ударац, Чифси настављају јурњаву за историјом

Канзас Сити чифси играће за четврти трофеј у Супербоулу. Реконструисали су офанзивну линију, али су остали на терену до краја. Финале ће играти против Фортинајнерса. Нова династија или крај једне ере?
Прошло је скоро годину од како су Канзас Сити >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << чифси освојили свој трећи Супербоул у историји. Тревис Келси је још увек био мамауран од шампањца, Енди Рид је уживао у свом омиљеном бургеру, а отац Патрика Махомса у омиљеној цигари.
Шампионски тулум, који пословично траје неколико дана, још увек је био у јеку када су амерички медији и букмејкери масовно почели са прогнозирањем фаворита за наредни Супербоул. Једна ставка била је истоветна код већине. Чифси су поново били фаворити за Ломбардијев трофеј.
И поново су успели, четврти пут у последњих пет година, иако су имали велики број проблема, који је захтевао велики број промена и адаптација.
Промењен је офанзивни кординатор, офанзивна линија је поново реконструисана, хватачки корпус је прекрајан током читаве сезоне, а Махомс није био на свом уобичајеном нивоу.

Међутим, када је било најпотребније и када су блицеви били заслепљујући за Канделу више, Чифси су били екипа која на крају остаје на терену ради интервјуа.
Плеј-оф Патрик Порази од конкурената и киксеви против дивизионих ривала у другом делу сезоне значили су да пут “поглавица” ка новом Супербоулу неће водити само кроз "Ероухед".
У јединој од три плеј-оф меча који је екипа Ендија Рида одиграла на домаћем - иначе најбучнијем стадиону у читавом НФЛ-у - у госте су им дошли Мајами долфинси који са собом нису донели лепо време и хавајске кошуље.
Утакмица је одгирана на преко минус 20 степени Целзијуса, услед чега и заштитна опрема није била од велике помоћи. Резултат - рутинска победа Чифса и пут у снегом оковани Бафало.

Жељни освете за поразе из претходних сезона, уз одличну форму, Билси су имали велика очекивања од новог дуела са добро познатим ривалом. Преиспитивала се Махомсова могућност да дође по победе на гостујећем терену у плеј-офу, али је двоструки МВП поново изашао као победник.
Уследио је пут у Балтимор. Рејвенси су били најбоља екипа у регуларном делу сезоне, имали су најбољу одбрану, а Ламар Џексон је увелико припремао МВП говор. Недовољно. Махомсу је четврти пут у каријери уручен трофеј Ламара Ханта који добија победник АФЦ-а.

Током три утакмице доигравања, Махомс није био ефикасан као што је то био случај у прошлости, али је био више него сигуран. Није забележио ниједну изгубљену лопту, што је права реткост када се уђе у завршницу и противници постану квалитетнији.
Велику испомоћ имао је у Тревису Келсију, Рашију Рајсу и Ајзеи Пачеку. Келси је поново заиграо на препознатљивом нивоу, након бледог регуларног дела, а Рајс и Пачеко су доказали Чифсима да могу градити будућност франшизе на њиховим плећима.
Офанзивна линија се одлично показала, али је шоу украо део тима који је годинама важио за слабији и због тога често бивао критикован.
Спанулова одбрана “Верујемо у Спегса” - писало је на мајицама већине дефанзиваца Чифса након пласмана у Супербоул, све у част дефанзивног кординатора Стива “Спегса” Спанула.
Некадашњи шампион са Њујорк џајантсима броји своју пету годину у штабу Ендија Рида, а током тих пет сезона је стекао репутацију човека који зна да спреми своју - често лимитирану - одбрану за велике утакмице. Ове сезоне је међутим свака утакмица за одбрану Чифса била велика.

Били су у самом врху лиге по многим статистичким категоријама, а осим тога се и истицали онда, када нападу није ишло - а често им није ишло у другим полувременима утакмица.
Агресиван приступ, уз велики број блицева које Спануло позива, ове сезоне је нарочито дошао до изражаја, а посебно су се истакли млади дефанзивни бекови Чифса.
Међутим, након успешно положених испита, од којих је сваки био тежи од претходног, “Спегса” и његове изабранике очекује дипломски рад у ком ће морати да пронађу решење за најопаснији напад у лиги. Управо ће од квалитета тог дипломског рада умногоме зависити исход Супербоула.
Предности Чифса Патрик Махомс. Јасно је да ће Канзас Сити највећу предност имати у човеку који је два пута освајао МВП признање, иако је Брок Парди показао ове сезоне да је више него способан да предводи одличну екипу какав је Сан Франциско.
Осим тога, две екипе су поприлично уједначене у свим линијама, осим у секондерију. Друга линија одрбане Чифса била је једна од најбољих и најагресивнијих, предвођена Лаџеријусом Снидом. Са друге стране, секондери Фортинајнерса представља њихову Ахилову пету, коју ће морати добро да заштите, уколико желе да дођу до победе.

Евентуалном победом у Супербоулу, Чифси би дошли до трећег Ломбардијевог трофеја у периоду од пет година и потврдили етикету династије око које се воде велике расправе у америчким медијима.
Патрик Махомс би стигао до трећег прстена и вероватно поново натерао Тома Брејдија да размисли о повратку из пензије, док би Тревис Келси и Енди Рид добили нови разлог за одлагање објаве о повлачењу.
У супротном, организација која је повукла сијасет одличних потеза у претходној деценији нашла би се пред великим бројем питања на које би морали да одговоре што пре.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.