Izvor: RTS, 10.Feb.2024, 06:48

Супербоул 58 - Ураган са докова Калифорније, Фортинајнерси у потрази за шестом титулом

Сан Франциско фортинајнерси играће против Канзас Сити чифса финале Супербоула. Фортинајнерси су стигли до последњег корака. Хоће ли се догодити ново спотицање или нова титула, прва после 1994. године?
Било је пријатно познојануарско вече на Флориди >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << године 1995. Град Мајами тек што се у потпуности опоравио од урагана "Ендрју", а нови је протутњао кроз стадион „Џо Роби“.
Тадашњи квотербек Сан Франциско фортинајнерса Стив Јанг бацио је шест тачдауна у победи своје екипе над Сан Дијего чарџерсима и поставио рекорд који и даље није оборен. Фортинајнериси су дошли до своје пете и испоставиће се последње титуле, након чега су долазили близу Ломбардијевог трофеја у неколико наврата, али би им он увек измицао из руку.

Најбољу шансу имали су 2020. године када су у последњој утакмици сезоне изгубили од Канзас Сити чифса – екипе са којом ће се поново сусрести у овогодишњем, 58. издању Супербоула.

У протеклих пет година екипа коју предводи Кајл Шенехен чак четири пута се нашла у финалу конференције и уз Чифсе има најбољи континуитет резултата у читавој лиги, али то није било довољно за освајање шампионског прстења.

Ова сезона међутим делује другачије…
Систем изнад свега Откако је дошао у Калифорнију 2017. године, Шенехен је започео за имплементирањем идеја због којих је завреднео епитет једног од најбољих офанзивних умова у лиги. У томе му је свесрдно помогао генерални менаџер Џон Линч.
Већина носилаца игре калифорнијске екипе драфтована је управо од стране Најнерса, а велики удео у избору имале су Шенехенове замисли и стил игре. Тим је склапан из године у годину како би био у стању да спроведе његове идеје у дело и делује да је ово сезона у којој би пројекат коначно могао да се спроведе до краја.
Претходних година повреде су махом биле заслужне за крахове у плеј-офу, али како су ове сезоне заобишле свлачионицу на "Ливајс" стадиону, Шенехенов систем је функционисао боље него икада.

Одлична расподела лопте међу најважнијим играчима, кративне шеме блокирања и и хирушки прецизна реализација исцртаних акција учинили су их најопаснијим нападом у лиги за који нико није нашао решење.
Долазак Кристијана Мекефрија претходне сезоне био је последњи део слагалице изнад које је Шенехен провео године у покушају да је сложи. Игра трчањем постала је још ефикаснија, остављајући више простора за игру кроз ваздух, олакшавајући посао квотербеку.
Дефанзивна и лајнбекерска линија су међу најквалитетнијим у НФЛ-у, док је секондери претрпео велики ударац повредом Таланое Хуфанге, али је успео да преживи мечеве са Грин Беј пекерсима и Детроит лајонсима у плеј-офу.
А управо је против Детроита још један играч показао да се упркос критикама са разлогом нашао у ужем кругу кандидата за МВП награду.
Упитник над главом Брока Пардија "Господин неважни“. Када је на драфту 2022. године некадашњи студент Ајова Стејта изабран као последњи пик на драфту, нико није очекивао да ће у две узастпоне године довести свој тим до финала конференција, а коначно и до Супербоула.
Упкрос бројкама које је од тада бележио, место са ког је изабран и саиграчи про-боул калибра константно су давали за право његовим критичарима да омаловажавају његов допринос одличним резултатима екипе.

Са Кристијаном Мекефријем као тркачем, нема тима који не би свој план игре засновао на игри по земљи, гледајући да олакша посао свом квотербеку. Са друге стране, већина критичара Пардијевог лика и дела највише му спочитава чињеницу да велики део његових јарди и тачдауна додавањем заправо чине јарде након хватања његових хватача који одрађују тежи део посла.
Такође, Парди се није најбоље сналазио у ситуацијама у којима је његов тим у заостатку, али се све променило у утакмици финала конференције против Детроита. Тада је млади квотербек показао да може да се носи са притиском и доноси добре одлуке у континуитету у тренуцима када је резултат није по вољи његове екипе.
Иако је приликом драфта пре две године планирано да буде трећи или у најбољем случају резервни квотербек, Парди је уграбио своју шансу и од тада бележио само победе.
Остаје међутим да се види да ли ће успети да екипу одведе до победе у најважнијој утакмици сезоне у којој ће бити дебитант.
Предности Фортинајнерса Највећа предност екипе Кајла Шенехена требало би да буде игра трчањем, односно Кристијан Мекефри. Још увек се није појавила одбрана која је успела да неутралише некадашњег играча Каролина пантерса, па иако је одбрана Чифса била једна од бољих у лиги, тешко је очекивати да ће Мекефри одиграти лош меч.

Такође, дефанзивна линија Најнерса предвођена Ником Босом једна је од најагресивнјих у лиги и представљаће значајан фактор у покушају да се успори Патрик Махомс. Ништа мање доминантна није ни лајнбекерска јединица на челу са Фредом Ворнером, али и Чифси могу да се похвале прилично квалитетним лајнбекерима.
За разлику од сусрета из 2020. године, Фортинајнерси ће овога пута бити фаворити. Све линије тима су попуњене играчима који би, да се нису пласирали у Супербоул, учествовали на про-боулу. Једина слабост могао би да буде рањиви секондари који ће морати да одигра на вишем нивоу у односу на прва два меча у плеј-офу.
Уколико пак не дођу до Ломбардијевог трофеја, пред Сан Франциском ће бити још већи изазов да се поново врате у Супербоул. Питање је да ли ће успети да све своје првотимце задрже, с обзиром на то да са добрим играма долазе и велики уговори, а није могуће свима испунити жеље.
Стога је за пре свега Шенехена, који носи етикету губитника, јако важно да дође до првог трофеја како би скинуо притисак како са себе, тако и са екипе. Питање је само да ли ће у томе успети против наслединка Тома Брејдија и Њу Ингланд патриота.
Шанса је никада већа.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.