Izvor: RTS, 10.Feb.2024, 06:42

Много тога се променило током паузе, али једно је исто - Партизан и Звезда настављају борбу за титулу

Фудбалери Партизана и Црвене звезде, између осталих, одиграће данас своје прве мечеве у оквиру Суперлиге Србије након зимске паузе током које се десио велики број промена. Црно-бели од 14.00 играју против Јавора у Ивањици, док Звезда дочекује Вождовац у 16.30. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Упркос великим организационим и финансијским проблемима, неигрању европских такмичења и паду форме пред паузу - Партизан је први део сезоне окончао на челу табеле. Црвена звезда је нешто бољим резултатима у новембру и децембру успела да преузме прво место, али су црно-бели победом у дуго одлаганом дербију дошли до звања јесењег првака, уручивши отказ Бараку Бахару.
Екипа Игора Дуљаја у једном моменту је имала 13 везаних првенствених победа, па иако неке од њих нису забележене лако и уз лепршаву игру, Партизан је успевао да одржи предност у односу на вечитог ривала који се мучио од самог почетка сезоне.
Некадашњи репрезентативац је одрадио одличан посао са екипом којој нису даване велике шансе у борби за титулу, услед лошег пласмана претходне сезоне и дебакла у квалификацијама за Лигу конференције.
Током читавог првог дела сезоне Дуљај је био у тихом рату са управом клуба, али је и поред тога успео да остане конкурентан са много скупљим тимом Црвене звезде.

Са друге стране Топчидерског брда, велики број скупоцених појачања и нови тренер Црвеној звезди нису били довољни за трку на три фронта. Ранији неуспеси у Европи брже су заборављани услед добрих резултата у домаћем првенству који су овога пута изостали, а нарочито је била уочљива лоша игра црвено-белих.
Током читавог припремног периода, а нарочито након меча са Фјорентином у ком је Звезда славила са 5:0, деловало је да би црвено-бели коначно могли да направе искорак у Европи, те да имају довољно широку и квалитетну ротацију која би спречила евентуално посртање у домаћем првенству.
Ипак, европски снови брзо су се претворили у кошмаре, а ноншалантан приступ суперлигашким дуелима, закључно са поразом у дербију, био је јасан знак да је време за промене.

Што се остатка екипа из горњег дела табеле тиче, ТСЦ је своје прво учешће у Европи такође завршио неславно, али је успео да задржи континуитет добрих игара у домаћем шампионату и обезбеди добру позицију која гарантује место у квалификацијама за европска такмичења наредне сезоне.
Очекује се велика борба за последње место које води у европске квалификације. Чукарички је тренутно четврти, прати га Нови Пазар, док Војводина и Вождовац имају бод мање.
Младост и Спартак би евентуално могли да се укључе у борбу за четврту позицију за којом заостају четири бода. Остале екипе мораће да воде рачуна о борби за опстанак или макар о избегавању места које води у бараж, а у најнеповољнијем положају се налази Радник.
Партизан био активан на тржишту, у Звезди предњачили одласци Одласцима Михајла Илића у Болоњу и Кристијана Белића у АЗ Алкмар, Партизан је био принуђен да реагује и буде активан током зимског прелазног рока како би им пронашао замене.
Из Шахтјора је на позајмицу дошао талентовани везиста Денил Кастиљо, док би конкуренцију у средини терена требало да појача и Леонард Овусу, придошлица из Ода. Илића би на позицији штопера требало да замени Никола Миличић који је дошао из крагујевачког Радничког, али ће повреда задобијена на припремама одложити његов деби.

Као најскупље појачање Партизан је довео јужнокорејског интернационалца Јунг-Џун Гоха од кога се очекује да креацијом и агилношћу допринесе нападу који је умео да се мучи са времена на време. Најбољи стрелац Суперлиге Матеуш Салдања који је постигао 14 голова је упркос понудама из иностранства остао члан црно-белих.
Што се Црвене звезде тиче, предњачили су одласци. Клуб су напустили Јован Мијатовић, Кингс Кангва, Стефан Митровић, Урош Кабић и Коста Недељковић, с тим што ће млади десни бек остати у црвено-белом дресу до краја сезоне. Едмунд Адо ће пролећни део сезоне провести у Радничком из Ниша.
Упражњено место у нападу попунио је млади Урош Сремчевић из Младости, што је и једина Звездина значајнија аквизиција у зимском прелазном року. Међутим, с обзиром на то да пролеће у Европи није обезбеђено, те да црвено-бели могу да се у потпуности фокусирају на потеру за седмом узастопном титулом, делује да је постојећи играчки кадар више него довољан.
Велико појачање за Војводину требало би да представља долазак бившег играча Звезде Његоша Петровића који је стигао из Гранаде. Осим Петровића клуб је појачао и Вукан Савићевић, такође некадашњи играч београдских црвено-белих.

Чукарички је из Манчестер ситија вратио свог бившег ђака Слободана Тедића, док је голман Новак Мићовић отишао у Лос Анђелес галакси. Када су екипе из врха табеле у питању, најмање промена направио је ТСЦ који ће готово са истим играчким кадром наставити такмичење.
Вождовац су након одличног првог дела сезоне напустили најбољи стрелац Борисав Бурмаз и штоперски тандем Филип Дамјановић-Никола Зечевић, те ће им бити јако тешко да наставе у истом ритму, с обзиром на то да адекватне замене још увек нису пронађене.
Када су трансфери осталих екипа у питању, издвојила се екипа ИМТ-а која је другог стрелца лиге Милоша Луковића продала Стразбуру за око пет милиона евра. Осамнаестогодишњи Луковић ће до краја сезоне остати у београдској екипи пре него што на лето промени средину.
Велике промене направио је Раднички 1923 који је напустило преко двадесет фудбалера, али је то надомешћено готово исоветним бројем појачања.
Тренерска вртешка Тренд учесталог смењивања тренера у српском фудбалу и даље не излази из моде. Тако је поново велики број екипа током зимске паузе направио смену на месту шефа стручног штаба, надајући се променама.
Највише пажње очекивано је привукао повратак Владана Милојевића који ће покушати да извуче сезону Црвене звезде и поново дође до титуле шампиона. Његов ангажман није представљао изненађење, имајући у виду неуспели експеримет са Бахаром и потребу за сигурним решењем.

Играчком кадару који ће имати на располагању квалитета свакако не мањка. Питање је само хоће ли Милојевић успети да екипу психолошки подигне и мотивише за поход на још један трофеј и место које води у квалификације за Лигу шампиона.
Тренера је по други пут у сезони променио и Чукарочки. Игор Матић је смењен након лоших издања у Европи, а Гордан Петрић ће покушати да екипи обезбеди нови европски квалификациони циклус.
Матић међутим није морао дуго да чека на нови посао, обзиром на то да је врло брзо након отказа именован за тренера Новог Пазара, који се растао са Синишом Добрашиновићем упркос одличним резултатима у првом делу сезоне.
Вождовац је само недељу дана пред наставак првенства споразумно раскинуо сарадњу са Марком Савићем, али је брзо реаговао и ангажовао Николу Митића који ће понети титулу најмлађег тренера у Суперлиги.
Војводину ће у пролећне изазове повести Божидар Бандовић, док ће Радник испадања покушати да спасе Душан Ђорђевић.
Суперлига Србије, 20. коло:
Петак:
Радник - Чукарички 0:3
Субота:
Железничар - Нови Пазар 13.00
Јавор - Партизан 14.00
Војводина - Младост 15.00
Црвена звезда - Вождовац 16.30
Недеља:
Раднички 1923 - Раднички Ниш 13.00
ИМТ - ТСЦ 15.00
Понедељак:
Напредак - Спартак 16.00
Табела:
1. Партизан 47
2. Црвена звезда 46
3. ТСЦ 37
4. Чукарички 32
5. Нови Пазар 29
6. Вождовац 28
7. Војводина 28
8. Младост 25
9. Спартак 25
10. Раднички 1923 23
11. ИМТ 21
12. Јавор 21
13. Напредак 21
14. Железничар 18
15. Раднички Ниш 17
16. Радник 11

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.